5 Basa Paling Langka ing Donya | (FAQs, Dianyari)6 min diwaca

Apa Kaixana muni anyar kanggo sampeyan? Njerep piye? Iki minangka sawetara basa sing paling langka ing donya. Artikel iki bakal nerangake 5 basa paling langka ing donya, asal-usule, lan liya-liyane.

Apa sing ndadekake Basa Langka?

Basa sing langka ora ana penutur, utamane yen ora ana keturunan sing urip. Basa modhèrn kadhangkala dipigunakaké kanggo nyebut basa karo penutur asli sing urip ing kontras karo basa mati, utamané ing konteks pendidikan.

National Register of Public Service Interpreters (NRPSI) nemtokake "basa langka" minangka ora ana ujian sing diakoni sacara nasional.

Napa Sinau Basa Anyar?

Ngerti luwih saka siji basa ing pasar tenaga kerja sing kompetitif bisa menehi keunggulan. Bisnis dadi tambah intertwined karo ekonomi internasional.

Akibaté, akeh sing njelajah kesempatan ing luar negeri lan berkembang menyang wilayah sing fasih nganggo basa liya nguntungake lan penting.

Sinau basa kapindho ora mung nambah prospek lapangan kerja lan promosi, nanging uga nambah pangerten babagan jagad lan pedunung.

Ing sisih liya, ketemu wong anyar sing nggumunake minangka mupangat gedhe kanggo sinau budaya manca.

Wong bisa sinau akeh babagan awake dhewe kanthi nyemplungake budaya wong liya. Entuk kepastian diri kanthi sinau basa anyar minangka mupangat gedhe kanggo sinau ing luar negeri.

Sinau basa anyar nyedhiyakake kita kanggo wong anyar lan cara urip, ngidini kita tuwuh minangka individu lan nguatake kemampuan kanggo adaptasi.

Sinau basa anyar minangka cara sing apik kanggo nggedhekake wawasan lan sesambungan karo individu lan komunitas ing ngendi sampeyan kudu ngganti prilaku sampeyan.

Recommended:  Carane Dadi Dokter Kulit (Langkah, Duration, Skills) | 2022

5 Basa Paling Langka ing Donya Kanggo Sinau

1. Kaxana:

Amarga mung ana siji penutur sing isih ana, Kaixana dadi sing paling dhuwur ing antarane basa paling langka ing donya kanggo sinau. Kaixana ora tau dadi bahan sing populer banget. Nanging biyen duwe 200 speaker.

Nanging, ing taun-taun pungkasan, jumlah kasebut suda dadi siji digit. Ora gampang sinau amarga mung sithik sing ngerti babagan basa vernakular.

Kaixana minangka basa sing digunakake ing Brasil. Raimundo Avelino, 78, saka Limoeiro, kotamadya Japura, negara bagian Amazonas, diklaim dadi penutur tunggal sing isih urip ing taun 2008.

Saiki mung kari siji penutur, basa iki dadi basa sing paling terancam punah ing donya. Kaixana ana ing ambang punah. Pancen angel, yen ora mokal, sinau basa kasebut.

2. Njerep:

miturut Wikipedia, Njerep (Njerup) iku sawijining basa Mambiloid sing dituturake ing Wilayah Adamawa Kamerun. Njerep pancen wis punah, mung ana papat penutur asli.

Njerep diklasifikasikake minangka basa sing kaancam kritis dening UNESCO. Miturut riset sing ditindakake ing taun 2000, basa iki saiki dituturake mung enem wong, kabeh manggon ing desa Somié ing tapel wates Nigeria-Kamerun.

Kajaba iku, Njerep minangka salah sawijining basa sing paling langka ing donya.

3. Paakantyi:

miturut Wikipedia, Paakantyi, uga dieja Paakantji, Barkindji, Barkandji, lan Baagandji, lan colloquially diarani minangka basa Darling, iku sawijining basa Aborigin Australia meh punah sing digunakake ing sadawane Kali Darling ing New South Wales, saka saiki Bourke kanggo Wentworth lan kalebu akeh. saka backcountry watara Kali Paroo lan Broken Hill.

Sawetara wong saiki nganggo basa Aborigin Australia iki, sing bisa ditemokake ing cedhak pesisir wétan Kali Darling.

