5 најлесни јазици за учење за говорители на англиски јазик (ЧПП) | 2023 година8 мин прочитано

Кои се најлесните јазици за учење за оние што зборуваат англиски? Па, решивте да учите нов јазик, што е мудро.

Политички релевантен јазик како рускиот можеби е добар избор, но што е со оној што можете да го користите на вашиот следен одмор?

Можеби не сум јазичен експерт, но во овој пост, ќе ви помогнам да идентификувате кој од многуте јазици во светот е најпристапниот за учење за говорителите на англискиот јазик.

Што е јазик?

Една дефиниција за јазикот е „систем на комуникација што се состои од збирка звуци и пишани симболи кои се користат при зборување и пишување од луѓето од одредена земја или регион“.

Заедничкиот јазик е предуслов за каква било значајна интеракција меѓу луѓето.

Луѓето се единствениот вид кој ја усовршил когнитивната и вербалната комуникација, но сепак сите други видови ги развиле своите средства за комуникација.

Заедничкиот јазик ја олеснува комуникацијата и им помага подобро да се разберат еден со друг. Тоа може и да ги зајакне и уништи заедниците.

Што сакате да добиете при учењето втор јазик?

Да се ​​научи втор јазик има еден куп предности. Учењето втор јазик, за почеток, долго време се смета за начин за подобрување на интелигенцијата.

Тоа е огромен хит кај работодавците. Повеќејазични и двојазични вработени се бараат од корпорации, меѓународни организации и владини агенции.

Учењето втор јазик може да отвори сосема нов свет на можности за себе.

Колку повеќе јазици ќе научите, толку полесно ќе стекнете дополнителни јазици. Ако течно зборувате повеќе од еден јазик, ќе сакате да патувате повеќе, да запознавате нови луѓе и да научите за другите култури.

Учењето втор јазик може да го промени начинот на кој гледате на животот и на универзумот.

Прочитајте повеќе за: Топ 5 најретки јазици во светот

Како учите нов јазик?

Прво, пред да влеземе во прегледот на најлесните јазици за учење за говорителите на англискиот јазик, ајде да зборуваме за некои од најпопуларните јазици во светот.

Шпанскиот, францускиот, италијанскиот и португалскиот се меѓу многуте јазици кои мајчин англиски јазик ги земаат на патот.

Два од најраспространетите јазици на Земјата се францускиот и шпанскиот. Тие се зборуваат на повеќе од сто различни места низ светот.

Препорачано:  Што да направите ако наставникот ви го земе телефонот (ЧПП)

Ќе ви биде тешко да откриете луѓе кои не зборуваат еден или двата јазици на кој било континент. Како резултат на тоа, тие се одлични јазици за учење и не се премногу предизвикувачки.

Прочитајте повеќе за: 10 работни места со низок стрес кои добро се плаќаат без диплома (значење, ЧПП)

5 најдобри начини да научите нов јазик:

1. Запознајте нови луѓе:

Започнете да присуствувате на настани за учење јазик во вашиот град ако има заедница на луѓе кои го зборуваат вашиот целен јазик.

Најдобриот начин да научите странски јазик е да стекнете пријатели и да се запознаете со неговиот сленг, интонација и манири преку пријателство.

Имајќи пријатели кои го зборуваат јазикот може да ви овозможи да вежбате без да се чувствувате самосвесни или на лице место.

2. Погледнете филм: 

Еден од најдобрите методи за учење странски јазик и за подобро чувство за културата на јазикот е да се потопите во странски филм.

Преводите може да се исклучат ако не го познавате доволно јазикот за да разберете што значат зборовите.

3. Едуцирајте се:

Иако може да изгледа едноставно, сепак е еден од најдобрите начини да се научи нов јазик во мали чекори на концентрирано истражување.

Секој ден, одвојте неколку минути за да запишете фраза што би сакале да научите како да ја кажете подобро на вашиот целен јазик. Секој збор/дел треба да се истражува пред да се состави исказот.

Погрижете се вашите реченици да се точни кога ќе се сретнете со вашиот јазичен партнер, доколку го имате. Имајќи дневна цел што треба да ја постигнете ќе ве поттикне да се движите напред и нагоре во вашето патување за учење јазик.

4. Обидете се да слушате радио:

Слушањето радио станица на вашиот целен јазик додека возите, преземате подкаст или сурфате на интернет е одличен начин да го вежбате вашиот изговор и вокабулар на вашиот нов јазик на учење.

Погледнете колку можете да разберете и запишете ги сите непознати зборови што ќе ги најдете за да можете да се вратите назад и да ги побарате подоцна.

5. Патувајте надвор:

Посета на локација каде што се зборува вашиот целен јазик и престој со семејство домаќин што не го зборува вашиот мајчин јазик се два од најдобрите начини за учење странски јазик.

Кога немате друг избор освен да научите јазик, ќе бидете шокирани од тоа колку информации можете да пренесете и колку брзо ги добивате.

Најлесните јазици за учење за оние што зборуваат англиски:

На тој начин, дозволете ми да споделам со вас некои од најлесните јазици за учење за говорителите на англискиот јазик. А тие се:

1. Шведски:

Шведскиот јазик е официјален јазик што се зборува во Шведска. Шведскиот е германски јазик, како англискиот.

