79+ прашања за Бог без одговори кои ве тераат да размислувате

Прашања за Бог без одговори: Бог е во фокусот на многу прашања ширум светот.

Без разлика на нивната религија, луѓето отсекогаш поставувале тешки прашања за Бог што можеби немаат ни одговори.

Многу христијани веруваат дека Бог, креаторот на небото и земјата, не може целосно да се сфати затоа што е моќен.

Од друга страна, оваа статија ќе разговара за 79+ прашања за Бог што ќе го натераат секој да размислува за Него и Неговото постоење.

79+ прашања за Бог без одговори кои ве тераат да размислувате

Еве неколку прашања за Бог што ќе ве натераат да размислите:

 1. Дали постојат знаци кои докажуваат дека Бог навистина постои?
 2. Дали Бог е основач на радоста, мирот и среќата што ги уживаме?
 3. Дали создавањето на Земјата било од Бога или било резултат на некоја хемиска реакција?
 4. Дали убавината што доаѓа со природата има некакви импликации?
 5. Како Бог контролира сè во универзумот?
 6. Како најдобро го опишуваме физичкиот изглед на Бог?
 7. Дали луѓето кои создале машини и технологија можат да се споредат со Бог?
 8. Зошто Бог дозволува добрите луѓе да страдаат?
 9. Зошто Бог дозволува да им се случуваат лоши работи на луѓето на земјата?
 10. Зошто Бог не нè спречува да правиме гревови против него?
 11. Зошто Бог сè уште ни дава друга можност дури и кога му грешиме?
 12. Ако не постоеше Бог, каде ќе беше душата на човекот откако ќе умреа?
 13. Зошто Бог не спречува лоши работи да се случуваат?
 14. Зошто Бог не спречува војни, болести и природни катастрофи да се случуваат ширум светот?
 15. Зошто Бог го создал мажот пред жената?
 16. Како настанал Бог?
 17. Дали Бог нè создал сите нас еднакви на почетокот пред нашите постапки да не направат нееднакви?
 18. Дали Бог бил мотивиран да создаде луѓе затоа што е опседнат со приказни, драми и фантазии?
 19. Дали Бог ги наградува луѓето што прават добро на земјата?
 20. Зошто Бог поставил правила според кои би можеле да живеат луѓето?
 21. Дали Бог е реален или само фантазија?
 22. Каде беше Бог кога се појави коронавирусот, а ние бевме принудени на многумесечни заклучување?
 23. Зошто има толку многу зло кога има Бог?
 24. Зошто Бог им дал на луѓето способност да направат технологии кои истовремено го прават светот подобар и го уништуваат?
 25. Зошто Бог дозволува луѓето да умрат дури и кога знае колкава повреда може да предизвика тоа?
 26. Кои се доказите дека Бог постои и дека тој е свесен за сето она што луѓето го доживуваат?
 27. Ако некогаш го видите Бога, кое е првото прашање што ќе Му го поставите?
 28. Која е целта на создавањето на луѓето?
 29. Дали е можно љубовта да постои во светот без Бог?
 30. Дали постои ѓавол и која е целта на неговото постоење?
 31. Кога ќе умреме, каде ќе завршиме?
 32. Дали ќе добиеме уште една шанса да започнеме повторно кога ќе стигнеме до рајот?
 33. Дали има рај и пекол?
 34. Што треба да направиме за да одиме во рајот?
 35. Каква е казната за оние кои одбиваат да живеат според Божјите правила?
 36. Што е духовност, и како можете да ја зголемите вашата духовност?
 37. Како да знам дека сум духовен?
 38. Како да знам дека Бог ме слушаше секогаш кога се молам?
 39. Како можам да ја зајакнам мојата вера во Бог?
 40. Дали Библијата ќе ми помогне да разберам многу работи за Бог?
 41. Зошто некои луѓе страдаат лошо во животот, додека на други им е лесно?
 42. Дали кармата е реална или е само сосема погрешно верување?
 43. Дали Библијата е вистинска приказна или фикција?
 44. Како можеме да го зајакнеме нашиот однос со Бог?
 45. Како можам подобро да го разберам Исус?
 46. Кој е Исус и како Тој влијае на мојот живот?
 47. Зошто ми е тешко да се молам понекогаш?
 48. Зошто Бог сака секој човек да развие силен однос со него?
 49. Која е природата на Бога?
 50. Дали се случуваат чуда?
 51. Што прави молитвата да работи ефективно?
 52. Колку е важна верата за молитвениот живот на една личност?
 53. Дали е можно лично да го запознаеш Бог и да живееш за Него?
 54. Како можам да бидам сигурен дека сум Божјо дете?

Прашања за Бог без одговори што ве тераат да размислувате

 1. Зошто Бог дозволува некои луѓе да се раѓаат во привилегирани домови, иако ги сака сите луѓе?
 2. Кое е значењето на смртта на Исус Христос на крстот?
 3. Дали е можно директно да се слушне од Бога и како можам да разговарам со него?
 4. Зошто Бог едноставно не ги убива сите лоши луѓе во светот и ги остава зад себе добрите?
 5. Зошто треба да умреме?
 6. Како најдобро може да се објасни Божјата љубов кон луѓето?
 7. Може ли Бог да се нарече љубезен Бог ако им дозволи на луѓето да одат во пеколот и да горат?
 8. Дали ќе можам да дишам бесконечно или ќе треба да умрам?
 9. Кој е најважниот знак што ќе го добијам откако ќе му го дадам животот на Христос?
 10. Дали Бог нè создал само за да Му се поклонуваме или имал други планови за нас?
 11. Зошто е тешко да се слушне од Бога и да се види Него?
 12. Како е рајот и какви активности ќе правиме таму?
 13. Зошто Бог не им дал втора шанса на Адам и Ева во рајската градина?
 14. Како делува за нас спасоносната Божја благодат?
 15. Што предизвикува нашите гревови да бидат простени откако ќе му го дадеме животот на Исус Христос?
 16. Зошто Исус Христос е наречен Бог кога во Библијата се нарекува „Син Божји“?
 17. Зошто Исус Христос дошол во светот, и кое било неговото најголемо достигнување?
 18. Која е целта на Светиот Дух на земјата, и како можеме да го прифатиме Светиот Дух?
 19. Како знаеме дека навистина сме Божји деца?
 20. Како можеме да го развиеме нашиот однос со Светиот Дух?
 21. Кои се факторите што ги привлекуваат Божјите благослови?
 22. Како можеме да бидеме сигурни дека Бог навистина нѐ сака и дека го сака најдоброто за нас?
 23. Дали е Божјиот план луѓето да бидат сиромашни?
 24. Кои се знаците дека Исус ќе дојде повторно наскоро, и како христијаните можат да бидат подготвени за Него?
 25. Дали Бог ја уништил рајската градина откако ги истерал Адам и Ева?
 26. Зошто Бог не ги спречи Адам и Ева да згрешат против Него?

Заклучок

Без сомнение, Бог постои. На тоа укажуваат неколку бројни знаци и индикации.

Освен што Библијата е книга која содржи толку многу чуда што ги направил Бог, Бог сè уште ги прави Своите чуда преку луѓето ширум светот.

Ако сè уште се борите да верувате дека Тој постои, наоѓањето на одговорите на горенаведените прашања целосно ќе го промени вашиот начин на размислување.

Прекрасен еден; Се надевам дека оваа статија ќе одговори на вашето прашање.

Препораки на уредникот:

Ако ја сметате оваа статија добра, ве молиме споделете ја со пријател.

Абасиофон Фиделис
Абасиофон Фиделис

Абасиофон Фиделис е професионален писател кој сака да пишува за животот на факултет и апликациите за факултет. Тој пишува статии повеќе од 3 години. Тој е Менаџер за содржина во School and Travel.

Статии: 557