Повод или повод - што е точно?2 мин прочитано

Како што пишував „Повод“ Како наслов на оваа статија, автоматската корекција на мојот лаптоп е подвлечена, наведувајќи дека е неточна и не постои во англискиот речник.

„Повод“ и „Повод“ се два збора кои се слични во правописот и изговорот; сепак, едното е точно додека другото е неточно.

Оваа статија ќе ги објасни овие зборови и ќе ви помогне да ја разберете разликата помеѓу нив.

Повод или повод

Значење на прилика:

Според ѓумбир софтвер, овој збор има 17.5% стапка на погрешно правопис на корисници поради дополнителните „s“ помеѓу „a“ и „i“.

Дефинитивниот збор „Повод“ значи одреден социјален настан или пример. Така, секогаш кога има дополнително „s“ во идеалниот збор, тој автоматски станува неточен.

Примери:

  • На што пригодност сакаш ли да се префрлам на следниот канал. (погрешно)
  • Кој ќе оди на ова пригодност со мене? (погрешно)
  • На што повод дали Северна Кореја може да лансира ракета против кинеската влада. (точно)

Прочитајте го ова: Изненадување или изненадување - што е точно?

Повод или повод

Значење на прилика:

Фонолошката транскрипција на Occasion е „/əˈkeɪʒ(ə)n/. Зборот „прилика“ е идеален правопис, додека „прилика" „повод“, „прилика“ се грешки кои настануваат при обидот да се спелува зборот.

Други значења на „повод“ се:

  • Специфична или одредена работа што се случува.
  • Причината за нешто.

Синонимите вклучуваат момент, мотив, настан, случување, барање, точка итн. Истовремено, антонимите вклучуваат ефект, последователен ефект, судбина итн.

Препорачано:  Excel наспроти Accel - што е точно?

Примери:

  • Во колку часот ќе повод почеток?
  • Немаше повод за нови курсеви на веб-страницата.
  • Ова дипломирање треба да биде ан повод за нов почеток со студии.

Заклучок:

Односот помеѓу „прилика“ „прилика“ е нешто со кое секој може да направи грешки; сепак, најдобриот начин да се избегне оваа грешка е да се проучат овие зборови и да се знаат точните и неточните.

Прекрасен еден; Се надевам дека оваа статија одговори на вашето прашање.

Споделете ја оваа информација.

Поврзани статии: