Како да се напише есеј: Сеопфатен водич за студенти од колеџ4 мин прочитано

Пишувањето есеј може да биде еден од најтешките делови од искуството на колеџот. Често е застрашувачко да размислувате да направите нешто такво, но сакате вашиот труд да биде добар на крајот од денот.

Сепак, не паничете; не е толку комплицирано како што мислите, дури и за мене, на кој порано ми беше тешко направи мојот есеј.

Следејќи ги овие седум чекори, ќе можете да напишете одличен есеј и да го направите вашиот професор горд!

1) Истражување

Истражувањето е клучната состојка за успешен есеј. Исто така, треба да се осигурате дека вашите факти се точни и ја поддржуваат изјавата на вашата теза.

Ако ви треба помош при наоѓање информации, постојат многу бази на податоци, како што се EBSCOHost или JSTOR, каде што можете да најдете научни статии за речиси секоја тема. 

2) Бура на идеи

Бура на идеи може да се направи со парче хартија, пенкало или компјутер. Што и да одберете, не заборавајте да ги наведете сите ваши идеи - обидете се да не се цензурирате. Продолжете да пишувате додека не ви остане ништо.

Ако го правите ова дигитално, напишете сè што ќе ви падне во глава. Ваша задача е да добиете што е можно повеќе идеи за да можете да ги филтрирате подоцна во процесот.

Колку и да звучи лесно, овој чекор е една од многуте причини поради кои луѓето одлучуваат плати за есеј.

3) Изјава за тезата

Изјавата на тезата е основата на секој есеј. Тоа треба да биде почетната реченица, обично најважната реченица во вашиот есеј.

Препорачано:  Канадски систем за оценување (причини, ЧПП) | 2023 година

Изјавата за тезата го објаснува вашиот есеј, што се обидувате да докажете или кои информации сакате да ги споделите со читателот. Во принцип, изјавата за тезата треба да одговори на едно од овие прашања:

  • Кои се моите размислувања за одредено прашање?
  • Што се залагам?
  • Зошто размислувам вака?

4) Преглед

Наведете го есејот со запишување на следните наслови: Вовед, Тело пасус 1, Тело став 2, Тело пасус 3.

Ова ќе ви помогне да ги формулирате вашите идеи и да се осигурате дека вашите поени се покриени. Воведот треба да даде краток преглед на она што ќе го дискутирате во вашиот труд и што читателот ќе научи од него.

  • Тело Став 1 треба да содржи докази за вашата позиција или аргумент.
  • Телото Став 2 треба да воведе контра-аргумент, обезбедувајќи докази против него.
  • Тело Став 3 треба да објасни како двете позиции можат успешно да се аргументираат.

Ова се лесни, но сложени чекори. Ако не можете да го заобиколите првиот пат, можете купи евтино есеј и обидете се да го користите овој чекор подоцна.

5. Вовед

Вашиот вовед е првото нешто што читателите го гледаат во вашиот есеј. Важно е да се даде силна воведна изјава што ќе го привлече нивното внимание и ќе ги привлече.

Најдобар начин да го направите ова е со користење на реторичко прашање, да дадете смела изјава или да споделите нови информации за вашата тема на есеј што ќе ја интересира вашата публика.

Не заборавајте да вклучите цитати во текстот за да можете да ги поткрепите вашите зборови со докази од веродостојни извори.

6) Тело параграфи

Пасусот на вашето тело треба да се однесува на изјавата за тезата и да даде конкретни примери за тоа како општата тема се поврзува со главната идеја.

Препорачано:  5 врвни колеџи со 100% стапка на прифаќање (надоместоци, ЧПП) | 2023 година

Можете да го поделите вашиот пасус на два дела, при што секој се однесува на една од овие точки.

На пример, ако вашата главна поента е дека здравото јадење е докажано корисно за физичкото здравје на луѓето, може да го поделите ова на два параграфи.

Првиот ќе разговара за доказите дека здравото јадење може да доведе до намалување на медицинските проблеми. Други чекори овде конверзија на единица може да го олесни.

7) Заклучок

Вашиот заклучок треба да ги сумира главните точки што сте ги навеле во вашиот есеј и она што сте го научиле од вашето искуство.

Исто така, добро е да ја повторите изјавата за тезата или главниот аргумент на вашиот труд на крајот. Запомнете дека целта на заклучокот не е само да се сумира, туку и да се обезбеди чувство на затвореност.

Меѓутоа, ако сакате да заклучите со нешто поопуштено (како што е никогаш нема да го заборавам овој ден!), сосема е прифатливо да користите поформален тон.

БИО:

За многу години, Адам Стоун им помага на студентите на кои им требаат есеи од теми како што се религија и теологија.

Секогаш се фокусирам на 100% оригинални идеи за моите есеи, доставувајќи уникатни, автентични текстови навреме за моите клиенти. Ако ви треба квалитетен есеј на кој било курс поврзан со религија или теологија, јас сум вашиот писател за таа работа!

Прекрасен еден; Се надевам дека оваа статија ќе одговори на вашето прашање.

Препораки на уредникот:

Препорачано:  Како да го одблокирате Instagram на училиште Chromebook (ЧПП)

Ако ја сметате оваа статија добра, ве молиме споделете ја со пријател.