Како да се заклучи есеј на факултет (ЧПП) | 2023 година8 мин прочитано

Заклучокот на А есеј на колеџ треба да биде цврста и да го импресионира читателот уште повеќе.

Сепак, пишувањето на заклучокот на есејот е уште потешко од пишувањето на воведот; дури треба да поминете низ телото на есејот пред да го направите тоа.

Постојат неколку стратегии што можете да ги следите кога пишувате заклучок за есеј на факултет што ќе ве спречи да уништите добар есеј со ужасен заклучок.

Оваа статија ќе разговара за некои од нив и ќе обезбеди детални информации за пишување есеј на колеџ „зошто ние“.

Стратегии за склучување есеј на колеџ

Еве различни начини да се заклучи есеј на колеџ:

1. Вратете се на почеток

Неколку извонредни есеи се напишани во кругови. Ова имплицира дека писателот започнува со одредена идеја, се префрла од неа на половина пат во есејот и завршува со неа.

Овој модел на пишување есеј секогаш остава задоволувачко чувство кај секој читател.

Значи, ако на почетокот на вашиот есеј започнете да зборувате за вештините што ви недостасуваат, искористете го заклучокот за да зборувате зошто тие вештини што ви недостасуваат не се важни откако ќе разговарате за вашите силни страни во вашето тело за есеј.

2. Размислете за иднината

Друг одличен начин да се напише заклучок е со укажување на иднината. Повеќето писатели ги завршуваат своите есеи користејќи го овој метод бидејќи остава чувство на оптимизам во главите на читателите.

Меѓутоа, ако ја прифатите оваа техника, проверете дали вашиот заклучок е за вас и не се обидувајте да го генерализирате, за да не го збуните читателот.

3. Разговарајте за вашата најважна идеја

Дискутирањето за вашата централна идеја во вашиот заклучок е уште една одлична техника.

Меѓутоа, ако вашиот есеј се фокусира на многу работи, можете да ја оставите најклучната точка за завршниот дел и да ја опишете врската помеѓу сите ваши точки.

Препорачано:  Дали земјоделството/семињата/мелењето е добар пат за кариера? (ЧПП) | 2023 година

Ако го направите ова, вниманието на читателот ќе го префрли на вашата главна поента и ќе го направи вашиот есеј уште поизвонреден.

Како и да е, единствениот недостаток на користењето на оваа техника е тоа што може да наидете на проблеми при правењето на есејот доволно долго волшебно за читателот да остане на него до крај.

4. Заклучи за акција

Завршувањето на вашиот есеј за акција е фантастичен начин да го завршите вашиот есеј. Ова може да бара од вас да додадете продолжение на приказната.

Завршувањето на вашиот есеј користејќи ја оваа техника ќе го натера читателот да копнее по продолжение и ќе го направи вашиот есеј уште попривлечен.

На пример, ако зборувавте за тоа како вашето време како продажен асистент во продавница ви помогна да развиете интерес за некоја специјалност, можете да го искористите вашиот заклучок за да разговарате за тоа како прераснавте во улога на продажен претставник во продавницата и како моментално посетувате пообемни профили на клиенти и се занимавате со позначајни одговорности.

Како што читате за „како да заклучите есеј за колеџ“, исто така прочитајте:

Како да напишете есеј на колеџ „Зошто ние“.

Есеј за колеџ „зошто ние“ е посебен вид есеј што опишува зошто сакате да се запишете во посакуваната програма на одреден колеџ во однос на други колеџи.

Можете успешно да го напишете овој есеј следејќи ги чекорите подолу:

1. Направете сознанија за училиштето

Направете детални наоди за колеџот што сакате да го посетувате. Одете на официјалната веб-страница на училиштето и проверете ги курсевите што ги нудат за да најдете некој што одговара на вашите интереси.

Исто така, дознајте за барањата за секоја специјалност за да ви овозможат да го најдете оној за кој се квалификувате. Ако е можно, физички обиколете го училиштето за да имате познавање од прва рака за нивните капацитети.

2. Поврзете се со канцеларијата за прием

Контактирајте ја канцеларијата за прием на училиштето и планирајте состанок со претставник од училиштето. Поврзувањето со претставник за прием е можност да добиете одговори на сите прашања што можеби ги имате.

3. Организирајте ги вашите наоди

За секое училиште во кое копате, погрижете се внимателно да ги запишете вашите наоди.

Осигурајте се дека го знаете квалитетот на образованието на училиштето, што сакате од училиштето на крајот од вашето време таму и што носите на маса.

Ако го направите ова, ќе знаете дали училиштето е соодветно за вас.

Препорачано:  Дали разновидните комерцијални услуги се добар пат за кариера? (ЧПП)

Како што читате за „како да заклучите есеј за колеџ“, исто така прочитајте:

4. Одлучете се за пристап

Можете да напишете есеј на многу начини. Можете да се концентрирате на една причина или да разговарате за неколку причини зошто училиштето одговара на вашите образовни цели.

Меѓутоа, ако одлучите да зборувате за многу причини, погрижете се да започнете со најпривлечните причини до најмалата за да не го надминете вкупното ограничување на зборовите без да наведете вистинска поента.

5. Напишете го вашиот есеј

Откако ќе одлучите за пристап, продолжете и напишете го вашиот есеј. Настојувајте да напишете привлечен есеј за себе што ќе го импресионира читателот.

Колку што можете, наведете многу причини зошто сте извонредни за да го освоите службеникот за прием.

Да напишете убедливо „зошто ние?“ есеј за факултет, оставете го вашиот прв пасус да ги сумира вашите причини, користете ги следните три параграфи за да разговарате за примарните причини и користете го последниот пасус за да ги сумирате причините за кои сте разговарале и зошто мислите дека училиштето е соодветно за вас.

6. Прегледајте го вашиот есеј

Веднаш ќе го завршите пишувањето на есејот, погрижете се да го прегледате темелно. Проверете дали одговара на прашањето и дали има вокабулар и граматички грешки.

Совети за пишување на есејот „Зошто ние“.

Можете да напишете привлечен есеј „зошто ние“ со примена на советите подолу:

1. Проценете ја темата на есејот

Прегледајте ги очекувањата од есејот уште еднаш пред да започнете да пишувате. Покрај бројот на зборови, колеџот може да побара и конкретни барања што треба да се исполнат преку есејот.

Знаејќи што се очекува од вас ќе ви овозможи да ја одредите најдобрата стратегија за пристап до есејот.

2. Дискутирајте со ученик од училиштето

Потрудете се да најдете ученик кој веќе учи во училиштето за да се распрашате за процесот на аплицирање во училиштето и за тоа што го прави училиштето извонредно.

Социјалните медиуми се идеално место за лесно да се најде автентичен студент.

Поврзувањето со сегашниот ученик исто така ќе ви овозможи да поставувате многу прашања за училиштето и да знаете дали тоа е место во кое би сакале да бидете.

Увидите што ќе ги извлечете од разговорот ќе ви овозможат да напишете подобар есеј.

Како што читате за „како да заклучите есеј за колеџ“, исто така прочитајте:

3. Поврзете ги деталите со себе

Погрижете се да го користите вашиот есеј за да го поврзете она што училиштето го нуди за себе.

Препорачано:  10 алтернативи за работа за студенти во 2023 година (ЧПП) | 2023 година

На пример, ако училиштето има неколку истражувачки центри, можете да зборувате за тоа кои ве интересираат и како тие можат да ви овозможат да завршите истражување на област што сте копнееле да ја направите.

4. Започнете рано

Не чекајте до последните неколку недели пред крајниот рок пред да започнете да пишувате есеј, бидејќи нема да можете да вложите максимални напори.

Наместо тоа, започнете неколку месеци пред да се очекува да го поднесете есејот за да го истражите училиштето и да ги стекнете сите информации што ви се потребни за да напишете привлечен есеј.

5. Проверете го секој детал

Не користете никакви информации за училиштето ако не сте ги потврдиле.

На пример, ако зборувате за спортскиот ангажман на училиштето и сакате да ги спомнете натпреварите што ги освоило училиштето, погрижете се да ги потврдите информациите пред да ги користите.

Ова ќе ве спречи да го збуните читателот и да оставите погрешен впечаток.

6. Не копирајте туѓа работа

Една од причините зошто колеџите бараат од своите кандидати да напишат есеј е да проценат што се тие. Затоа, избегнувајте да копирате есеј од некој друг.

Иако можеби имате среќа да влезете во училиште со плагијат на есеј, долгорочно ќе ви се врати како контраефект, особено кога ќе дојде време да ги правите оние работи за кои тврдите дека можете да ги правите.

Затоа, кога пишувате есеј, бидете оригинални и користете ги само вашите лични искуства.

Често поставувани прашања (ЧПП) за тоа како да се заклучи есеј на колеџ

Што е разумен заклучок од есејот на колеџ?

Разумен заклучок од есејот за колеџ треба да им помогне на читателите да ви ја поврзат вашата приказна. Затоа е препорачливо да се дискутира за влијанието на приказната во вашиот заклучок.

Што треба да содржи вашиот заклучок?

Заклучокот од вашиот есеј за факултет треба да содржи преобликувана верзија на вашата целосна теза, резиме на значајните точки што сте ги навеле во вашето главно тело и поим за тоа зошто вашиот аргумент е суштински.

Како да започнам со заклучок?

Можете ефективно да го започнете заклучокот со оживување на вашата теза. Оттогаш, на крајот можете да се проширите на општа тема.

Кои се најдобрите први зборови за заклучок?

Некои од најдобрите први зборови за заклучниот пасус се „дадени се овие точки“, „општо“, „се земаат предвид сите работи“ и „во светло на оваа информација“.

Заклучок

Завршувањето на есејот од факултет треба да биде исто толку моќно како и целиот есеј.

Сепак, заклучокот на есејот е уште попредизвик да се напише од почетокот; затоа, најдобро е да се разгледа телото на есејот пред да се обиде да го донесе заклучокот.

Оваа статија обезбеди некои стратегии за склучување есеј на колеџ. Сепак, поминете низ овој дел за да најдете совети кои ќе ви помогнат да изработите одличен есеј за колеџ „зошто ние“.

Прекрасен еден; Се надевам дека оваа статија ќе одговори на вашето прашање.

Препораки на уредникот:

Ако ја сметате оваа статија добра, ве молиме споделете ја со пријател.