7+ Совети за да најдете практиканти во ОК како меѓународни студенти8 мин прочитано

Совети за да најдете практиканти во ОК како меѓународни студенти: Стажирањето му овозможува на секој студент да стекне технички вештини, да развие свежи индустриски врски и да добие суштинско теренско искуство.

Разбирливо е дека неколку колеџи, компании и владини агенции во ОК нудат можности за практикантска работа на студентите, вклучувајќи ги и оние кои не се во ОК.

Сепак, како меѓународен студент, можеби ќе ви биде тешко да ја пронајдете вистинската можност за стажирање ако не знаете каде да барате.

Така, овој напис ќе ви даде неколку совети за наоѓање практиканти во ОК како меѓународен студент откако ќе фрли малку светлина на главните причини зошто треба да се запишете на стажирање.

Исто така, ќе разговара за тоа како можете да го искористите максимумот од стажирањето во ОК како меѓународен студент.

Главни причини зошто треба да се запишете на стажирање

Еве некои од придобивките што треба да ги уживате со запишување на летна пракса.

1. Го зајакнува CV-то и резимето на ученикот

Сега е јавна тајна дека неколку компании секогаш бараат да регрутираат кандидати кои имаат стекнато релевантно искуство во индустријата.

Учеството во студентска пракса ви помага да го направите токму тоа со тоа што ќе ве научи за вашата индустрија и ќе ви даде шанса да ги спроведете работите што сте ги научиле на училиште во пракса.

2. Извор на приход

Запишувањето на платена пракса ви дава можност да заработите дури и како студент.

Исто така, го олеснува добивањето работна дозвола откако ќе ја завршите програмата за дипломирање.

3. Ве води да изберете поле

Запишувањето на стажирање ве изложува на она што е вашата област, што ви овозможува да одлучите дали сакате да продолжите кариера во тоа или не.

4. Го зајакнува вашиот сет на вештини

Запишувањето на стажирање ќе ги зајакне вашите професионални и лични вештини, кои се од суштинско значење за напредување во кариерата. Исто така, практикантите ви го олеснуваат прилагодувањето на секоја работа што ќе ја добиете после училиште.

Препорачано:  Врвни незаборавни моменти од трилогијата на претквел

Тие, исто така, ви помагаат да дознаете повеќе за тоа како функционира работното место, како работи една компанија и со какви проблеми се соочува, и воопшто ви даваат поголема самодоверба.

5 Вмрежување

Со стажирање, можете да се сретнете и да разговарате со професионалци во вашата област и да изградите силни лични односи со нив, што би можело да ви биде многу корисно во иднина.

6. Можност за обезбедување работа

Запишувањето на практикантска работа ви нуди можност да обезбедите работа и додека сте уште на училиште.

Ова е затоа што, особено во ОК, повеќето работодавци нудат работа со полно работно време на студенти кои добро се снаоѓаат во нивната практикантска работа.

Како да најдете практиканти во Велика Британија како меѓународен студент

Не е лесно за кој било меѓународен студент да добие место за стажирање во ОК.

Сепак, како меѓународен студент, ќе си ги олесните работите со поглед на следниве места:

1. LinkedIn

LinkedIn нашироко се смета за платформа за социјални медиуми за професионалци. Многу страници и групи на оваа платформа често објавуваат ажурирања за слободните позиции за практикантска работа во компании низ ОК.

Значи, ако веќе не следите некои од овие групи, треба да го сторите тоа веднаш.

2. Портали за практикантска работа

Можете исто така да најдете можности за стажирање во ОК преку порталите за стажирање. Примери за такви портали се Студентски циркус, Target Jobs, Rate My Placement, Mikround, E4S и многу други.

3. Веб-страница на Владата

на официјална веб-страница на владата на ОК е уште едно место за барање можности за стажирање во ОК како меѓународен студент.

Оваа веб-локација редовно поставува информации за најновите можности за стажирање, работа и стажирање.

Можете исто така без напор да аплицирате за релевантни практиканти на оваа платформа.

4. Преку факултети

Сите колеџи во ОК имаат ќелија за стажирање каде што можете лесно да добиете информации за практикантите што ги нудат.

5. Веб-страници на компанијата

Можете да најдете можност за стажирање во ОК како меѓународен студент со проверка на официјалните веб-страници на компаниите за кои би сакале да работите.

Тоа е затоа што повеќето компании секогаш нудат практиканти директно на нивната веб-страница.

6. Социјалните медиуми

Многу големи фирми моментално имаат страници на социјалните мрежи кои се многу активни. Повеќето од нив ја предупредуваат јавноста за можностите за стажирање што ги нудат преку нивните страници на социјалните мрежи.

Значи, како меѓународен студент, можете да ги користите социјалните медиуми за да аплицирате за такви практиканти.