Ana antarane 22 lan 2 individu sing bisa nganggo basa Paakyanti, miturut macem-macem laporan-nanging angel mbantah manawa basa iki wis ana ing ambang punah.

Recommended:  Suwene Petugas Pendaftaran Waca Aplikasi? (FAQs)

Amarga iki, akeh sekolah wis miwiti upaya kanggo ngenalake maneh Paakantyi menyang generasi anyar kanggo nyegah nasib kasebut. Nanging, Paakantyi minangka salah sawijining basa sing paling langka ing donya.

Waca liyane: Ndhuwur 10 + PhD paling angel & paling gampang kanggo entuk

4. Srengenge:

miturut Wikipedia, basa Tsuutina (sadurungé Sarcee utawa Sarsi) dituturaké déning Bangsa Tsuutina, sing reservasi lan dusuné dumunung ing cedhak Calgary, Alberta.

Iki minangka anggota kulawarga basa Athabaskan, kalebu Navajo lan Chiricahua kidul lan Dene Suline lan Tch sisih lor. Sarsi, sing ana hubungane karo basa Navajo sing ditemokake ing Amerika Serikat sisih kidul, dituturake dening wong Tsuu T'ina ing Kanada.

Minangka salah sawijining basa sing paling langka ing donya, amarga budaya transmisi lisan lan tradhisi didominasi, ora ana cathetan tinulis. Kanthi mung 50 pamicara sing isih ana, Sarsi wis ana ing ambang punah.

5. Chemehuevi:

miturut Wikipedia, Chemehuevi minangka basa Numik Kali Colorado sing kagolong ing cabang linguistik Numic kulawarga basa Uto-Aztec.

John P. Harrington lan Carobeth Laird wiwitane nranskripsikake ing awal abad rong puloh. Iki ditliti ing taun 1970-an dening ahli basa Margaret L. Press, sing cathetan lapangan lan rekaman swara substansial tetep kasedhiya.

Minangka salah sawijining basa sing paling langka ing donya, basa kasebut saiki ana ing ambang punah; ahli basa Greg Anderson lan K. David Harrison diwawancarai lan syuting salah siji saka telung penutur pungkasan sing isih ana sajrone produksi film dokumenter Amerika Ironbound Films taun 2008 The Linguists.

Chemehuevi, basa Numik Kali Colorado, wis ana ing ambang punah lan saiki dituturake mung sawetara wong ing Midwest Amerika Serikat.

Recommended:  Top 5 Sekolah Perawat Top-Notch ing Lagos (Kanthi Fees) | 2023

Basa kasebut, sing disinaoni kanthi tliti dening ahli basa Margaret L. Press, wis dilestarekake ing wangun cathetan lapangan lan rekaman nanging isih ana ing ambang punah.

Pitakonan sing Sering Ditakoni (FAQs) babagan Basa Rarest in the World

Apa basa sing paling tuwa?

tamil

Apa basa paling angel kanggo sinau?

Mandarin Chinese

Apa sampeyan bisa lali basa nalika isih cilik?

Bocah-bocah ing umur iki bebaya nglalekake basa asline yen dipisahake karo kanca-kancane lan komunitas sing diucapake.

Ing umur pinten telat sinau basa?

Kapasitas wong kanggo njupuk basa anyar, paling ora sacara linguistik, paling dhuwur ing umur 18 taun lan banjur terus mudhun. Nanging, sinau kudu diwiwiti sadurunge umur 10 kanggo entuk kelancaran total.

kesimpulan:

Budaya minangka konstruksi paling pribadi saka peradaban. Iki ngenali lan ngatur anggota komunitas. Basa minangka aspek budaya sing paling penting.

Senajan kita ngerti dialek kuna tartamtu, nemtokake basa manungsa pisanan iku mokal. Kajaba iku, kita bisa nemtokake basa sing paling asring digunakake.

Nanging, basa uga ilang, sanajan sadurunge wis misuwur. Latin minangka conto sing apik banget, amarga biyen dadi basa sing kuat nanging saiki wis ilang kabeh penutur asli.

Kajaba iku, sajrone seabad, para ahli percaya manawa setengah saka basa ing donya bakal sirna.

Apik banget; Muga-muga artikel iki mangsuli pitakon sampeyan.

Nuduhake Informasi iki.

Rekomendasi Editor: