Како да започнете испраќање со камиони (значење, кариера, ЧПП)9 мин прочитано

Доверливиот диспечер можеби не изгледа како ветувачка кариера за многу луѓе. Сепак, радува.

Диспечерите на камиони извршуваат многу должности, како што е организирање на дистрибуција на неколку товари од еден извор до друг.

Во последните неколку години, оваа работа станува сè поактуелна во логистичката и транспортната индустрија на Соединетите Американски Држави.

Ако сте фасцинирани од оваа опција за кариера и не знаете како да започнете, прочитајте за да ги дознаете одговорностите на диспечерите на камиони, просечната плата на диспечерите на камиони и неколку други важни информации поврзани со оваа кариера.

Кој е диспечер на камиони?

Диспечерите на камиони работат за логистички компании за да организираат операции за испорака помеѓу клиенти, возачи и трговци.

Тие соработуваат со возачите во нивните фирми за да ги извршуваат своите должности и да комуницираат со други логистички компании за да обезбедат возачите безбедно да го транспортираат товарот.

Диспечерите на камиони ги координираат логистичките операции преку телефонски повици и обезбедуваат возачите да ја подигнат точната стока и да ја испорачаат во соодветно време.

Тие се задолжени за документирање на сите нарачки и расчистување на сите трошоци акумулирани во процесот; тие, исто така, ги насочуваат натоварувачите кога товарат стоки во соодветни камиони и користат високо напредни апликации за следење на пакетите.

Дали диспечерот на камиони е добра кариера?

Диспечерот на камиони е релативно напорна работа. Не можете да ја извршувате оваа работа ако немате добри организациски вештини и трпение и не сте детално ориентирани.

Како диспечер на камиони, ќе ја координирате дистрибуцијата на неколку стоки истовремено, а нема слободен ден на работа.

Без разлика колку е предизвик оваа работа, не може да се негира дека ќе ве опреми со преносливи вештини и дека добро ќе се плати.

Како што читате за „како да започнете испраќање камиони“, исто така прочитајте:

Која е просечната плата на диспечер на камиони?

Просечната плата на диспечер на камиони во САД е околу 53,000 долари, според Indeed.com.

Препорачано:  Важноста на планирањето на кариерата за средношколците

Сепак, платата на диспечерите на камиони се разликува според нивното професионално искуство, локацијата на работа, компанијата, бонусите и достигнувањата.

Како да станете диспечер на камиони

За да станете диспечер на камиони во Соединетите Држави, следете ги советите подолу:

1. Завршете ја целата релевантна обука

За да станете диспечер на камиони, мора да имате завршено средно образование.

Сепак, ако имате само диплома за средно образование, погрижете се да ја завршите и програмата за испраќање камиони за да стекнете продлабочено знаење за тоа што е оваа работа и вештините што ви се потребни за да ја извршите.

Постојат неколку курсеви за испраќање камиони преку Интернет, па при изборот, одете на еден со висок преглед акредитиран од почитувано професионално тело.

Завршувањето на неколку курсеви за испраќање камиони ќе ги зголеми вашите шанси да добиете одлична работа на почетно ниво.

2. Добијте вонреден степен

Додека вонреден степен не е минимална академска квалификација за кариера на диспечер на камиони, добра квалификација е да се добие.

Неколку компании претпочитаат да вработат некој со вонреден степен по логистика или поврзана со негова област за работа за испраќање камиони пред други кандидати.

Понатаму, со вонреден степен, можете брзо да добиете прием во 4-годишна логистичка програма на универзитетот. Заработка а универзитетска диплома може да ви овозможи да добиете менаџерска работа во оваа индустрија.  

Како што читате за „како да започнете испраќање камиони“, исто така прочитајте:

3. Стекнете драгоцено теренско искуство

За да напредувате во кариерата на диспечер на камиони, стекнете релевантно искуство во индустријата.

Неколку почетни работни места во оваа област ви нудат можност да научите за индустријата, што ќе ви помогне да одредите дали таа е онаа во која би сакале да поминете многу години.

Исто така, стекнувањето искуство во индустријата ќе ви овозможи да научите за законите што ги регулираат логистичките услуги, за да не ја направите погрешната работа кога конечно ќе добиете работа во областа.

Ако не можете да најдете работа на почетно ниво, стажирањето или стажирањето нуди идеална можност да стекнете вредно работно искуство.

4. Подобрете ги своите вештини

Вложете многу труд за да ги развиете вашите телекомуникациски, комуникациски и интерперсонални вештини. Најдобро би било доколку сте ориентирани кон детали и ефикасно да ги извршувате вашите должности како диспечер на камиони.

Ако е можно, креирајте техника за документација, организирајте распореди и управувајте со обврските што ви одговараат.

Повеќето работодавци во оваа индустрија ќе ве отпуштат ако ви е тешко да ги постигнете посакуваните резултати.

Препорачано:  15+ најдобри апликации за учење за 1-годишници (ЧПП) | 2023 година

Како што читате за „како да започнете испраќање камиони“, исто така прочитајте:

Суштински вештини за диспечери на камиони

Диспечерот на камиони е работа со многу барања. За да успеете во тоа, мора да ги развиете и одржите следните вештини додека ги извршувате вашите должности:

1 Внимание на детали

Треба да поседувате способност да обрнете внимание на деталите за да успеете како диспечер на камиони. Оваа вештина ќе ви овозможи беспрекорно да координирате сè и да избегнете грешки при сортирање пакети.