Препорачано:  10 врвни хобија за мајки кои остануваат дома (ЧПП) | 2023 година

7. Семејна врска

Ако имате сакани кои се населиле во ОК, можете да разговарате со нив за да ви помогнат да обезбедите стажирање.

8. Стажирање во странство

Можете исто така да најдете стажирање во ОК како меѓународен студент со помош на организации кои им помагаат на странските студенти да добијат практикантска работа во ОК.

Некои од овие организации се AIESEC UK, The Intern Group, BUNAC, City Internships, Beyond Academy, CRCC Asia и многу други.

Потребни документи за апликација за стажирање во Велика Британија

Дури и ако сте меѓународен студент, ви треба следново за да аплицирате за стажирање во ОК:

  • Завршена пријава
  • CV или Продолжи
  • Документи поврзани со минати школски дипломи и работно искуство

Како да се искористи максимумот од стажирање

Еве неколку совети како да го искористите максимумот од вашето стажирање:

1. Поставете цели

Откако ќе го започнете вашето стажирање, разговарајте со вашите претпоставени за нивните очекувања за вас. Погрижете се да разберете што очекуваат да постигнете секој ден, недела или месец.

Исто така, искористете го првиот разговор како можност да им дадете до знаење што би сакале да научите.

2. Бидете отворени за учење

Стажирањето ви дава можност да стекнете практично искуство со работите за кои сте научиле на час.

Значи, имајте на ум учење во секое време за да можете да научите повеќе додека не заврши вашата пракса.

3. Бидете професионални

Да се ​​биде практикант не ве прави ништо поразличен од другите вработени кога станува збор за почитување на правилата и прописите на работното место, затоа погрижете се да се придржувате до правилата во секое време.

Одете на работа рано, завршете ја секоја задача што се очекува од вас на време и погрижете се професионално да одговарате на е-пошта.

Тоа ќе создаде добар впечаток за вас.

4. Не бидете мрзливи

Дури и ако компанијата во која работите не ве ангажира во многу активности кои ќе ве држат зафатени, секогаш погрижете се да најдете работи во кои ќе се вклучите.

Побарајте проекти на кои можете да работите во текот на целото времетраење на вашето стажирање кои ќе додадат вредност на компанијата.

Сепак, започнете со такви проекти само откако ќе добиете одобрение од вашиот претпоставен.

5. Останете организирани

Водете белешки секогаш кога присуствувате на некој состанок и користете список со задачи за да го испланирате денот за да не заборавите ништо.

Исто така, погрижете се вашето биро да не е хаос и ставете ги сите хартии испратени до вашата канцеларија на вистинското место.

Препорачано:  Дали транспортот е добар пат за кариера? (ЧПП) | 2023 година

Често поставувани прашања (ЧПП) за наоѓање практиканти во ОК како меѓународни студенти

Може ли да направам стажирање во ОК?

Многу земји обезбедуваат можности за стажирање за странски студенти, но Обединетото Кралство се издвојува како врвна дестинација. Стажирањето во Обединетото Кралство е високо ценето од идните работодавци, а практикантите кои поминуваат време во Англија, Шкотска, Велс или Северна Ирска стекнуваат непроценливо културно искуство.

Дали меѓународните студенти можат да практикуваат во ОК?

Според законите на Обединетото Кралство, на странските студенти им е дозволено да учествуваат и на платена и на неплатена пракса. Студентската невработеност е висока затоа што неплатената пракса е многу почеста од платената. Практикантството обично ги наградува студентите со кредити за курсеви или непарични придобивки.

Дали е потешко за странските студенти да добијат практикантска работа?

Предизвик е секој да најде работа или стажирање во Соединетите Американски Држави/Велика Британија без претходно работно искуство, но особено е предизвик за странските студенти. Многу странски студенти се борат да најдат работа по дипломирањето поради јазичните и културните бариери, како и поради фактот што немаат професионални врски.

Дали се потребни вештини за стажирање?

Управување со времето вештините се од суштинско значење за планирање, а способноста да се даде приоритет на задачите бара уште повеќе, вклучувајќи ја и способноста за креативно и критичко размислување, како и за решавање проблеми и донесување одлуки. Кога сте практикант, можеби ќе треба да жонглирате со многу задачи.

Заклучок

Практикантската работа се работни искуства кои го зголемуваат знаењето на студентите во одредена област на експертиза и ги опремуваат со технички вештини.

Запишувањето на стажирање како меѓународен студент ќе го зајакне вашето CV и ќе ги зголеми шансите да ја добиете вашата работа од соништата.

Сепак, наоѓањето на вистинската можност за стажирање во ОК е лесно ако знаете каде да барате.

Оваа статија дава доволно совети за наоѓање практиканти во ОК како меѓународен студент.

Прекрасен еден; Се надевам дека оваа статија ќе одговори на вашето прашање.

Препораки на уредникот:

Ако ја сметате оваа статија добра, ве молиме споделете ја со пријател.