5 најдобри англиски универзитети во Турција (ЧПП) | 2023 година8 мин прочитано

Најдобри англиски универзитети во Турција: Турција е една од најдобрите туристички дестинации во светот.

Меѓутоа, во последните години многу луѓе патувале во Турција поради други причини, како што е образованието.

Ова не е развој на кој било начин изненадувачки бидејќи добар број училишта во Турција нудат образование од светска класа.

Некои од овие училишта учествуваат и во меѓународни програми за размена на студенти, како што е програмата Еразмус+.

Од друга страна, иако Турција не е земја од англиско говорно подрачје, неколку турски универзитети и колеџи ги испорачуваат своите академски програми на англиски јазик.

Ова им овозможува на странските студенти лесно да се прилагодат на животниот стил што може да се добие во Турција.

Тоа, исто така, им овозможува поефикасно да ја откријат земјата, дури и како студенти. Овој пост ќе зборува за врвните универзитети во Турција кои зборуваат англиски.

Зошто да студирате во Турција?

Со текот на годините, илјадници турски колеџи развија десетици илјади понуди на курсеви на англиски јазик.

Во Турција, можете да изберете помеѓу присуство на a колеџ или универзитет фокусирајќи се на теоретско истражување или нагласување практично искуство во областа.

Турција го има вториот највисок процент на завршено средно училиште во светот (94.2%), а уписот на универзитетот е на петтото место.

Од друга страна, Турција, како членка на Европската област за високо образование, одлично ги спроведува принципите на Европскиот процес во пракса.

Вашата диплома од турски универзитет ќе биде признаена низ цела Европа. Универзитетите во Турција се повеќе нудат настава на англиски јазик и можности за учење јазик.

Градовите и популарните туристички области имаат тенденција да имаат високо ниво на владеење на англискиот јазик. Во Турција, англискиот јазик се користи како медиум за настава за неколку курсеви на додипломски и постдипломски студии.

Странските студенти кои сè уште не зборуваат течно турски јазик, но би сакале да го научат, ова ќе биде одлична локација за студирање во странство.

Турција нуди многу атракции, а до која било од нив можете да стигнете брзо и со стил. За студентите, Турција е одлично место за студирање во странство.

Социјалните клубови, спортските тимови и културните активности на универзитетот обединуваат луѓе од различно потекло.

Најдобри англиски универзитети во Турција

1. Универзитетот Боазичи

Универзитетот Боазичи е еден од најдобрите универзитети кои зборуваат англиски во Турција.

Препорачано:  Колку трае Семинарското училиште (придобивки, свештеник, теологија)

Ова училиште нуди бројни програми за диплома, магистерски и докторски студии преку шест факултети, две училишта и шест институти.

Тоа е академска институција која е позната по тоа што нуди образование од светска класа.

Знаењето што се шири на Универзитетот Боазичи е способно да го промени светот.

Покрај тоа, Универзитетот Боазичи е исто така популарно училиште за истражување, со милиони долари инвестирани во бројни проекти годишно.

Ова училиште е посветено на едукација на луѓе кои можат да размислуваат креативно и критички.

Универзитетот Боазичи, исто така, негува студенти кои не се плашат да станат лидери во нивните области на настојување.

Понатаму, сместувачките капацитети достапни на Универзитетот Боазичи се убави.

Оваа академска институција има неколку библиотеки од врвна класа кои нудат одлична колекција на книги, списанија, весници, е-книги и други академски ресурси.

Исто така, има околу 160 истражувачки лаборатории во ова училиште и над 30 истражувачки центри кои им овозможуваат на студентите да завршат револуционерни истражувачки студии во која било област што ја сакаат и да учат од професионалните истражувачи вработени во училиштето.

Универзитетот Боазичи е еден од најдобрите англиски универзитети и водечка академска институција во Турција.

2. Технички универзитет на Блискиот Исток

Техничкиот универзитет на Блискиот Исток е еден од најдобрите универзитети кои зборуваат англиски во Турција. Ова училиште се наоѓа во Анкара, Турција.

Техничкиот универзитет на Блискиот Исток продолжи да обезбедува образование од врвна класа веќе 66 години.

Ова училиште нуди бројни академски програми од додипломски до докторски степени. Покрај тоа, Техничкиот универзитет на Блискиот Исток опфаќа образовен формат од два семестари годишно.

Академските програми на Техничкиот универзитет на Блискиот Исток се испорачуваат од глобално признати професори кои се доста познати по нивните подвизи во својата област.

Тоа е врвен избор за секој кој студира на англиски универзитет во Турција.

3. Универзитетот Коч

Универзитетот Коч е уште еден врвен избор за секој кој студира на универзитет од англиско говорно подрачје во Турција.

Ова училиште нуди програми за диплома и постдипломски студии кои ги преминуваат областите на медицината, инженерството, науката, општествените науки и административните науки.

Ова училиште се разви за да стане еден од најдобрите универзитети во Турција.

Сите курсеви понудени на Универзитетот Коч се координирани од искусни членови на факултет кои предавале во некои од најдобрите училишта низ Европа и Азија.

Покрај тоа, Универзитетот Коч инвестира многу пари во истражување секоја година.

Нивните истражувачки проекти опфаќаат технологија, социјален развој, право, медицина, медицински сестри, економија и многу други.

4. Универзитет Билги во Истанбул

Универзитетот Билги во Истанбул е еден од водечките универзитети кои зборуваат англиски во Турција.

Тоа е академска институција позната низ цела Турција по тоа што нуди врвни образовни искуства.

Универзитетот Билги во Истанбул е водечко приватно училиште во Турција кое е на врвот веќе 36 години.

Ова училиште работи во три различни кампуси во Турција.

Препорачано:  10 најдобри сметководствени училишта во светот (времетраење, плата) | 2022 година

Покрај тоа, Универзитетот Билги во Истанбул нуди и програми за вонреден степен.

Ова училиште е исто така глобален истражувачки центар во Турција, со некои од најдобрите истражувачки институти и центри во градот. 

5. ТОББ Универзитет за економија и технологија

Универзитетот за економија и технологија ТОББ е уште едно најдобро рангирано англиско училиште во Турција.

Ова училиште е основано во 2003 година и брзо се издигна за да стане сигурно училиште во Турција. Меѓутоа, за да се запише во ова училиште, секој ученик мора да полага тест за познавање јазик.

Мора да се запишат и на подготвителен час по англиски јазик. Универзитетот за економија и технологија ТОББ нуди бројни програми за академски степени од додипломски до постдипломски нивоа.

Курсевите опфаќаат области како право, архитектура и дизајн, наука и литература, здравствени науки и многу други.

Совети за учење за англиски универзитети во Турција

Еве неколку совети за учење кои ќе ви помогнат да успеете во кое било училиште на англиски јазик.

1. Секогаш бидете присутни на часот

Водењето совршена евиденција за присуство како студент ќе ви служи многу.

Присуството на часовите е од суштинско значење ако сакате да ги запознаете вашите професори, да земате добри белешки за време на предавањата и да имате многу можности да им поставите какви било прашања што ќе ви се појават.

Покрај тоа, во многу училишта, инструкторите даваат признание за присуство на часови, а подобноста за тестирање зависи од учеството на учениците.

Направете поента да присуствувате на секоја лекција, за да не трошите поени на изостаноци.

2. Направете рамнотежа помеѓу учење и игра

Одржувајте здрава рамнотежа помеѓу училишната работа и воннаставните активности ако се грижите за вашата последна оценка.

Секогаш давајте приоритет на читањето пред дружењето; излегувајте само кога ќе покриете доволно материјал за учење за тој ден.

3. Придружете се на студиска група

Друг хакер за учење што треба да го користите за време на училиште е да учите со други мотивирани студенти.

Кога учите во група, можете да добиете појаснување од вашите врсници за нејасните концепти на часот. Исто така, учењето во група може да ви помогне да ја избегнете мрзеливоста.

Покрај тоа, ви овозможува да се поврзете со други студенти и да споделувате информации што на крајот ќе имаат корист од вашите академски перформанси.

4. Направете се што треба да направите за да завршите на време

Погрижете се да закажете доволно време за да ја завршите училишната работа пред датумот на доспевање.

Поголемиот дел од училишните задачи се вредни за вашата конечна оценка во дадена тема, така што нивното доцнење може да биде катастрофално.

5. Изградете силни врски со вашите воспитувачи

Треба да воспоставите позитивни односи со вашите наставници за да успеете на училиште.

Некои наставници може дури и да ве запознаат со пријател кој работи во секторот и може да ви помогнат да ја откриете совршената локација за вашето стажирање.

6. Користете лажни испити

Успешната подготовка за тестирање и испит може да се помогне со полагање на практични тестови.

Препорачано:  5 најдобри воннаставни активности за Ivy League (ЧПП) | 2023 година

Затоа, додека се подготвувате, одвојте миг да одговорите на старите прашања за испит или тест за да видите каде сте во знаењето.

Дополнително, вежбањето со старите испити е одличен начин да се навикнете на стилот на прашања на претстојниот тест за да можете да подготвите ефикасна стратегија за справување со нив.

7. Проверете што пишува на контурите на курсот

Секогаш проучувајте го само она што е на наставната програма. Времето поминато во читање за работи кои не се опфатени на часовите е потрошено.

Концентрирајте се на специфичните области од студијата предложени од вашите инструктори наместо да губите време на материјал што нема да се појави на испитот.

Ова е многу важно.

8. Искористете ги предностите на ресурсите на библиотеката

Ако откриете дека ресурсите што ги имате не се доволни, одете во библиотеката на вашата академска единица и побарајте материјали за кои вашите професори кажале дека најмногу ќе ви помогнат.

Често поставувани прашања (ЧПП) на врвни англиски универзитети во Турција

Може ли да студирам во Турција бесплатно?

Потребна е стипендија за странски студент да студира во Турција бесплатно.

Може ли да работам додека студирам во Турција?

Додека одите на училиште, ќе треба да аплицирате и да добиете работна дозвола за да работите легално. Дозволи за краткорочни, постојани и самовработени работни дозволи се достапни од Генералниот директорат за меѓународен труд.

Можете ли да останете во Турција по студирањето?

Меѓународните студенти можат да аплицираат за дозвола за привремен престој во рок од 6 месеци по дипломирањето на турската програма за високо образование. Дозволата е добра само за една година и може да се обнови само откако ќе истече. Потребна е диплома или привремена потврда за дипломирање при аплицирање за лиценцата.

Може ли да одам во Турција без ИЕЛТС?

Можно е да студирате во Турција без да мора да полагате ИЕЛТС. Хуманитарните науки, природните науки, применетите науки, компјутерите, архитектурата, бизнисот, менаџментот, развојот и други важни области се застапени и лесно достапни.

Заклучок

Турција е една од најдобрите туристички дестинации во светот. Сепак, оваа земја постепено станува атрактивна дестинација за образование за странците.

Тоа е затоа што многу училишта во Турција нудат образование од врвна класа.

Значи, ако не сте од Турција и сте заинтересирани да студирате таму, добро искористете ја оваа статија за да изберете училиште што ја испорачува својата програма на англиски јазик.

Прекрасен еден; Се надевам дека оваа статија ќе одговори на вашето прашање.

Препораки на уредникот:

Ако ја сметате оваа статија добра, ве молиме споделете ја со пријател.