Која е разликата помеѓу убиство и убиство? (ЧПП)4 мин прочитано

Има многу конфузија помеѓу Убиството, убиството и убиството од небрежност како различни кривични дела.

За да бидат работите уште полоши, има правна фраза како „убиство со кривично дело“ што исто така може да биде збунувачки. На крајот, сите убиства се акти на насилство против природата на човештвото.

Оваа статија помага да се разјасни разликата помеѓу убиство и убиство.

Што е убиство?

Убиството е неоправдано убиство на друго лице без добра причина, а особено неоправдано убиство на друго лице со лоша намера.

Во зависност од тоа каде живеете, оваа состојба на умот може да биде она што го прави убиството различно од другите видови незаконски убиства, како што е убиството од небрежност.

Што е убиство?

Убиство се случува кога некој ќе убие друго лице. Законските и незаконските убиства спаѓаат под овој чадор термин. Не е кривично дело ако војник убие друг војник во борба, на пример.

Убиството на друго лице не е секогаш кривично дело во одредени околности. Затоа, разликата помеѓу убиство и убиство од небрежност е разликата помеѓу незаконското и легалното убиство.

Видови убиства

1. Убиство од прв степен:

Убиство од прв степен или убиство од прв степен е она во кое смртта на жртвата е резултат на предумисла, намерно и намерно дело.

За кривичното дело да се смета за убиство од прв степен, мора да има клучни елементи: намерност, размислување и предумисла.

2. Убиство од втор степен:

Убиството од втор степен се дефинира со дејствија кои водат до смрт без претходно размислување.

Препорачано:  Топ 4 училишта за козметологија во Аугуста, Џорџија (ЧПП) | 2022 година 

Убиството од втор степен генерално се однесува на намерни убиства кои не се квалификуваат како убиство од прв степен.

На пример, ако една жена се степа со продавач на билети на пазарот, а потоа го убие со парче скршено стакло по тепачката, ова е убиство од втор степен.

Прочитајте исто така: Разлика помеѓу убиства од 1, 2 и 3 степен? (ЧПП)

Казна за убиство

За убиство, многу држави имаат задолжителни минимални казни. 

Убиството од прв степен носи задолжителна минимална казна обично повисока од казните за убиство од втор степен.

Убијците од прв степен кои ќе бидат прогласени за виновни може да се соочат и со смртна казна. 

Многу држави и федералната влада сè уште користат смртна казна. 

Максималната казна за оние кои не го прават тоа е Животот без условна казна (LWOP). 

Обвинетите за убиство од втор степен често добиваат казна затвор со години наместо доживотна.

Прочитајте повеќе за:

Зошто луѓето убиваат

Луѓето се единствените видови кои се убиваат од причини кои не се само опстанок. Високите случаи на убиства како бомбашите или сериските убијци се многу далеку од нормата.

Секогаш има јато предупредувања кои излегуваат на површина пред да се случи какво било убиство. Прашањето е што многу луѓе се слепи за овие мали детали. Еве некои од причините зошто луѓето убиваат:

1. Вклучување на дрога и алкохол:

Употребата на дрога и алкохол е едно од најчестите високоризични однесувања поврзани со насилството во САД.

Забелешка: Криминалната активност и насилството често се поттикнуваат со употреба на алкохолни пијалоци. Прекумерното уживање во алкохолни пијалоци може да ги ослаби инхибициите, да го наруши расудувањето и да ја зголеми веројатноста за агресивно однесување.

Препорачано:  Колку време е потребно за да се добие осигурување на закупци? (ЧПП) | 2023 година

2. Семејно насилство:

Едноставно кажано, семејната злоупотреба е модел на однесување наменет за воспоставување или задржување на моќ и контрола врз партнерот во домашна врска.

Кога вашиот партнер инсистира да го има последниот збор за сè, кога партнерот ви вика, кога партнерот ве прозива, сето тоа се предупредувачки знаци кои ги вклучуваат речиси сите случаи на семејно насилство.

Најчесто поставувани прашања за разликата помеѓу убиство и убиство:

Кој е најстрашниот вистински криминален случај?

Убиецот на Зодијакот.
Случајот Таман Шуд.
Случај Тара Калико.
Мистеријата за отсечените стапала.

Кој е најголемиот сериски убиец досега?

Д -р Харолд Шипман

Што ги тера сериските убијци да штиклираат?

Убиецот е поттикнат од желбата сурово да манипулира со животите на оние што ги цели. Овде, убиството е извршено од други причини освен „профит“. Убиецот може да ја сфати смртта на жртвата како „симболична“ можност.

Како се прават убијците?

Психичко или физичко малтретирање, дисфункционални семејства или емоционално оддалечени или отсутни родители се вообичаени трауми од детството меѓу сериските убијци. Постои заедничка нишка што се провлекува низ приказните на повеќето сериски убијци: траума. Нивниот емоционален одговор е потиснат поради оваа траума.

Заклучок

Горенаведеното покажува голема разлика помеѓу Убиство и убиство. И двете се со право погрешни и треба да се избегнуваат бидејќи казната може да биде тешка и веројатно ќе заврши со смртна казна.

Избегнувањето на непотребна драма што ќе доведе до некој од горенаведените пороци е клучот за да останете живи.

Прекрасен еден; Се надевам дека оваа статија одговори на вашето прашање.

Препораки на уредникот:

Препорачано:  Како правилно да се отстрани отпадот од дворот

Ако ја сметате оваа статија добра, ве молиме споделете ја со пријател.