2. Вештини за решавање проблеми

Треба да бидете способни да ги решавате проблемите за да напредувате како диспечер на камиони. Добрите аналитички вештини, неопходни за следење на пратките, се уште една вештина што мора да ја поседувате. Потребни ви се двете вештини за да работите добро со возачите.

На пример, ако возачот наиде на проблеми како што е сообраќајот долж неговата рута како сообраќај и рокот за испраќање е веќе блиску, поседувањето на овие вештини ќе ви овозможи брзо да најдете алтернативни правци за него.

3. Интерперсонални вештини

Емпатијата, комуникациските вештини и способноста за тимска работа се некои од вештините кои ги опфаќаат интерперсоналните вештини.

Поседувањето ќе ви овозможи квалитетни разговори со добавувачите, клиентите, возачите, па дури и со вашите колеги и да ја координирате секоја операција без да навредувате никого.

4. Компјутерски вештини

Треба да поседувате компјутерски вештини како диспечер на камиони.

Тие ќе ви овозможат беспрекорно да управувате со апликациите за дигитално следење и, исто така, ефективно да ги пренасочувате драјверите кога ќе наидат на проблеми на нивната рута.

Совети за да се биде успешен диспечер на камиони

Еве неколку совети кои ќе ви овозможат да успеете како диспечер на камиони:

1. Одржувајте добри односи со вашите возачи

Не можете добро да ја завршите работата како диспечер на камиони ако не сте во добри односи со возачите. Затоа, погрижете се да развиете близок однос со возачите под ваш надзор.

Ова ќе ви овозможи да ги знаете нивните навики, модели на комуникација и принципи.

Разбирањето на вашите возачи и секогаш нудењето да им помогнете ќе ви овозможи да ја зголемите продуктивноста и работниот тек.

2. Не ја затворајте вратата за соработка.

Воспоставете врска каде што возачите ќе можат да понудат повратни информации за нивните работни места. Ова ќе ви помогне да ги направите неопходните деловни прилагодувања и да работите лесно за секого.

Исто така, ако возачот предложи идеја, анализирајте ја; ако ви изгледа добро, нанесете го веднаш. Ова е одличен начин да им дадете до знаење дека се грижите за нивниот придонес и дека не сте само за себе.

Како што читате за „како да започнете испраќање камиони“, исто така прочитајте:

Препорачано:  Водич за ладилник за буре: Што треба да знаете

3. Користете еден канал за комуникација.

Наместо да разговарате со возачите преку пошта, да ги контактирате преку радио и во исто време да им испраќате е-пошта, усвоете еден стандарден канал на комуникација за вашиот тим.

Ова ќе ви ја олесни комуникацијата со сите, така што никој нема да направи погрешна работа бидејќи не ја видел вашата директива на време.

4. Креирајте поволни распореди

Развијте распоред на патувања кои најдобро функционираат за сите возачи. Ова ќе спречи некој да не ги извршува ефикасно своите работни места.

Исто така, користете бонус систем за да ги наградите возачите кои ќе ги завршат своите работни места навреме и ќе пристигнат порано.

Ако го направите ова, ќе ги охрабрите другите да вложат максимални напори, бидејќи отпуштањето на возачите секој пат затоа што не ја вршат добро својата работа не е идеален начин да се разбуди мотивација.

5. Започнете рано

Можете да ја завршите вашата работа добро како диспечер на камиони ако планирате рано. Започнете со пополнување на потребната документација за превоз и организирајте можни рути неколку дена пред денот на транспортот.

Исто така, погрижете се да имате сè подготвено за испорака на време. Колку што е можно, избегнувајте откажувања во последен момент за да не ги разочарате сите вклучени страни.

Често поставувани прашања (ЧПП) за тоа како да започнете транспорт со камиони

Дали испраќањето камиони е предизвикувачка логистичка работа?

Во споредба со другите работни места во оваа област, испраќањето камиони е една од најлесните работни места во американската логистичка индустрија.

Кој тип на камионски транспорт носи најголем профит?

Возачите на Хазмат, танкери и рударска индустрија имаат најдобро платени работни места за камиони.

Каде можеш најдете го најдобро платениот камионски работни места?

Најдобро платените работни места за транспорт на камиони се во Норвешка. Просечната плата на возачите на камиони во оваа земја е околу 48,000 долари годишно.

Што е најбаран тип на камионски превоз?

Видовите превоз со камиони со најголема побарувачка ширум светот се камионџии со рамно лежиште, камионџии со преголеми товари и транспортери со луксузни автомобили.

Заклучок

Логистичките фирми вработуваат диспечери на камиони за да ги координираат испораките помеѓу клиентите, возачите и трговците на мало.

Тие работат со возачите во нивните компании за да ја завршат работата и да комуницираат со други логистички фирми за да ангажираат доверливи возачи за транспорт на стоки.

Иако кариерата за испраќање доверба не може да им се допадне на сите, таа може да биде многу задоволувачка. Оваа професија обезбедува одлична компензација и други уникатни придобивки.

Од друга страна, Indeed.com известува дека диспечерите на камиони во САД заработуваат во просек по 53,000 долари годишно, што е одлична плата за работа за која не е потребна диплома.

Оваа плата дури има потенцијал да се зголеми со искуство. Меѓутоа, за да ја започнете оваа кариера, добијте соодветна обука, стекнете вонреден степен, стекнете драгоцено искуство и унапредете ги вашите вештини.

Прекрасен еден; Се надевам дека оваа статија ќе одговори на вашето прашање.

Препораки на уредникот:

Ако ја сметате оваа статија добра, ве молиме споделете ја со пријател.