Препорачано:  Што да купите пред да започнете медицински факултет (13+ важни работи)

Англискиот е широко распространет меѓу Швеѓаните, кои рано се изложени на него и течно го зборуваат како втор јазик.

Ако Швеѓаните можат толку брзо да научат англиски, тогаш шведскиот мора да биде едноставен јазик за англискиот јазик. Не треба да ги изненади англиските говорители што учат шведски што двата јазика користат ист редослед на зборови.

За да се поедностават работите, глаголските форми обично се конзистентни, па затоа е споредлив со англискиот. Шведската конјугација на глаголот е лесна во споредба со латинските јазици, кои бараат конјугација за секое лице и време.

Прочитајте повеќе за: CASL тест (значење, придобивки, усни јазични способности)

2. Холандски:

Во Холандија, Белгија, Суринам и делови од Карибите, холандскиот зборуваат 23 милиони луѓе. Тој е официјален јазик на Холандија.

Ако сте мајчин англиски јазик, не би требало да имате проблем да ги научите основите на холандскиот јазик. Многумина мислат дека е на средина помеѓу англискиот и германскиот јазик, што им го олеснува учењето на англиските говорители.

Учењето холандски ќе ви помогне да стекнете кариера бидејќи има многу можности за луѓето кои го зборуваат јазикот.

Како резултат на тоа, холандскиот има значително влијание врз англискиот јазик, со повеќе речник кој доаѓа од холандскиот од другите јазици.

Поради сличностите помеѓу холандскиот и другите јазици и фактот дека англискиот е постојано присутен во нивните животи, ова е дел од објаснувањето преку филмовите и музиката, особено.

Тие не се многу аверс да го асимилираат англискиот речник во нивниот мајчин јазик. Во случај на исчезнат збор во реченицата, ова може да биде корисно за говорителите на англискиот јазик, бидејќи тие лесно можат да го заменат англискиот еквивалент, а повеќето луѓе ќе го разберат.

3. Норвешки:

Англичаните ќе имаат мали проблеми да го подигнат норвешкиот јазик како втор јазик, слично на другите скандинавски јазици како шведскиот и данскиот.

Норвешките говорници често течно зборуваат англиски, како шведски или холандски, иако англискиот може да биде тежок за практикување.

Иако има само околу 5.2 милиони родени норвешки говорници, тој споделува многу сродни врски со англискиот, така што основните работи ќе бидат лесни за учење.

За разлика од другите јазици, нема потреба да се запаметат повеќе глаголски времиња на норвешки. Редоследот на зборовите е исто така идентичен со оној на англискиот. Норвешкиот јазик се зборува како официјален јазик од луѓе од Норвешка.

4. Индонезиски:

Овој јазик се зборува како официјален јазик во Индонезија. Системите за пишување на многу азиски јазици може да го отежнат нивното разбирање или учење за англиските говорители, но не и во случајот со индонезискиот.

Иако не е наједноставниот јазик за учење, тој е многу полесен од кинескиот или јапонскиот.

Препорачано:  Дали телевизиските услуги се добар пат за кариера? (ЧПП) | 2023 година

Прочитајте повеќе за: Како да станете асистент за говорна патологија (SLPA)

5. Италијански:

Повеќе од 60 милиони луѓе говорат мајчин италијански јазик, иако италијанскиот не се зборува толку широко како шпанскиот. Тој е официјален јазик што се зборува во Италија.

Зборовите како лотарија (лотарија) и caffè може да ги препознаат англиските говорници поради нивните латински корени (кафе). Користењето храна за учење нов јазик е најефективниот метод.

Многу западни земји, како Обединетото Кралство, САД и Шпанија, ја прифатија италијанската кујна, што внесе неколку италијански зборови во нашата секојдневна лексика.

За почеток, ако сте љубител на храна и љубител на италијанската кујна (а кој не е?), учењето италијански треба да биде многу лесно.

Најчесто поставувани прашања за најлесните јазици за учење за говорители на англиски јазик:

Кој е најтешкиот јазик?

мандарина

Дали е тешко да се научи корејски?

Институтот за странски служби (FSI) го рангира корејскиот јазик како еден од потешките јазици за учење, но тоа не значи дека е недостижен. Како резултат на тоа, не грижете се за тоа колку „часови“ се потребни за да научите корејски. Постојат многу начини за брзо учење на корејски, а можеби веќе знаете повеќе отколку што мислите.

Дали можете да научите јазик додека спиете?

Зборовите асоцијации меѓу јазиците може да се формираат во заспаниот мозок. Тоа значи дека кога спиете, можете да стекнете напредни концепти.

Дали е можно сами да научите јазик?

Учењето јазик дома никогаш не било полесно или поудобно благодарение на мноштвото достапни бесплатни апликации за учење јазик, како што се Babbel и Duolingo. Дури и ако немате пристап до компјутер, сепак можете да посетувате онлајн часови од удобноста на вашиот дом.

Заклучок

Размислете за овие избори ако сте го одложиле учењето втор јазик затоа што се плашите дека тоа ќе биде премногу тешко или одзема време.

Ако сте биле во искушение да учите руски по гледањето на Олимпијадата, повелете! И покрај тоа што се смета за еден од потешките јазици за учење за мајчин англиски јазик, можете да го постигнете тоа со малку труд и трпение.

Прекрасен еден; Се надевам дека оваа статија ќе одговори на вашето прашање.

Споделете ја оваа информација.

Препораки на уредникот: