5 кинески универзитети кои нудат земјоделство без такса за аплицирање8 мин прочитано

Студентите кои размислуваат да студираат во друга земја ќе сметаат дека Кина е одлична опција. Брзиот напредок на Кина во секоја област ја направи популарна дестинација за студирање во странство.

Некои кинески колеџи се меѓу најдобрите во светот, што ја прави Кина популарна дестинација за меѓународни студенти.

Исто така, многу странски студенти заминуваат во Кина поради нивните евтини опции за високо образование.

Земјоделските универзитети во Кина се меѓу најдобрите кога се справуваат со основните и одлучувачки технички предизвици во земјоделството и одржливиот рурален раст, подготвувајќи иновативни експерти, инкорпорирање на земјоделството со науката и технологијата и унапредување на земјоделската наука и технологија преку соработка и размена.

Има драматичен раст на бројот на странски студенти кои избираат да студираат земјоделство во Кина секоја година.

Ова не е изненадувачки бидејќи многу кинески универзитети нудат земјоделско образование од светска класа, имаат специјалисти за предмети и имаат врвни професори по земјоделство.

Исто така, големите можности за стипендија достапни во оваа земја ја направија идеален избор за многу странски студенти.

Оваа статија ќе обезбеди критични информации за кинеските универзитети кои не наплаќаат такса за аплицирање, но нудат земјоделски програми, како и детали за тоа колку време ќе ви треба за да стекнете диплома по земјоделство од таквите универзитети.

Услови за прием за кинески универзитети кои нудат земјоделство без такса за аплицирање

  • Копија од пасош
  • Диплома за средно образование (за студенти на диплома)
  • Диплома за диплома (за студенти на магистерски студии)
  • биографија
  • Академски записници
  • Писмо за препорака
  • Сертификација HSK (резултат за владеење на кинески) / ИЕЛТС или ТОЕФЛ (резултат за владеење на англиски јазик)
  • Физички преглед и крвен извештај
  • Формулар за аплицирање
  • Лична изјава

Колку време е потребно за да се заработи диплома по земјоделство од кинески универзитети?

Типичната временска посветеност во Кина за стекнување диплома по земјоделство е четири години за диплома, две до три години за магистерски и три до четири години за докторат.

Кои се кинеските универзитети кои нудат програми за земјоделство без такси за аплицирање?

Широк спектар на кинески универзитети нуди земјоделски истражувања и студии. Сепак, не сите кинески универзитети со курсеви за земјоделство бараат од кандидатите да платат такса за апликација.

Ако сте заинтересирани да студирате земјоделство во Кина, разгледајте ги следните училишта кои не наплаќаат такса за апликација:

Препорачано:  Врвни филмски училишта во Грузија (времетраење, ЧПП) | 2022 година

1. Земјоделски универзитет во Пекинг

Земјоделскиот универзитет во Пекинг (BUA) датира од 1956 година и е единствениот универзитет со седиште во Пекинг кој доделува дипломи во различни дисциплини поврзани со земјоделството и шумарството.

Кампусот е во северните предградија на Пекинг, помеѓу научниот парк Zhongguancun Life и културниот округ Huilongguan.

Институцијата има изградено основни и напредни лаборатории, училници за аудио-визуелно и мултимедијално учење и компјутерски лаборатории за да ги задоволи потребите за настава.

Професорите на овој универзитет се прилично квалификувани и имаат околу четиристотини едукатори, од кои 44 редовни и 128 вонредни професори.

Над 8,000 студенти на додипломски и дипломирани студенти од различни академски средини ја нарекуваат оваа институција свој дом.

Универзитетот произведува дипломирани студенти со потребната мешавина на теоретско знаење и практично искуство.

Досега, таа постави прекрасно наследство обележано со надминување на неволјите, напорна работа, барање научен напредок и обезбедување квалитетно образование.

Институцијата става премија на моралниот развој на своите студенти и активно работи на промовирање на позитивна атмосфера во кампусот.

