21+ креативни кариери за интроверти (ЧПП) | 2022 година10 мин прочитано

Креативни кариери за интроверти: Да се ​​стане интроверт не е толку тешко како што многумина го сликаат. Иако се прилично резервирани, интровертите се внимателни вмрежувачи со добро меѓучовечки вештини и се многу друштвени. 

Покрај тоа, има многу можности за работа за интровертите. Повеќето од овие работни места се независни и не бараат работа со други. 

Така, оваа статија ќе разговара за некои од најдобрите креативни кариери за интровертите и како тие можат да растат во која било од овие кариери.

Кои се интроверти?

Интроверт е некој чии карактеристики на личноста се такви што личноста претпочита да се концентрира на сопствените мисли и чувства наместо на активностите што се случуваат околу нив.

Наместо да се дружат во огромни групи, тие претпочитаат интимни собири со еден или двајца блиски пријатели. Ним им недостигаат екстровертите кои се чини дека лесно пловат низ животот.

Спротивното е точно; интровертноста има свои придобивки. Општо земено, луѓето едноставно не го гледаат тоа на ист начин.

Дали интровертите се поинтелигентни?

Бројни студии покажаа дека интровертите, во просек, имаат повисок коефициент на интелигенција од нивните врсници кои излегуваат.

Една студија од Центарот за развој на надарени откриле дека интровертните млади сочинуваат околу 60% од надарените деца.

Освен тоа, истражувањата покажуваат дека интровертите имаат повисок коефициент на интелигенција од нивните екстровертни колеги.

И покрај фактот дека многу интроверти имаат повеќе блиски пријатели, мора да прифатиме дека секогаш ќе ни треба време сами за да наполниме гориво.

Иако пријателите помагаат да се задоволат суштински емоционални и социјални потреби, поминувањето време со нив може да ја оданочи вашата енергија и време.

Креативни кариери за интроверти

Креативни кариери за интроверти

Еве некои од најдобрите избори за кариера за интровертите:

1. Дизајнер за корисничко искуство

Дизајнерите на корисничко искуство се професионалци кои можат да креираат дизајни од увидите што ги добиваат по проценката на корисничките искуства. 

Тие имаат добри пресметковни вештини, можат да ги препознаат најмалите детали и можат да смислат нови дизајни кои ќе го подобрат искуството на корисниците. 

Овие професионалци заработуваат до 115,000 долари годишно и се многу барани од многу компании.

Интровертите ја сакаат оваа работа бидејќи им дава повеќе време сами со своите мисли и помалку време со другите луѓе.

2. Директор за корисничко искуство (UX).

Корисничко искуство (UX) Директорите се одговорни за единицата за корисничко искуство на една фирма и тие ги надгледуваат секојдневните операции на одделот. 

Овие професионалци гарантираат дека нивните фирми нудат најдобро корисничко искуство за своите клиенти. 

Покрај фактот што директорите со корисничко искуство (UX) заработуваат до 135,000 долари годишно, тие исто така имаат право на неколку форми на надоместоци и бонуси. 

Препорачано:  Најдобри правни училишта во Латвија (времетраење, правен систем, ЧПП) | 2022 година

Режија со корисничко искуство (UX) е една од најдобрите креативни кариери за интровертите.

3. Архитект

Архитекти се професионалци кои ги цртаат плановите на зградите, а се вклучени и во изградбата на куќи. 

Покрај тоа, архитектите го изведуваат внатрешното уредување на зградите. Архитектурата е поле кое вклучува многу технички и креативност. 

Потребно е солидно познавање на математика и неколку други предмети. 

Понатаму, архитектите заработуваат до 81,000 долари секоја година и тоа е една од најбараните кариери во светот.

4. Виш Пишувач

Пишувањето за постари лица е уште една креативна кариера која е многу препорачлива за интровертите. 

Овие професионалци бараат теми, ги препознаваат и пополнуваат празнините во знаењето и гарантираат дека брендот е видлив на сите платформи и веб-локации на социјалните медиуми. 

Високите автори обично имаат задача да ги надгледуваат активностите на другите автори; во некои случаи, тие уредуваат и објавуваат содржини за компании на нивните веб-локации. 

Овие професионалци заработуваат до 75,000 долари секоја година.

5. Технички писател

Техничките писатели се професионалци кои развиваат технички документи како што се упатства за употреба, статии во списанија и многу повеќе. 

Добро ниво на искуство во инженерската и научната индустрија е многу потребно за извонредност во оваа кариера. 

Покрај тоа, интроверт мора да поседува одлични комуникациски вештини за да стане успешен технички писател. 

Техничките писатели заработуваат до 75,000 долари годишно.

