7 причини да научите корејски (ЧПП, придобивки) | 2023 година6 мин прочитано

Причини за учење корејски: Кога станува збор за учење странски јазик, на многу луѓе им е тешко да стават азиски јазик на врвот на нивната листа. Наместо тоа, тие попрво би започнале со англиски, шпански, француски или германски.

Во оваа статија, ќе споделам зошто треба да го научите корејскиот јазик и можните методи што можете да ги користите за брзо учење. Продолжи да читаш!!

Кој јазик е корејски?

Корејскиот е официјален и национален јазик и на Северна и на Јужна Кореја. Меѓутоа, за време на нивните долги години политички конфликт (и изолацијата на Северна Кореја), тие двајцата стекнаа различни речник.

7 причини да научите корејски

1. Корејскиот е корисен:

Над 75 милиони луѓе зборуваат корејски во светот. Исто така е рангирана на 18-то место меѓу најзборуваните јазици во светот.

Како резултат на тоа, јазикот е корисен за патување и бизнис. Ако знаете да зборувате корејски, ќе имате предност кога одите таму.

Не само што можете да разговарате со луѓе и да го најдете вашиот пат околу себе, туку можете да најдете и скриени скапоцени камења за кои повеќето туристи не знаат.

2. Корејската азбука е лесна за учење:

Луѓето мислат дека корејскиот јазик го има најлогичниот начин на пишување во светот. Хангул, корејската азбука, лесно се учи.

Хангул има 24 букви, две кратки од англискиот и се пишува фонетски.

Препорачано:  Училишта за магнети во Њујорк (ЧПП) | 2022 година

3. Зборувањето корејски е лесно:

Кога ќе се чувствувате обесхрабрени поради вашите вештини за корејски јазик, размислете колку повеќе би било предизвик да научите и зборувате некои од други јазици во светот.

Како резултат на тоа, учењето корејски е лесно и тоа е едно од најдобрите јазици за учење. Уште повеќе, ова е една од главните причини за учење корејски.

4. Нема глаголски конјугации на корејски:

Граматиката на корејски не е тешка, за разлика од францускиот. На пример, на корејски, не треба да се грижите како да ги менувате формите на глаголите. Без разлика дали глаголот е еднина или множина, се користи истата форма.

Многу други јазици, особено францускиот и англискиот, користат конјугација на глаголи, што може да биде тешко да се научи. Тешкотиите на конјугацијата на глаголите ги фрустрираат учениците до точка на откажување.

Прочитајте повеќе за:

5. Нема именски родови на корејски:

Полот на именките е тешка пречка што многу луѓе имаат проблем да ја надминат кога учат втор јазик како француски или шпански.

Може да биде многу работа да откриете кои именки се од машки род, а кои од женски род. Корејскиот јазик го нема овој проблем бидејќи именките немаат родови.

6. Konglish ја олеснува комуникацијата

Некои англиски зборови и фрази исто така се додадени на корејскиот јазик. „Konglish“ е името за оваа мешавина на англиски и корејски. И да се биде добар во тоа ќе ви помогне да научите корејски побрзо.

Запомнете дека Корејците навистина се стремат да се прилагодат на културите на другите јазици. Враќањето на истата учтивост е одлична причина да научите корејски.

7. Кореја е светски лидер во меѓународни односи:

Кореја неодамна стана светски наслови.

Препорачано:  Дали треба да го донесам мојот компјутер на колеџ? (Брз одговор)

И покрај тензичните и постојано променливи случувања во односите со Северна и Јужна Кореја, Кореја е важен сојузник на САД.

Економската моќ на земјата сè уште се користи за инвестирање во САД, што ја прави интересно место за да дознаете повеќе.

Како лесно да научите корејски:

Постојат изненадувачки начини за брзо учење на корејски. Различни пристапи ќе ви помогнат да го зборувате течно јазикот. Како резултат на тоа, би сакал да споделам со вас неколку совети:

1. Разберете го Хангул:

Хангул е начинот на кој Корејците го пишуваат својот јазик. Хангул има 14 согласки и 10 самогласки. Тоа е официјален начин за пишување и во Јужна Кореја и во Северна Кореја, а го користат и Корејците кои живеат ширум светот.

Кога учите кој било странски јазик, мора темелно да ја совладате азбуката. Ова ќе биде одлична почетна точка за вашето патување за учење јазик.

Обликот на устата го одредува обликот на согласките за време на изговорот.

2. Зголемете го вашиот вокабулар:

Откако ќе знаете како да читате и пишувате Хангул, можете да почнете да учите нови зборови. Започнете со бројки, денови во неделата, месец во годината и едноставни фрази за разговор.

Потоа, додајте зборови поврзани со вашата мотивација за учење јазик. Ако одлучите да научите корејски за претстојното патување, концентрирајте се на зборовите поврзани со движењето и транспортот.

3. Земете онлајн часови по корејски јазик

Ако имате доволно причини да научите корејски, тогаш треба да посетувате онлајн часови по корејски.

Студентите на онлајн часовите за корејски учат сè, од основите до понапредните јазични вештини. Тие можат да ги подобрат своите говорни вештини преку нивните часови.

Прво, завршете ги основните лекции. Откако ќе ги совладате главните лекции, можеби ќе сакате да ги проучувате поврзаните лекции.

4. Користете заемки и коннглиски зборови во ваша корист:

Постојат многу корејски заемки и англиски зборови во корејски стил, кои се нарекуваат „конглиски“ (корејски + англиски).

Препорачано:  7+ бесплатни онлајн курсеви со сертификати за печатење (ЧПП)

Англискиот јазик е полн со вакви зборови. Зборовите што потекнуваат од друг јазик звучат и значат исто како и англиските зборови.

Бидејќи звучат како англиски со корејски акцент, лесно се паметат.

На пример:

  • 컵 (ке-об) = чаша
  • 아이쇼핑 (aisyoping) = пазарење на излози
  • 카페(ka-pe)=кафе
  • 핫도그 (hatdogeu) = пченкарно куче
  • 초콜릿 (чо-кол-лит) = чоколадо
  • 카메라 (ка-ме-ра) = камера

Најчесто поставувани прашања за причините за учење корејски

Дали е тешко да се научи корејски?

Институтот за странска служба (FSI) може да го оцени корејскиот како еден од потешките јазици за учење, но тоа не значи дека е невозможно.

Како можам да научам корејски брзо бесплатно?

Јајце
Поп-пукачки корејски
ТенгуГо Хангул
С-ТОПИК
Мемрисе и Анки

Дали корејскиот е полесен од кинескиот?

Учењето корејски би било помалку тешко. Корејскиот не е најтешкиот азиски јазик за учење поради неговата фонетска азбука и појасните граматички правила. Од друга страна, кинескиот јазик го зборува многу поголемо население. Ќе биде помала мака да се следат ресурсите и партнерите за учење.

Дали Кинезите разбираат корејски?

Не можат, не. Кинезите и Корејците не се разбираат.

Заклучок

Причини за учење корејски: Корејскиот јазик се покажа како брзорастечки јазик на глобално ниво и многу луѓе го зборуваат слободно.

Корејски наставник може да ви помогне да научите како да зборувате, читате, пишувате и правите други работи поврзани со јазикот. Сега кога ги знаете сите причини зошто треба да научите корејски, време е да започнете.

Прекрасен еден; Се надевам дека оваа статија одговори на вашето прашање.

Препораки на уредникот:

Ако ја сметате оваа статија добра, ве молиме споделете ја со пријател.