Дали невронауката е тешка работа? (Плата, Времетраење, Најчесто поставувани прашања) | 2023 година8 мин прочитано

Невронауката е интригантна насока. Сепак, многумина го категоризираа како еден од најпредизвикувачките специјалност.

Истражувањето спроведено во стотици училишта во САД покажува дека невронауката има една од најниските стапки на дипломирање, што докажува дека многу студенти се борат со оваа насока.

Оваа статија ќе разговара за што се работи за невронаука, што ја прави предизвик, колку заработуваат невронаучниците, трите најдобри училишта во САД за образование за невронаука и најдобро платените работни места достапни за луѓето со диплома за невронаука.

Кој е невролог?

Невролозите се медицински професионалци кои се специјализирани за проучување на нервниот систем. Нервниот систем се состои од нервни клетки на мозокот, 'рбетниот столб и телото.

Ова широко поле се фокусира на неколку области на знаење, како што се анатомија, развојна биологија, физиологија, молекуларна биологија и многу повеќе.

Невролозите го применуваат своето знаење за да развијат начини за зајакнување на ефикасноста и перформансите на мозокот. Понатаму, исто како и неколку научни области, оваа област има неколку специјалитети.

Која е просечната плата на невролог?

Според информациите објавени од Бирото за статистика на трудот на САД, невролог заработува просечен годишен приход од околу 92,000 долари.

Сепак, платата на невронаучниците се разликува според нивната специјалност, каде работат, искуство, образование и технички способности.

Што ја прави невронауката тешка главна?

Невронауката е предизвик. Ова не е изненадувачки бидејќи ова многу сложено поле се занимава со проучување на една од најпредизвикувачките области на телото, мозокот.

Разбирањето на концептите во оваа област бара многу, а во повеќето случаи, студентите треба да го проценат и анализираат мозокот и нервниот систем, што е многу оданочувачко.

Ова поле бара и добро знаење од хемија, математика и биологија.

Некои од специјалностите на оваа област се когнитивни, пресметковни, афективни, неврологија, невроеволуција, системска невронаука и многу повеќе.

Колку време е потребно за проучување на невронауката?

Диплома за диплома за невронаука во САД може да се заврши за четири години.

Препорачано:  Дали е потешко да се изучува хемијата од физиката? (ЧПП)

Сепак, додека студентите на магистерски студии можат да поминат до 3 години за да дипломираат, докторантите можат да го завршат своето образование за најмалку четири години.

Прочитајте повеќе за:

Топ три училишта за изучување невронаука во Соединетите Држави

Еве ги трите најдобри училишта за изучување невронаука во Соединетите држави:

1. Масачусетс Институт за технологија

Технолошкиот институт во Масачусетс, популарно познат како МИТ, е едно од најдобрите училишта за изучување невронаука во САД.

Ова училиште обучува идни невронаучници преку одделот за мозок и когнитивни науки.

Академската програма на ова училиште се фокусира на тоа како функционира мозокот на сите нивоа, од молекулите кои ја олеснуваат функционалноста на мозокот до процесите кои влијаат на човечкото однесување.

МИТ има некои од најдобрите студиски капацитети за образование за невронаука, а искусни професори ја координираат програмата.

Дополнително, МИТ е едно од врвните училишта за истражување на неврологијата во светот.

Истражувачките напори на ова училиште се фокусираат на следните области на знаење; клеточни и молекуларни системи, когнитивна наука и пресметковна неврологија.

МИТ се издвојува меѓу неколку училишта кои нудат образование за невронаука бидејќи комбинира технологија, сеопфатни академици, врвно истражување и инспиративно учење.

Тој е посветен на стимулирање на човечкиот мозок да разбере како функционира умот.

2. Универзитетот Харвард

Универзитетот Харвард е уште еден одличен избор за секој што сака да студира невронаука во Соединетите држави.

Во прилог на неколку врвни објекти, овој курс е координиран од врвен факултет со длабинско познавање од областа посветена на наставата и истражувањето.

Програмата за невронаука на Универзитетот Харвард е многу сложена, но ова училиште прифаќа пристап за учење што го дели курсот на делови за студентите.

Лекциите се структурирани поволно за студентите, а многу првокласни услуги за поддршка на студентите се достапни за студентите по неврологија на Универзитетот Харвард. 

Прочитајте повеќе за:

3. Универзитет Јеил

Универзитетот Јеил е уште едно училиште кое направи повеќе од доволно за да го заработи своето место на оваа листа. Ова училиште ја нуди својата програма за невронаука преку своето училиште за медицина.

Студентите кои се запишуваат на оваа насока на Универзитетот Јеил земаат часови што им овозможуваат да ја разберат биологијата и функцијата на нервниот систем.

Наставната програма за учење на Јеил опфаќа многу области на студии кои се однесуваат на човечкиот мозок, како што се синапсите, клетките, кола, однесувањето, молекулите, сознанието итн.

Препорачано:  10 Доктор на Остеопатски (DO) медицински училишта во САД | 2023 година

Дополнително, мултидисциплинарниот пристап на учење на ова училиште им овозможува на учениците да стекнат знаење за невронауката компонента на безрбетниците и приматите.

Ова училиште е популарен избор за невронауката благодарение на неговите истражувачки проекти кои покриваат неколку области на знаење, како што се функцијата на молекулите и органелите, претставувањето на животната средина со нервни кола, развојот на сложени однесувања и пресметувањето и комуникацијата со хемиски и хемиски и електрични сигнали.

Универзитетот Јеил обезбедува богато образование што им овозможува на студентите да ги разберат сите аспекти на невронауката. Ова училиште е несомнено едно од најдобрите училишта за невронаука во САД.

Најдобро платени работни места за дипломирани студенти од невронаука

Еве ги најдобро платените работни места достапни за дипломирани студенти по неврологија:

1. Здравствен едукатор

Здравствениот едукатор е една од најдобро платените работни места за дипломирани студенти по невронаука. Оваа работа вклучува промоција на добри здравствени практики меѓу оние во заедниците.

Како здравствен едукатор, исто така, ќе спроведете истражување во области кои се однесуваат на сегашните здравствени ситуации на одредена група луѓе и ќе соработувате со други здравствени персонал за да развиете и спроведете здравствени стратегии.

Оваа работа привлекува просечна плата од околу 41,000 долари секоја година.

2. Неврохирург

Неврохирурзите се лекари кои ги проценуваат медицинските болести поврзани со мозокот и спроведуваат хирургија за да ги поправат нарушувањата.

Оваа работа привлекува просечен годишен приход од околу 125,000 долари секоја година.

3. Клинички психолог

Клиничката психологија е една од најдобро платените работни места за носителите на дипломи за невронаука.

Оваа работа се однесува на помагање на луѓето во препознавање, управување и надминување на секоја психолошка болест што ги засега.

Клиничките психолози спроведуваат длабински психолошки студии и се вклучуваат во кампањи за психолошка свест на заедницата. Оваа работа има просечна годишна плата од околу 96,000 долари.

4. Стоматолог

Стоматолозите се лекари кои лекуваат болести или заболувања кои ги зафаќаат забите и непцата.

Овие професионалци ги проценуваат сите болести кои ја зафаќаат устата и спроведуваат интензивни медицински процедури за да ги поправат.

Тие исто така развиваат планови за третман кои помагаат да се подобри оралното здравје на пациентите. Стоматолог заработува годишен приход од околу 200,000 долари секоја година.

5. Физички асистент за невронаука

Физичките асистенти на невронауката ги проценуваат и идентификуваат медицинските предизвици кои влијаат на некоја личност.

Тие ги извршуваат своите должности под надзор на лекари во некои држави. Оваа работа привлекува просечна годишна плата од околу 105,000 долари.

6. Невролог

Невролозите се лекари кои се фокусираат на идентификување и лекување на невролошки состојби кои влијаат на мозокот и другите невролошки делови на една личност.

Препорачано:  10 училишта за студирање во САД без ИЕЛТС | 2022 година

Овие професионалци можат да ги читаат резултатите од невролошките тестови и да препорачаат планови за третман за медицински состојби.

Меѓутоа, во повеќето случаи, невроолозите ги извршуваат своите должности во партнерство со други работници од областа на медицината. Оваа работа привлекува просечна годишна плата од околу 235,000 долари.

7. Менаџер за фармацевтски науки

Менаџерот за фармацевтски науки е уште еден одличен додаток на оваа листа.

Оваа работа е за проучување и препорака на увиди во врска со развојот на нова медицина и аспектот на продажба и маркетинг на нови лекови.

Менаџерот за фармацевтски науки го надгледува и производството на нови лекови и медицинска опрема.

Тие го проценуваат квалитетот на новите производи за да се осигураат дека се погодни за човечка употреба. Менаџер за фармацевтски науки е работа која има просечен годишен приход од 82,000 долари.

8. Научник за истражување на невронауката

Научниците за истражување на невронауката развиваат и проценуваат различни информации во врска со развојот на новата наука.

Овие професионалци преземаат тестови, евидентираат наоди и нудат информации за исходот од нивните истраги на работниците од невронауката.

Просечната годишна плата на научник за истражување на неврологијата е околу 88,000 долари.

9. Медицински писател за невронаука

Медицинските писатели кои се специјализирани во областа на невронауката се задолжени за проучување и пишување содржини за невронаука.

Оваа работа привлекува просечен приход од околу 100,000 долари секоја година.

10. Биостатистичар

Биостатистичарите развиваат, анализираат и надгледуваат истражување на неколку статистички студии во врска со невронауката.

Тие ги применуваат увидите што ги стекнуваат за да го олеснат тестирањето на новите лекови. Просечниот годишен приход на биостатистичарот е околу 130,000 долари.

Често поставувани прашања (ЧПП) за невронауката како предизвик

Дали невронауката бара математика?

Да, невронауката бара добро разбирање на математиката.

Дали невронауката е потешка од психологијата?

Да, невронауката е многу поголем предизвик од психологијата. Психологијата е релативно лесна насока која вклучува многу читање и меморирање.

Дали постои биологија во невронауката?

Да, има многу биологија во невронауката.

Кои се главните предмети во невронауката?

Покрај биологијата и математиката, други предмети во невронауката се компјутерски науки, инженерство, филозофија, медицина и психологија.

Заклучок

Проучувањето на невронауката е предизвик. Со оглед на вродената тешкотија да се испита еден од најтешките органи на човечкото тело: мозокот, ова е очекувано.

На студентите во оваа дисциплина им треба цврста основа во хемијата, математиката и биологијата за да ги разберат сложените концепти вклучени во оценувањето и анализата на мозокот и нервниот систем.

Сепак, запишувањето на кој било од колеџите споменати во статијата може да ги направи курсевите поуправливи, бидејќи добро почитуваните експерти ги насочуваат своите програми за невронаука на теренот и имаат најсовремени училници и лаборатории.

Прекрасен еден; Се надевам дека оваа статија ќе одговори на вашето прашање.

Препораки на уредникот:

Ако ја сметате оваа статија добра, ве молиме споделете ја со пријател.