6. Уредник

Уредниците се одговорни за развој и изработка на пишана содржина за компании и фирми. 

Овие професионалци ја уредуваат содржината и го подобруваат нејзиниот квалитет. Уредниците исто така ги советуваат писателите на идеалниот начин на кој треба да им се достави нивното дело. 

Повеќето компании и фирми бараат да ангажираат уредници со диплома по новинарство, англиски јазик или комуникација и најмалку двегодишно искуство. 

Згора на тоа, интровертите ја сакаат оваа работа бидејќи им дава повеќе време сами со своите мисли и помалку време со другите луѓе; исто така, уредниците заработуваат помеѓу 60,000 и 80,000 долари годишно.

7. Индустриски дизајнер

Индустрискиот дизајн е креативна кариера која многу се препорачува за интровертите. 

Овие експерти комбинираат уметност, инженерство и бизнис за да развијат модели и дизајни за неколку производи што ги користат луѓето секој ден. 

Индустриските дизајнери трошат доволно време за да ги проценат целите на очекуваниот или свеж производ, трошоците за производство, изгледот и текстурата. 

Повеќето компании секогаш бараат да вработат луѓе со диплома за архитектура, инженерство или индустриски дизајн за да ја пополнат оваа позиција. 

Овие професионалци заработуваат до 65,000 долари секоја година. 

8. Производител

Производителите се професионалци со одлични способности за управување со проекти кои управуваат и собираат ресурси за профитабилно завршување на продукциите. 

Овие експерти препознаваат проекти, планираат како да ги остварат и соодветно ги спроведуваат. 

Покрај тоа, продуцентите се одговорни и за вработување на писатели, режисери и неколку други професионалци потребни за формирање на продукциска екипа и тие го надгледуваат целиот процес на производство. 

Производителите заработуваат дури 70,000 долари годишно. 

9. Мултимедијален уметник и аниматор

Мултимедијалните уметници и аниматори се професионалци кои создаваат анимации и неколку форми на визуелни ефекти за игри, филм и различни видови медиуми. 

Овие професионалци имаат целосна слобода да работат од дома, а тоа е работа која привлекува многу флексибилен распоред за работа. 

Препорачано:  7 берберски училишта во Њујорк Сити | 2022 година

Покрај тоа, за да се истакне како мултимедијален уметник и аниматор, треба да поседувате диплома за уметност, компјутерска графика или друга поврзана област. 

Овие професионалци заработуваат до 70,000 долари годишно.

10. Директор на социјални медиуми

Директор за социјални медиуми е задолжен за онлајн рекламирање и промотивни активности на бренд или фирма. 

Овие специјалисти ја извршуваат својата работа со ширење визуелни дизајни кои ги прикажуваат интересите на компанијата, објавуваат содржини што прикажуваат информации за одредена тема и одговараат на коментарите и пораките од следбениците на социјалните мрежи на компанијата.

Стекнување диплома во било која медиумски или графички дизајн е високо препорачливо за секој интроверт кој сака да се впушти во оваа кариера. 

Секоја година, директорите на социјалните мрежи заработуваат околу 75,000 долари за плати.

11. Аналитичар за истражување на пазарот

Истражување на пазарот Аналитичарите ја оценуваат ситуацијата на пазарот и внимателно ја следат веројатната продажба на стоки на пазарот. 

За да станат успешен аналитичар за истражување на пазарот, на интровертите им се советува да добијат a универзитетска диплома по математика, бизнис, маркетинг, или кое било поврзано поле. 

Исто така, пополнување на а образование за постдипломски студии во кое било од горенаведените полиња ќе има многу смисла. 

Аналитичарите за истражување на пазарот заработуваат до 65,000 долари годишно.

13. Дизајнер на игри

Дизајнирањето игри е уште една креативна кариера која многу се препорачува за интровертите. 

Овие професионалци се одговорни за развој на светови за видео игри. Дизајнерите на игри користат неверојатни лаптопи да се развијат ликовите што се среќаваат во видео игрите. 

Тие заработуваат дури 60,000 долари годишно.

14. Концепт уметник

Концепт уметниците се одговорни за развој на визуелни концепти за филмови, виртуелни игри и цртани филмови. 

Овие професионалци обојат и цртаат неколку визуелни елементи за да создадат фантастичен концепт заснован на барањата на проектот. 

Производот на нивните мисли е целосно обликуван од целта на концептот. Концепт уметниците заработуваат до 60,000 долари годишно.

15. Бихејвиорален терапевт

Бихејвиоралната терапија е креативна кариера која многу се препорачува за интровертите. Овие терапевти проценуваат луѓе кои страдаат од низа психолошки заболувања. 

И покрај изгледот, професијата како бихејвиорален терапевт е одличен избор за интроверт. Доста ќе разговарате со клиентите, но повеќе ќе слушате и сочувствувате отколку што зборувате.

Бихејвиоралните терапевти заработуваат до 75,000 долари годишно.

16. Менаџер за сметководство

Менаџери за сметководство играат клучна улога во водењето на која било организација или фирма. 

Овие професионалци се справуваат и ги контролираат активностите на сметководствената единица во компаниите и развиваат сметководствени стратегии и фискални резимеа врз основа на податоците и информациите што им се достапни. 

Менаџерите за сметководство заработуваат годишна плата од околу 70,000 долари.

17. Актуар

Актуари се информирани финансиски експерти кои го оценуваат ризикот за осигурителните фирми. Тие го мерат и управуваат ризикот и несигурноста во бизнисот.

Актуарите, исто така, имаат длабинско познавање на математиката, статистиката, компјутерски науки, сметководство и анализа на податоци.

Овие професионалци заработуваат до 90,000 долари секоја година.

18. ревизор

Ревизијата е уште една креативна кариера која многу се препорачува за интровертите. 

Ревизорите ги проценуваат сметководствените извештаи и досиејата на компаниите, а од податоците и информациите што ги набљудуваат, развиваат даночни извештаи за нивните фирми. 

Овие професионалци се многу барани ширум светот, заработувајќи дури 55,000 долари годишно.

19. Инженер за софтвер

Софтверското инженерство во моментов е едно од најпрофитабилните области во светот и една од најдобрите креативни кариери за интровертите. 

Препорачано:  Книги кои го менуваат вашиот став кон американската историја

Диплома обично се бара како минимум за работа на почетно ниво како софтверски инженер.

Мнозинството од нив се дадени во областите на компјутерски софтвер/инженерство, CS/MS и математика.

Софтверските инженери користат компјутерски јазици за да развијат и проценат софтверски системи. 

Оваа работа бара длабинско разбирање на компјутерско програмирање, компјутерски науки и многу други предмети. 

Софтверските инженери заработуваат до 70,000 долари годишно.

20. Научник за истражување

Истражувачките научници спроведуваат неколку видови проценки и експерименти за да извлечат нови одбитоци. 

Тие се задолжени за планирање, спроведување и анализа на резултатите од контролираните лабораториски експерименти, испитувања и истраги.

Овие професионалци играат клучна улога во неколку компании, почнувајќи од оние во образовниот сектор до неколку други сектори. 

Истражувачките научници заработуваат до 80,000 долари секоја година.

21. Архивар

Архиварите се задолжени да собираат важни историски информации, да ги каталогизираат, да ги чуваат безбедно и да управуваат со нив.

Овие професионалци се ангажираат во неколку активности за кои е потребно многу време. Тоа е кариера која многу се препорачува за интровертите бидејќи не бара работа со луѓе. 

Архиварите заработуваат до 50,000 долари годишно.

Често поставувани прашања за креативни кариери за интроверти

Што предизвикува една личност да биде интровертна?

Не е строго наследно да се биде интроверт. Почнувајќи од рана возраст, тој е обликуван од вашата околина, а нашата вродена пластичност ни овозможува да се прилагодиме на тие промени.

Колку е редок интроверт во САД?

Помеѓу една третина и половина од сите Американци се интроверти. Иако интровертноста се манифестира на различни начини, таа споделува многу заеднички карактеристики на однесувањето меѓу оние кои ја доживуваат.

Зошто интровертите се тивки?

Истражувачите покажаа дека интровертите, кои имаат тенденција да се фокусираат навнатре, всушност покажуваат повисоки нивоа на мозочна активност од просечниот човек. Повеќето интровертни особини, како што е доброто набљудување, бараат тишина за да функционираат бидејќи тишината на интровертите им помага да ја балансираат количината на стимулација што ја доживува нивниот мозок.

Дали интровертите зборуваат?

Стереотипот на интроверт е оној на тивка, воздржана личност. И тогаш, некои воздржани луѓе се чини дека имаат мали проблеми да започнат разговори. Овој тип на личност сепак бара сама време за полнење гориво.

Заклучок

Покрај кариерите наведени погоре, Дизајнирање на UI/UX, маркетинг на содржина и партнерски маркетинг се други креативни кариери многу препорачани за интровертите. 

Сепак, за која било од овие кариери да биде успешна, интровертите мора секогаш да работат на подобрување на своите вештини, да градат вредни мрежи со луѓето од областа и да бидат во тек со најновите промени.

Прекрасен еден; Се надевам дека оваа статија ќе одговори на вашето прашање.

Препораки на уредникот:

Ако ја сметате оваа статија добра, ве молиме споделете ја со пријател.