Како да станете акушерка без кариера во медицинска сестра (ЧПП) | 2023 година10 мин прочитано

Дали сте привлечени од наградувачкото поле на акушерството, но не држете се степен на нега?

Можете да станете акушерка дури и ако немате диплома за медицинска сестра, се додека ги знаете и ги следите специфичните барања за образование.

Постојат многу начини да се добие обука, како што се преку стажирање, акредитирана програма за акушерство или постдипломска програма за акушерство.

Овој водич дава детален поглед на тоа како да станете акушерка без диплома за медицинска сестра.

Преглед на тоа да се стане акушерка без диплома за медицинска сестра

Да се ​​стане акушерка без диплома за медицинска сестра е можно за оние кои сакаат да влезат на терен.

И покрај тоа што не е толку лесно како да стекнете диплома за медицинска сестра, сè уште има начини да станете регистрирана акушерка без да одите на училиште за нега.

Ако немате диплома за медицинска сестра, запишувањето во програма што владата ја признава е првиот чекор за да станете акушерка.

Оваа програма мора да биде одобрена од добро познато тело за акредитација на акредитација, како што е Американскиот колеџ за акушерки или Американскиот одбор за сертификација за акушерство.

Акредитираните програми за акушерка може да се најдат во многу институции во САД, вклучително и универзитети, колеџи, и специјализирани училишта.

Иако сите програми не се исти, тие обично вклучуваат курсеви за акушерство, гинекологија, анатомија, физиологија и исхрана.

Некои програми нудат повеќе специјализирани часови, како што се породување, пренатална нега и грижа за новороденчиња.

Студентите во акредитирана програма за акушерка обично треба да направат одреден број часови клиничка работа и да положат национален испит.

Откако ќе заврши програмата за акушерство и ќе се положи националниот испит, следниот чекор за да станете регистрирана акушерка е да аплицирате за државна лиценца.

Секоја држава има различни барања за лиценцирање, па затоа е важно да се провери со конкретниот државен одбор за акушерство за барањата.

Повеќето држави бараат од акушерките да поминат писмен и/или практичен тест пред да добијат лиценца.

Дополнително, некои држави може да бараат проверка на криминалната позадина или други формулари за верификација. Откако акушерка е лиценцирана во нивната држава, тие можат да станат сертифицирана професионална акушерка (CPM).

Што е CMP?

CPM се највисокото ниво на акушерки кои можат да им помогнат на своите клиенти со нивните потреби за породилна нега.

За да станете CPM, обично треба да направите стажирање кое трае најмалку 18 месеци, да положите национален испит за сертификација и да ги исполните барањата на добро позната акушерска организација.

Да се ​​стане акушерка без диплома за медицинска сестра е можно и може да биде наградувачка кариера за оние кои се страстни за професијата.

Со правилна обука и посветеност, секој може да стане акушерка и да направи разлика во животот на мајките и бебињата.

Препорачано:  5 видови преводи на Библијата што треба да се избегнуваат (ЧПП) | 2023 година

Разбирање на барањата за образование за акушерство без кариера во медицинска сестра

Акушерите се важни за здравствениот тим бидејќи се грижат за жените и нивните бебиња пред, за време и по раѓањето.

Додека диплома за медицинска сестра обезбедува одредени придобивки што не се достапни за акушерка без диплома за медицинска сестра, не е неопходно да се стане акушерка.

За да станете акушерка, првиот чекор е да ги разберете барањата за образование за акушерство.

Акушерството е високо специјализирано поле кое бара работниците да знаат многу за човечката физиологија, анатомија, фармакологија и други сродни теми.

Значи, минималното образование потребно за да станете акушерка е да завршите програма што ги учи овие работи.

Програмите за акушерство се разликуваат по должина и тежина, но обично се потребни две до четири години за да станете сертифицирана акушерка.

Додека читате „Како да станете акушерка без кариера за медицинска сестра“, прочитајте и на:

Како се програмите за образование за акушерство во САД?

Во Соединетите Американски Држави, повеќето програми за образование за акредитација се акредитирани од Американскиот колеџ за медицински сестри-акушерки (ACNM).

