Плагијат наспроти парафразирање: која е разликата?4 мин прочитано

Да претпоставиме дека сте нов во пишувачката професија. Треба да ја знаете разликата помеѓу плагијатот и парафразирањето во овој случај.

И двата термини се прилично збунувачки, а некои од вас можеби дури и ги мислат како иста работа. Сепак, постои голема разлика помеѓу парафразирање и плагијатирање содржина.

Во оваа статија ќе дознаете што е плагијат и парафраза и нивната разлика.

Плагијат наспроти парафразирање – Сè што треба да знаете!

Дури и најзрелите писатели можат да се збунат помеѓу концептот на парафразирање и плагијат, па ако немате поим за овие термини, тогаш треба внимателно да го прочитате овој дел.

Плагијат: 

Плагијат вклучува кражба или копирање на информации од веќе објавен извор и нивно претставување како ваш.

Плагијат може да се случи не само ако копирате целосен документ, туку и ако копирате мали делови или дури реченици од друг извор.

Мора да разберете дека зборовите, фразите, речениците што ги користите во вашата содржина не припаѓаат на кој било друг извор.

Еве една важна работа за која треба да знаете плагијат е тоа што не е секогаш намерно. Да, плагијат може да се појави во вашата содржина дури и ако не сте копирале ниту еден збор од друг извор.

Тоа е затоа што денес, стотици писатели од целиот свет објавуваат содржини на иста ниша и теми.

Препорачано:  exd наспроти edX - Која е разликата?

Така, секогаш постои можност вашето дело случајно да се совпадне со делото на друг писател на иста тема, па дури и на сосема друга тема. 

Парафразирање:

Парафразирањето се однесува на препишување на веќе објавени содржини од друг автор.

Парафразирањето на содржината значи дека ги презентирате истите идеи, факти и бројки, но со свои зборови и различен тон. Но, откако ќе ја парафразирате содржината, погрижете се да ја проверите со онлајн проверки за плагијат за да се осигурате дека нема дуплирање.

Сега кога ја знаете дефиницијата за плагијат и парафразирање, ајде да ја разбереме главната разлика помеѓу парафразирањето и плагијатот за да избегнеме какви било проблеми предизвикани од неетичко дуплирање на содржината.

Поврзани со: Автор наспроти писател: Која е разликата?

Разлика помеѓу плагијат и парафразирање!

Главната разлика помеѓу плагијатот и парафразирањето е сличноста во вашиот текст со оригиналниот ресурс.

Плагијат можете да го наречете и копирање од збор до збор на содржина од изворот. Спротивно на тоа, парафразирањето ја користи истата содржина, но со сосема различен глас. 

Разликата помеѓу двете П е во тоа што плагијатот се смета за нелегален и неетички во речиси секој дел од светот.

Спротивно на тоа, парафразирањето е дозволено и главно се практикува денес. Тешко е да се создаваат нови содржини секој ден, па парафразирањето е пристоен начин да се потпрете на идеи презентирани од друг автор и да ги преформулирате за да ги направите свои. 

Друга разлика што треба да ја знаете за овие два поима е дека плагијатната содржина никогаш нема да има атрибути и цитати на изворот, но парафразираната содржина секогаш ќе се однесува на заслугите на оригиналниот автор.

Препорачано:  Навика наспроти хоби (Разлика помеѓу навика и хоби)

Ако парафразирате содржина без цитирање, тоа ќе резултира и со плагијат. 

Како да проверите дали содржината е плагијат?

Рачно наоѓање на разликата помеѓу плагијатот и парафразираната содржина е сосема невозможно.

Значи, ако сакате да проверите дали дел од содржината е дупликат или преформулиран, ви предлагаме да користите онлајн детектор за плагијат.

Проверката на плагијат може да го скенира текстот и да ги истакне сите видови сличности. Алатката за плагијат користи вештачка интелигенција и алгоритми за длабоко пребарување за да пронајде намерни и случајни обиди за плагијат во содржината.

Вака лесно можете да проверите дали содржината има плагијат или не.

Како точно да се парафразира и да се отстрани плагијатот?

Парафразирањето бара соодветни вештини и стратегија. Не секој писател може да парафразира содржина без да изврши плагијат.

Еве зошто би ви предложиле парафразира онлајн. Алатката за парафразирање може да ви помогне да ја вртите дупликатната содржина во уникатни верзии за помалку од секунди. Алатката ќе го анализира оригиналното значење на содржината и ќе создаде нова верзија. 

Можете да проверите плагијат во оваа спин верзија и да дознаете дали има некакви сличности. Благодарение на модерната технологија и алатки, препишувањето на содржината и проверката на плагијатот стана лесно. Затоа, наместо да ве обвинуваат за дуплирање, ви предлагаме да ги користите најдобрите алатки!

Прекрасен еден; Се надевам дека оваа статија одговори на вашето прашање.

Споделете ја оваа информација.

Препораки на уредникот:

Препорачано:  Excel наспроти Accel - што е точно?