Прочитајте повеќе за:

2. Централен јужен универзитет за шумарство и технологија

Централниот јужен универзитет за шумарство и технологија (CSUFT) е основан во 1958 година за да го подобри светот преку најсовремена настава, истражување и услуга.

CSUFT се прошири за да стане универзитет кој нуди широк спектар на дипломи, вклучувајќи ги и оние на диплома, магистерски, докторски и постдокторски нивоа, во широк спектар на области, вклучувајќи наука, инженерство, земјоделство, уметност, право, економија, менаџмент и образование.

Над 160,000 луѓе дипломирале на училиштето од првото отворање. Чангша, Кина, град богат со историја и култура, е дом на CSUFT.

Студентите од Хонг Конг, Макао и Тајван и меѓународни студенти се добредојдени да се запишат на универзитетските програми за диплома, магистерски и докторски студии.

Околу 50 универзитети, истражувачки институти и организации од повеќе од 20 земји, вклучувајќи ги САД, Велика Британија, Јапонија, Франција, Холандија, Русија, Јужна Кореја, Австралија, Норвешка, Шведска, Германија, Австрија, Индија итн. воспостави сеопфатна академска размена и соработка со универзитетот.

Институцијата забележа пораст во бројот на девизни програми што ги нуди.

3. Земјоделски универзитет во Кина

Во однос на врвните национални универзитети во Кина, Земјоделскиот универзитет на Кина (CAU) постојано се рангира високо. Кинескиот земјоделски универзитет може да додели диплома, магистерски, докторски и пост-докторски степени.

Источен кампус, Западен кампус и кампус Jianshe се трите локации каде што се одржуваат часовите во CAU.

Кандидатите на овој универзитет се третираат со повеќе од 60 концентрации на додипломски студии, 140 програми за магистерски студии и 80 програми за докторски студии.

Препорачано:  5 најдобри универзитети во Катар за меѓународни студенти (ЧПП) | 2022 година

Магистерските и докторските програми ги води Факултетот за постдипломски студии, прв од ваков вид меѓу земјоделските универзитети во Кина. Додипломската програма е сместена во еден од 13-те колеџи.

Курсевите за образование покриваат различни теми од природните и општествените науки, вклучувајќи производство на храна, сточарство, наука за почвата и водата, инженерство, економија, екологија, енергија, менаџмент, литература и право.

Годинава се запишани повеќе од 70,000 лица, со што продолжува генералниот нагорен тренд на студентската популација.

CAU работи на тоа да стане глобално попочитувана институција, а овој акцент на меѓународниот дијалог и соработка е централен за нејзините цели.

Постојат 296 МОУ и договори помеѓу CAU и други универзитети низ 35 земји во Северна Америка, Европа, Азија и Океанија.

Програмите за размена на студенти станаа стандардна практика на овој универзитет. Исто така, воспоставени се партнерства со меѓународни институции и специјализирани агенции на ОН.

Моментално се сади семето на глобалната мрежа за академска соработка и споделување информации.

Покрај тоа, CAU ја зајакна својата позиција во глобалната образовна заедница со спроведување на неколку стратешки заеднички образовни програми со САД, Холандија и Обединетото Кралство.

Прочитајте повеќе за:

4. Далиан Океан универзитет

Универзитетот Далиан Океан, основан во 1952 година, е интердисциплинарна високообразовна институција во Северна Кина.

Ова училиште се фокусира на земјоделството, инженерството, науката, менаџментот, литературата, правото, економијата, океанографијата и рибарството.

Универзитетот има три кампуси - кампусот Huanghai, кампусот Bohai и кампусот Wafangdian - во живописниот град Далиан на прекрасниот источен брег на Кина.

Повеќе од 15,000 редовни студенти се запишани на универзитетските 13 магистерски програми од прво ниво, 47 магистерски програми за секундарна дисциплина, 12 професионални магистерски програми за земјоделство, право, превод, градежна хидраулика, машини и електронски информации и 46 други програми за додипломски студии.

Универзитетот има и еден наставен оддел со околу 1,200 наставен кадар.