Сепак, други организации, како што е Северноамериканскиот регистар на акушерки (NARM), исто така нудат програми за сертификација.

Програмите за образование за акушерство обично се состојат од академска и клиничка обука.

Повеќето академски курсеви ќе се фокусираат на анатомија и физиологија, исхрана, фармакологија, акушерство, труд и испорака и други теми.

Од друга страна, клиничката обука ќе вклучува инструкции за изведување породувања, неонатална реанимација и други релевантни процедури.

Откако ќе се исполнат условите за образование, лицето кое сака да стане акушерка мора да положи испит.

ACNM нуди сеопфатен испит за сертификација кој вклучува писмени и практични компоненти.

Испитот за сертификација по акушерство е уште еден тест што го дава НАРМ.

Барањата за испит варираат во зависност од организацијата и државата, така што потенцијалните акушерки треба да ги истражат специфичните барања за испитите што планираат да ги полагаат.

Покрај посетувањето на училиште и полагањето испит, луѓето кои сакаат да станат акушерки мора да ги исполнуваат и барањата специфични за државата за да добијат лиценца.

Тие може да вклучуваат полагање дополнителен тест, проверка на позадината или завршување на програма за стажирање одобрена од државата.

Откако ќе се исполнат сите горенаведени барања, акушерките можат да практикуваат акушерство во Соединетите Држави.

Како што читате „Како да станете акушерка без кариера за медицинска сестра“, прочитајте и повеќе:

Завршување на програмата за акушерка без кариера во медицинска сестра

Првиот чекор за оние кои сакаат да станат акушерки без диплома за медицинска сестра е да ја завршат програмата за акушерство.

Овие програми се достапни и на колеџите и на универзитетите во заедницата.

Секоја програма трае две до четири години за да се заврши и ќе ве научи на вештините и знаењата што ви се потребни за да бидете добра акушерка.

Многу од овие програми вклучуваат часови за анатомија и физиологија, породување, исхрана, фармакологија, патологија, лабораториски процедури, грижа за новороденчиња и акушерски закон и етика.

Препорачано:  Топ 10 брзи сертификати кои добро се плаќаат (ЧПП) | 2023 година

Студентите исто така мора да завршат клинички практикум во надгледувана средина.

Ова е во прилог на работата што ја работат на час.

Овој практикум обично бара 120 часа клиничко искуство во различни поставувања и им овозможува на студентите да ги користат своите вештини во реалниот свет.

По завршувањето на програмата за акушерство, дипломираните студенти мора да го положат американскиот одбор за сертификација за акушерство (AMCB) или Националната комисија за сертифицирани професионални акушерки (NCCPM), национален испит за сертификација.

Сертификација на акушерка

Штом акушерка е сертифицирана, таа мора да ја обновува својата сертификација на секои три до пет години со добивање повеќе образование и одржување на нивната сертификација за CPR.

Покрај тоа што имаат соодветно образование, луѓе кои сакаат да бидат акушерки мора да има и добри комуникациски и луѓе вештини и грижлив и сочувствителен став.

Успешната акушерка, исто така, мора да биде способна да остане смирена и присебна во често стресни и непредвидливи ситуации и мора да биде способна да донесува одлуки брзо и прецизно.

Без диплома за медицинска сестра, да се стане акушерка бара посветеност, напорна работа и посветеност, но тоа може да доведе до наградувачка и важна работа.

Додека читате „Како да станете акушерка без кариера за медицинска сестра“, прочитајте и на:

Добивање лиценца и сертификација без кариера во медицинска сестра

Ако сакате да бидете бабица но немате диплома за медицинска сестра, ќе треба да добиете лиценца и сертификат откако ќе го добиете образованието и обуката што ви треба.

Во зависност од вашата држава, процесот на лиценцирање и сертификација може да вклучува различни чекори.

Повеќето држави бараат од вас да се пријавите за акредитирана програма за акредитација, да положите испит за сертификација и да покажете доказ за вашето клиничко искуство и позадина.

Многу држави ќе бараат од вас да имате најмалку 21 година за да ги исполнувате условите за лиценцирање, да обезбедите доказ за чиста проверка на позадината и да го положите Националниот испит за сертификација за медицински сестри (NCE-NM).

