Како да излезете од малопродажба без диплома (Чекори, ЧПП) | 2023 година9 мин прочитано

Преземањето работа во малопродажба треба да остане привремен избор. Повеќето работни места во малопродажба едвај плаќаат доволно добро за да ги задоволат вашите потреби, а нивните можности за кариера се прилично ниски.

Сепак, на повеќето луѓе им е тешко да се откажат од оваа работа и да транзитираат во друга кариера, а ако спаѓате во оваа категорија, тогаш ова е веројатно најдоброто парче што некогаш ќе го сретнете денес. 

Оваа статија дава чекори за излегување од малопродажба без диплома и преносливи вештини кои вообичаено се демонстрираат во малопродажната работа.

Чекори за да излезете од малопродажбата без диплома

Можете да излезете од кариера во малопродажба дури и без диплома следејќи ги чекорите подолу:

1. Утврдете ја причината

Започнете со утврдување на основната причина поради која излегувате од кариерата за малопродажба.

Откако ќе можете точно да дефинирате што ве иритира за вашата моментална работа во малопродажба, може да ви овозможи прецизно да ги одредите работите што треба да ги земете предвид кога барате нова работа.

На пример, бидејќи работните места во малопродажба имаат ограничени можности за работа, можете да дадете приоритет на наоѓање работа што нуди подобри изгледи за развој на кариерата.

Ако го направите ова, исто така ќе ви овозможи да го најдете точниот одговор за потенцијалните работодавци кои бараат да знаат зошто ја менувате кариерата.

2. Оценете ги вашите интереси

Веднаш ќе сфатите што мразите кај малопродажната работа; можете да анализирате што очекувате да доживеете во новата кариера.

Започнете со запишување на она што го негувавте за вашата работа во малопродажба и за слободните активности што ве одржуваа во слободното време.

Меѓутоа, ако забележите дека некоја од тие активности во слободното време може да послужи како кариера, добра идеја е да се тргнете.

3. Откријте ги своите вештини

Откако ќе ги откриете вашите интереси, утврдете ги вештините што сте ги стекнале во текот на вашата кариера.

За да го постигнете ова, започнете со запишување на задачите што сте ги извршиле и вештините што ги имате што ви овозможиле да ги постигнете.

Кога правите транзиција во кариерата, може да откриете дека многу од овие вештини се барања за работните места во вашата целна кариера.

Знаејќи кои вештини за малопродажба се вредни во другите кариери може да ви овозможи да ги истакнете во вашата CV или спомнете ги за време на интервјуто.

Препорачано:  Како да хакирате школски Chromebook (ЧПП) | 2023 година

4. Барајте работа

Веднаш сте го запишале типот на работни места што би сакале да ги работите и вештините што моментално ги поседувате што можат да ви овозможат добро да ја завршите работата; започнете да барате работни места кои одговараат на овие вештини.

Завршувањето на пребарувањето може да ви помогне да ги откриете достапните работни места во вашата избрана кариера.

Исто така, треба да ги погледнете барањата на работните места и да откриете дали можеби ќе треба да стекнете диплома пред да заземете некоја од нив.

Додека читате за „како да излезете од малопродажбата без диплома“, прочитајте и:

5. Ажурирајте го вашето CV

Погрижете се вашето CV да содржи информации за вашите најнови работни искуства, професионални вештини, основни вештини, достигнувања и, ако е можно, вашите хоби.

Исто така, прикачете информации за која било тековна обука на која моментално се занимавате. Пребарајте на интернет добри примероци за CV за да ви овозможите да креирате импресивен документ.

Меѓутоа, откако ќе откриете каква било можност за работа, персонализирајте го вашето CV за да одговара на позицијата пред да аплицирате.

Не е важно дали вашите работни искуства се усогласуваат со описот на работното место; можете да ги рационализирате на начин што ги покажува вашите вештини.

За да го персонализирате вашето CV, користете клучни зборови и фрази што ги наоѓате во описот на работното место.

Ова ќе му сигнализира на вашиот иден работодавач дека ги знаете личните и професионалните особини што ги бара работата и дека вашето професионално искуство и вештини одговараат на позицијата.

Исто така, ќе го зголеми рејтингот на вашата апликација на системите за следење на апликантите. 

6. Обратете се до вашата мрежа

Постојат неколку начини да ја развиете вашата мрежа како професионалец, а некои од најефикасните начини да го постигнете тоа се преку користење на социјалните медиуми, присуство на професионални настани и приклучување кон професионални групи и организации.

Кога барате работа, покрај прескокнувањето од една онлајн табла за работа на друга, можете да разговарате со вашите професионални мрежи за достапните можности за работа во нивната област.

Кажете им за вашиот професионален интерес, сет на вештини и знаење што го поседувате за да можат да најдат соодветни работни места за вас.

Ако се случи да споделите близок однос со професионалци кои работат во вашето поле на интерес, погрижете се да побарате нивен совет.

Тие се во одлична позиција да ви кажат кои должности доаѓаат со секоја работа во нивната индустрија и што сакаат работодавците од кандидатите.

Тие исто така можат да ви кажат за барањата за работните места во нивната индустрија за да можете да работите кон оние што ги немате. Ова ќе направи вашата промена во кариерата да биде многу понепречена.

Препорачано:  Што е рекетирање и како функционира рекетирањето? (ЧПП)

7. Бидете со отворен ум

Можеби ќе треба да ја започнете вашата посакувана кариера во работа на почетно ниво за да ви овозможите да стекнете драгоцено искуство.