Слоганот на универзитетот, „да се има целосно разбирање за реките и морето, со еднаква тежина на доблеста и мудроста“, ги илустрира суштинските вредности на институцијата: инклузивност слична на океанот во потрагата по величина.

Тековната промоција на ова училиште на стил на настава што ја нагласува моралната доблест и знаење како модел за другите и стил на учење што ја нагласува посветеноста на моралот и учењето и извршувањето на високи цели е извонредна.

Училиштето има врски со 72 истражувачки институции низ неколку земји.

5. Земјоделски универзитет Heilongjiang Bayi 

Земјоделскиот универзитет Heilongjiang Bayi (HBAU), основан во јули 1958 година, е јавен универзитет во провинцијата Heilongjiang.

Препорачано:  Како да бидете забележани од тренерите на колеџ (ЧПП) | 2023 година

По 63 години градење и растење, HBAU стана голем земјоделски универзитет со повеќе предмети, фокусирајќи се на применливите земјоделски дисциплини.

Неговата богата образовна култура и историска позадина ја прават огромна и суштинска основа за одгледување таленти.

Сегашните терени на HBAU се во високотехнолошката индустриска развојна зона Дакинг, каде зградите на универзитетот зафаќаат 407,000 квадратни метри на површина од 1.2 милиони квадратни метри.

Има многу висококвалификувани професори и истражувачи на HBAU во моментов, и тие се собраа за да основаат наставен кадар кој е разновиден, со висок калибар, активен и престижен.

На HBAU, можете да добиете диплома, магистерска диплома, па дури и докторат по различни предмети, како што се земјоделство, инженерство, менаџмент, наука, право, литература и економија.

Околу 16,000 редовни студенти и над 2,000 дипломирани студенти се запишуваат на широк спектар на курсеви на универзитетот.

Од отворањето на училиштето, излегоа повеќе од 500,000 технички професионалци и 130,000 дипломци.

Истражувачките приоритети на HBAU се фокусираат на технолошките иновации и практични апликации. Таму се наоѓаат неколку врвни лаборатории и истражувачки центри.

Речиси 30 други образовни институции во САД, ОК, Канада, Русија, Украина, Франција, Полска, Јужна Кореја, Јапонија, Малезија и Индија се партнери на овој универзитет.

HBAU се придржува до критичните принципи за едукација на луѓето, прво квалитет, застапување академски раст и унапредување на карактерот.

Често поставувани прашања (ЧПП) за кинеските универзитети кои нудат земјоделство без такса за аплицирање

Колку е таксата за аплицирање a Кинески универзитет?

Надоместокот за аплицирање на кинеските универзитети е помеѓу 30 и 70 долари.

Која е цената на апликацијата на Универзитетот Шандонг?

Универзитетот Шандонг наплаќа такса за апликација од 54 долари.

Која е цената на апликацијата за виза за Кина?

За да стекнете кинеска виза, мора да платите такса за апликација од 40 долари по поединец за такса за виза и 25 долари по лице за такса за кореспонденција за виза.

Која е цената за аплицирање на Универзитетот во Шангај?

Трошоците за аплицирање за студирање на Универзитетот во Шангај се околу 73 долари.

Заклучок

Кина има различни можности за образование за оние кои се заинтересирани за кариера во земјоделството.

Оваа земја е дом на некои од најдобрите земјоделски училишта во светот, при што неколку нејзини институции постојано се појавуваат во првите 10 листи во Азија и на светската ранг-листа.

Студентите не треба да плаќаат такса за апликација за да влезат во некои од овие институции. Сепак, кандидатите мора да ги исполнуваат важечките стандарди наведени во овој член.

Како и да е, студирањето земјоделски и сродни курсеви во Кина останува одличен начин да се остане во тек со најсовремените земјоделски технологии, бидејќи Кина е индустриска и техничка моќ на светот.

Прекрасен еден; Се надевам дека оваа статија ќе одговори на вашето прашање.

Препораки на уредникот:

Ако ја сметате оваа статија добра, ве молиме споделете ја со пријател.