Американскиот одбор за сертификација за акушерство (AMCB) го дава овој тест за да види дали лицето кое го зема ги има знаењата и вештините потребни за да биде сертифицирана акушерка.

Испитот има 150 прашања со повеќекратен избор кои го тестираат вашето знаење за анатомија и физиологија, клинички менаџмент и унапредување на здравјето и на мајката и на бебето.

Откако ќе го поминете NCE-NM, мора да се регистрирате и во државна агенција која го надгледува лиценцирањето на акушерки.

Во зависност од тоа каде живеете, ова може да биде Одделот за здравство или Одборот за медицински сестри.

Откако ќе се пријавите, мора да пополните апликација која ве прашува за вашето образование, видот на акушерство што го правите и сите сертификати што ги имате.

И на крај, откако ќе се регистрирате за лиценца, мора да добиете и сертификат од добро позната група, како што е Американскиот одбор за сертификација за акушерство.

Препорачано:  5 најлоши универзитети во САД (Квалитети, ЧПП) | 2023 година

Оваа група ќе ги тестира вашите знаења, вештини и искуство за да се осигура дека ги исполнувате безбедносните стандарди.

Откако ќе се сертифицирате, можете да работите како акушерка и да понудите целосен опсег на акушерски услуги.

Приклучување на професионални организации

Многу акушерки работат без диплома за медицински сестри, што им отежнува да добијат професионално признание.

Еден од најдобрите начини за бабицата да биде забележана и да биде сфатена сериозно е да се приклучи на професионални организации.

Со приклучување кон овие организации, акушерките можат да се сретнат со врсници, да учат од искусни акушерки и да останат информирани за најновите случувања на теренот.

Американскиот одбор за сертификација за акушерство (AMCB) е водечка организација за сертификација на акушерки.

Алијансата на акушерките на Северна Америка (МАНА) е уште една организација која работи за да им помогне на акушерките подобро да ја завршат својата работа.

Националната асоцијација на сертифицирани професионални акушерки (NACPM) е организација за акушерки со членови кои работат на подобрување на акушерството и за побезбедно.

Често поставувани прашања (ЧПП) за тоа како да станете акушерка без кариера за медицинска сестра

Може ли медицинска сестра да стане акушерка?

Да, медицинска сестра може да стане акушерка. Сепак, тие мора да добијат сертификат за да го сторат тоа и да помогнат во породувањето бебиња при раѓање.

Која е клучната разлика помеѓу медицинските сестри и акушерките?

Медицинските сестри им помагаат на пациентите за време на хируршките процеси и рутинската медицинска нега. Од друга страна, акушерките им помагаат на трудниците пред, за време и по породувањето.

Дали доењето е потешко од акушерството?

Не можете да изберете која професија е потешка, помеѓу медицински сестри и акушерки. Тоа е затоа што и двете професии бараат длабоко познавање на здравствените практики и операциите за породување од страна на мајката.

Кои се видовите на професионални акушерки?

Сертифицирани акушерки за медицински сестри (CNM), сертифицирани акушерки (CM), сертифицирани професионални акушерки (CPM) и акушерки со директен влез (DEM) се четирите главни типови професионални акушерки што се таму.

Заклучок

Станување А. бабица без диплома за медицинска сестра е потребно време и напор. Сепак, тоа може да биде наградувачко искуство со големо враќање.

Со вистинското количество знаење, истражување и посветеност, секој може да биде на патот да стане бабица.

Ако немате диплома за медицинска сестра, постојат јасни чекори што треба да ги преземете за да станете акушерка.

Можете да започнете со учење за програмите за акушерство, пополнување апликација за една, завршување на програмата и добивање лиценца и сертификација.

И на крај, останете актуелни со професионалниот развој и вмрежувањето во професионалните организации за да го извлечете максимумот од тоа да станете акушерка.

Прекрасен еден; Се надевам дека оваа статија ќе одговори на вашето прашање.

Препораки на уредникот:

Ако ја сметате оваа статија добра, ве молиме споделете ја со пријател.