Меѓутоа, во овој случај, иако работата не се исплаќа добро и го нема престижот на врвните работни места во таа област, не гледајте со презир, туку вежбајте трпение, спуштете ја главата и фатете се за работа.

Колку и да е ниско, тргнувањето од некаде може да ви овозможи побрзо да ги постигнете вашите професионални цели.

Од друга страна, ако работата на почетно ниво е далеку за вас, може да се радувате на стажирање или волонтирање.

Овие опции исто така ќе ви овозможат да стекнете релевантно искуство додека ја разбирате вашата посакувана кариера. 

Додека читате за „како да излезете од малопродажбата без диплома“, прочитајте и:

Преносливи вештини кои вообичаено се демонстрираат на работни места во малопродажба

Работењето на малопродажба некое време може да ви овозможи да развиете вредни вештини во многу индустрии. Еве примери за такви вештини:

1. Прилагодливост

Работните места за малопродажба се наменети за луѓе кои можат да работат во интензивен амбиент.

Приспособливоста, вештина што можете да ја развиете додека работите на малопродажба, може да ви помогне да се прилагодите на новата работна средина додека добро ги извршувате вашите обврски.

Исто така, оваа вештина ќе ви овозможи да останете отворени и да воспоставите добри работни односи со другите работодавци и вашиот претпоставен.

2. Решавање проблеми

Сте биле во ситуации кога требаше да обезбедите моментално решение за предизвиците на клиентите. Надминувањето на ваквите проблеми можеше да биде можно само доколку сте имале вештини за решавање проблеми.

Значи, вештината за решавање проблеми што ја развивте додека ги извршувате вашите должности во малопродажна позиција, ви овозможува да проценувате различни случаи, да ги разберете предизвиците на различни поединци и да направите соодветни прашања.

Повеќето компании секогаш внимаваат на луѓе кои можат сами да ги решат проблемите, без разлика колку е тоа сложено или нивото на напнатост во воздухот.

Додека читате за „како да излезете од малопродажбата без диплома“, прочитајте и:

3. Тимска работа

Кога ги извршувате вашите секојдневни обврски како работник на мало, сигурно сте соработувале со колегите во неколку наврати за да понудите квалитетна услуга на клиентите и да и овозможите на компанијата да ги исполни своите продажни цели.

Сепак, ова можеше да биде можно само затоа што можете да работите во тимска структура, што е вештина која ќе биде многу корисна во секој работен амбиент.

Препорачано:  Совети за истражување за истражувачки труд 

Оваа вештина ќе ви овозможи да одржите освежувачка работна средина каде што другите се чувствуваат ценети и сакани во вашата нова кариера.

4 Услуги на клиентите

Емпатијата, трпеливоста и усната и писмената комуникација се вештини што ќе ги развиете додека обезбедувате вредни услуги за клиентите во вашата работа за малопродажба.

Одржувањето добри разговори со клиентите ви овозможува да откриете што сакаат. Добрите вештини за услуги на клиентите ќе се покажат вредни во секоја кариера на која ќе се префрлите.

Тие исто така можат да ви овозможат добро да се однесувате со вашите нови колеги и шефови.

5. Продажба

Нема шанси да преживеете во малопродажната индустрија ако не можете да продавате.

Способноста да се направи продажба е вредна вештина која ќе ви овозможи беспрекорно да се сместите во друга кариера поврзана со продажбата или во кариера која бара интеракција. 

5 Упорност

Работењето на малопродажба некое време ќе ве поттикне да истраете.

Оваа вештина е корисна во различни индустрии бидејќи би се развиле во некој кој не се откажува без разлика колку ќе биде тешко.

Често поставувани прашања (ЧПП) за тоа како да излезете од малопродажбата без диплома

Кои се алтернативните кариери за малопродажба?

Наместо малопродажба, можете да продолжите кариера како агент за недвижнини, инженер за продажба, агент за осигурување, претставник за грижа за корисници, административен асистент и претставник за продажба.

Дали е потребна некоја квалификација за работа во малопродажба?

Не ви се потребни образовни акредитиви за да добиете работа за малопродажба, иако некои работодавци можат да бараат диплома за средно образование.

Дали малопродажбата ветува кариера?

Да, малопродажбата е сè уште ветувачка кариера и покрај нејзините недостатоци. Тоа е одличен избор за кариера за секој што сака да биде со луѓе и поседува добри интерперсонални вештини.

Дали малопродажбата е стресна работа?

Да, малопродажбата е стресна работа која бара долги работни часови, ниски плати и предизвик да се посетуваат многу луѓе истовремено.

Заклучок

Добивањето работа во малопродажба сè уште е нешто што треба да го разгледате само како мерка за запирање. Работните места на мало обично не обезбедуваат одржлива плата, а изгледите за напредување се минимални.

Ако сте како повеќето луѓе на кои им е тешко да се откажат од оваа работа и да преминат во друга кариера, сигурен сум дека овој пост одговори на сите ваши прашања.

Со сет на вештини што сте ги стекнале на малопродажба, претставник за услуги на клиентите, агент за недвижнини и инженер за продажба се некои од работните места што треба да ги насочите, дури и ако немате диплома.

Прекрасен еден; Се надевам дека оваа статија ќе одговори на вашето прашање.

Препораки на уредникот:

Ако ја сметате оваа статија добра, ве молиме споделете ја со пријател.