Топ 5 најретки јазици во светот | (ЧПП, ажурирано)6 мин прочитано

Дали Kaixana ви звучи ново? А Њереп? Ова се некои од најретките јазици во светот. Оваа статија ќе ги објасни првите 5 најретки јазици во светот, нивното потекло и многу други.

Што го прави јазикот редок?

На редок јазик нема говорници, особено ако нема живи потомци. Современите јазици понекогаш се користат за да се однесуваат на јазици со живи мајчин јазик, за разлика од мртвите јазици, особено во образовниот контекст.

Националниот регистар на преведувачи на јавни услуги (NRPSI) го дефинира „реткиот јазик“ како недостаток на национално признат испит.

Зошто да научите нов јазик?

Познавањето на повеќе од еден јазик на конкурентен пазар на вработување може да ви даде предност. Бизнисите се повеќе се испреплетуваат со меѓународната економија.

Како резултат на тоа, многумина ги истражуваат можностите во странство и се прошируваат во региони каде течното познавање на втор јазик е поволно и суштинско.

Учење втор јазик не само што ги подобрува вашите можности за вработување и унапредување, туку и го проширува вашето разбирање за светот и неговите жители.

Од друга страна, запознавањето нови фасцинантни луѓе е голема придобивка од проучувањето на странска култура.

Луѓето можат да научат многу за себе потопувајќи се во културата на другите. Стекнувањето самоувереност со учење нов јазик е голема придобивка од студирањето во странство.

Учењето нов јазик нè изложува на нови луѓе и начини на живот, овозможувајќи ни да растеме како поединци и да ја зајакнеме нашата способност за прилагодување.

Учењето нов јазик е одличен начин да ги проширите вашите хоризонти и да комуницирате со поединци и заедници каде што ќе треба да го прилагодите вашето однесување.

Препорачано:  Само 1 медицинско училиште на Хаваи | 2022 година

Топ 5 најретки јазици во светот за учење

1. Кајшана:

Бидејќи денес остана само еден говорник, Kaixana е врвот меѓу најретките јазици во светот за учење. Kaixana никогаш не била многу популарна супстанција. Сепак, порано имаше 200 звучници.

Меѓутоа, во последните години таа бројка е намалена на едноцифрена. Не е лесно да се научи бидејќи толку малку се знае за народниот јазик.

Kaixana е јазик што се зборува во Бразил. Раимундо Авелино (78) од Лимоеиро, општина Јапура, државата Амазонас, се тврдеше дека е единствениот преживеан говорник во 2008 година.

Денеска остана само еден говорител, тој е најзагрозениот јазик во светот. Кајшана е на работ на истребување. Неверојатно е тешко, ако не и невозможно да се научи тој јазик.

2. Њереп:

Според Википедиа, Њереп (Њеруп) е мамбилоиден јазик што се зборува во Камерунскиот регион Адамава. Њереп во суштина е исчезнат, со само четири родени говорители.

Њереп е класифициран како критично загрозен јазик од УНЕСКО. Според истражувањето спроведено во 2000 година, овој јазик сега го зборуваат само шест луѓе, од кои сите живеат во селото Сомие на границата Нигерија и Камерун.

Уште повеќе, њереп е еден од најретките јазици во светот.

3. Пааканти:

Според Википедија, Paakantyi, исто така напишан Paakantji, Barkindji, Barkandji и Baagandji, и колоквијално познат како драг јазик, е речиси исчезнат австралиски абориџински јазик што се зборува покрај реката Дарлинг во Нов Јужен Велс, од денешен Бурк до Вентворт и вклучува многу на заднината околу реката Паро и Брокен рид.

Малку луѓе моментално го зборуваат овој австралиски абориџински јазик, кој може да се најде во близина на источниот брег на реката Дарлинг.

Според различни извештаи, постојат меѓу 22 и 2 лица кои можат да зборуваат пајакјанти - но тешко е да се тврди дека овој јазик е на работ на истребување.

Препорачано:  Дали нафтената и гасната индустрија е добар пат за кариера? (Ажурирано) | 2023 година

Поради оваа причина, бројни училишта започнаа со напорите повторно да го воведат Пааканти на новата генерација за да се избегне оваа судбина. И покрај тоа, Paakantyi е еден од најретките јазици во светот.

Прочитајте повеќе за: Топ 10+ најтешки и најлесни доктори на науки за добивање

4. Сарце:

Според Википедија, јазикот Цутина (поранешен Сарце или Сарси) го зборува нацијата Цутина, чиј резерват и село се наоѓаат во близина на Калгари, Алберта.

Тој е член на семејството Атабаскански јазици, вклучувајќи ги јужните Навахо и Чирикахуа и северните Дене Сулин и Тч. Сарси, поврзан со навахо јазикот што се наоѓа во јужниот дел на Соединетите Американски Држави, го зборуваат луѓето Цуу Тина во Канада.

Како еден од најретките јазици во светот, поради доминацијата на културата на усното пренесување и традиција, нема достапни пишани записи. Со само околу 50 преостанати звучници, Сарси е на работ на истребување.

5. Чемехуеви:

Според ВикипедијаЧемехјуеви е нумски јазик на реката Колорадо кој припаѓа на нумичката лингвистичка гранка на семејството на уто-ацтекански јазици.

Џон П. Харингтон и Каробет Лерд првично го препишале на почетокот на дваесеттиот век. Испитувана е во 1970-тите од лингвистот Маргарет Л. Прес, чии теренски белешки и значителни звучни снимки остануваат достапни.

Како еден од најретките јазици во светот, јазикот во моментов е на работ на истребување; лингвистите Грег Андерсон и К. Дејвид Харисон интервјуираа и снимија еден од последните тројца преостанати говорници за време на продукцијата на американскиот документарен филм на Ironbound Films од 2008 година, Лингвистите.

Chemehuevi, нумичен јазик на реката Колорадо, е на работ на истребување и во моментов го зборуваат само неколку луѓе во средниот запад на Соединетите држави.

Препорачано:  Дали интегрираните нафтени компании се добар пат за кариера? (ЧПП) | 2023 година

Јазикот, кој лингвистката Маргарет Л. Прес темелно го проучувала, се одржува во форма на теренски белешки и снимки, но сè уште е на работ на истребување.

Најчесто поставувани прашања (ЧПП) за најретките јазици во светот

Кој е најстариот јазик?

Тамилските

Кој е најтешкиот јазик за учење?

Мандаринскиот кинески

Можеш ли да заборавиш јазик како дете?

Децата на оваа возраст се изложени на ризик да го заборават својот оригинален јазик доколку се одвоени од своите врсници и заедницата во која се зборува.

На која возраст е доцна да се научи јазик?

Нечиј капацитет за подигање нов јазик, барем лингвистички, го достигнува својот врв на околу 18-годишна возраст, а потоа постојано опаѓа. Меѓутоа, учењето треба да започне пред 10-годишна возраст за да се постигне целосна флуентност.

Заклучок:

Културата е најличен конструкт на цивилизацијата. Ги идентификува и управува членовите на заедницата. Јазикот е убедливо најважниот аспект на културата.

Иако знаеме одредени антички дијалекти, да се одреди првиот човечки јазик е невозможно. Дополнително, можеме да одредиме кој јазик е најмалку користен.

Меѓутоа, јазиците изумираат, дури и ако претходно биле истакнати. Латинскиот е одличен пример, бидејќи некогаш бил моќен јазик, но оттогаш ги изгубил сите мајчин јазик.

Уште повеќе, за еден век, експертите веруваат дека половина од светските јазици ќе исчезнат.

Прекрасен еден; Се надевам дека оваа статија ќе одговори на вашето прашање.

Споделете ја оваа информација.

Препораки на уредникот: