13 најдобри апликации за социјално емоционално учење (ЧПП) | 2022 година7 мин прочитано

Апликации за социјално емоционално учење: Социјалното емоционално учење, популарно познато како СЕЛ, е тип на образование што ги учи децата и тинејџерите како можат да бидат пријатни за луѓето во нивното општество и како можат да идентификуваат како се гледаат себеси во тоа општество.

Социјално-емоционалното учење ги опремува децата и учениците со вештини кои можат да го олеснат нивниот развој од детството до зрелоста и да ги направат подобри луѓе.

Како наставник во основно или средно училиште, ваша одговорност е да се погрижите вашите ученици или студенти да развијат социјално-емоционални вештини.

Така, оваа статија ќе зборува за најдобрите 10 апликации во светот во моментов што можете да ги користите за да му помогнете на вашиот ученик да научи за социјалните и емоционалните вештини.

Што е SEL?

Терминот „социјално и емоционално учење“ (SEL) се однесува на пристап кон наставата што ги надминува традиционалните дисциплини често опфатени во училиштето за да им помогне на децата да развијат клучни академски способности.

СЕЛ ги учи децата како да ги препознаат и управуваат своите емоции, како да се поврзат со другите преку ефективна комуникација, како да се негува здрави односи, и како да направат етички и внимателен избор во нивните животи.

Придобивки од социјално-емоционалното учење

  • SEL ви помага да ги контролирате вашите чувства и да се справите со стресот.
  • Ги подобрува академските перформанси
  • Промовира приспособливост
  • СЕЛ ги прави чувствата и мислите поздрави
  • SEL ја подобрува правичноста.

SEL користи водени вежби за да ги научи учениците како да решаваат проблеми. Тоа им помага на луѓето да останат смирени со тоа што ќе ја препознаат моќта на емпатијата.

И покрај тоа што SEL често се учи во училиштата, тој може ефективно да се користи и надвор од училиштето.

10 најдобри апликации за социјално емоционално учење

1. Дишете, размислувате, правете

Диши, размислувај, прави е една од најдобрите апликации за социјално-емоционално учење. Оваа апликација им помага на децата и учениците да ги идентификуваат и ефикасно да управуваат со нивните емоции.

Оваа апликација е за пријателско сино чудовиште кое комуницира со децата врз основа на нивното разбирање.

Препорачано:  Дали технологијата е добар пат за кариера? (Ажурирано)

Диши, размисли, направи е апликација која развива карактер на разбирање, сочувство и почит кај учениците.

Тоа им овозможува на децата да знаат дека негативните емоции ќе резултираат само со катастрофа и дека помагањето на оние што ќе ги најдат околу нив ќе ги направи подобри луѓе.

2. Мојот Пикавил

My Peekaville е апликација за социјално-емоционално учење што се препорачува за деца на возраст над 4 години.

Оваа апликација нуди неколку приказни, учења и настани кои кај учениците можат да ги развијат доблестите на сочувство, самосвест и самоконтрола.

My Peekaville е книга со приказни и компјутерска игра за свет од бајки каде што луѓето и суштествата наречени Peekapak Pals можат мирно да коегзистираат.

Оваа апликација е развиена за деца кои се борат да се дружат со луѓе и да ги контролираат нивните емоции. Покрај тоа, тој е сè уште идеален за возрасни кои се борат да управуваат со своите емоции.

Прочитајте повеќе за:

3. Класа доџо

Class Dojo е апликација за социјално-емоционално учење која им овозможува на родителите, инструкторите и учениците да го следат образовниот и социјалниот напредок.

Тоа е многу беспрекорна апликација која користи техника на доделување поени на учениците за секое достигнување што го постигнуваат.

Со Class Dojo, наставниците можат лесно да комуницираат со родителите и веднаш да разменуваат пораки.

Class Dojo може да се користи за многу различни работи, како да му се помогне на детето да се подобри во одредена вештина или за други работи.

4. Social Express

Social Express е една од најдобрите апликации за социјално-емоционално учење во светот во моментот. Оваа апликација може да се користи за развивање на вештините за читање на луѓето кај децата.

Со Social Express, децата можат лесно да ги препознаат емоциите и да управуваат со социјалните услови.

Покрај тоа, Social Express нуди неколку неверојатни карактеристики кои не можат да се најдат на повеќето апликации за социјално-емоционално учење.

Оваа апликација им помага на децата да научат како да се согласуваат со другите и да ги контролираат своите емоции покажувајќи им различни написи, игри, аудио клипови и анимации.

Препорачано:  8 бесплатни онлајн курсеви за медицински сестри со сертификати (ЧПП) | 2023 година

5. Насмеан ум

Smiling Mind е апликација која многу се препорачува за социјално-емоционално учење.

Апликацијата исто така им обезбедува на наставниците професионален раст, програми за внимателност и академски билтени за студентите.

И децата и возрасните можат да користат насмеан ум затоа што тој е ментор за тоа како да се контролираат емоциите и обезбедува некои карактеристики што може да се искористат за надминување на лошите емоции кои можат да ја направат личноста страшна.

6. Училиште

Classcraft е парче софтвер кој е познат по подобрувањето на контролата на часовите и стимулирањето на интеракцијата во текот на часовите.

Оваа апликација користи некои од истите идеи како популарните игри за да им помогне на децата да ги подобрат своите социјални вештини и емоционалната интелигенција.

Покрај тоа, едицијата Story Mode што ја нуди Classcraft им овозможува на учениците да развијат самосвест, самоуправување, социјални, вештини за одлучување и врски што ги прават подобри луѓе.

7. Средно училиште Доверливо

Middle School Confidential е апликација создадена најмногу за средношколци.

Оваа апликација е одличен графички роман со неколку неверојатни апликации за графички приказни кои зборуваат за работи како што се малтретирање, слика за себе, врски и способност да размислувате критички.

Middle School Confidential нуди бројни приказни што учениците можат лесно да ги разберат. 

8. Headspace

Headspace е апликација за медитација и внимателност која е направена за да им помогне на наставниците и учениците да се справат со целиот стрес што доаѓа од водење напорен живот.

Оваа апликација е за сите возрасти и ги охрабрува корисниците да станат поволни поединци кои исто така можат да ги контролираат и да се справат со негативните емоции во секоја фаза од нивниот живот. 

9. Емотивно 

Emotional е апликација создадена за наставници и студенти.

Оваа беспрекорна апликација моментално се смета за една од најдобрите апликации за социјално-емоционално учење бидејќи им овозможува на луѓето да стапат во контакт со нивните емоции во неколку наврати.

Emotional им овозможува на своите корисници да утврдат дали нивната емоционална состојба може да резултира со свесни настани поврзани со нивните желби.

10. дилема

Quandary е апликација за социјално и емоционално учење за наставници која им помага на децата да научат како да ги решаваат проблемите со донесување добри одлуки.

Апликацијата ги поттикнува учениците да читаат како никогаш досега и ги инспирира секогаш да гледаат различни мислења пред да направат чекор.

Препорачано:  Како да се справите со главоболките од студирањето (ЧПП) | 2023 година

Без сомнение, ова е една апликација која истовремено го подобрува ангажманот, симпатијата и доброто учество на учениците во училницата.

Често поставувани прашања за апликации за социјално емоционално учење

Кои се 3-те столба на СЕЛ?

Културата, вештините на возрасните и наставната програма се трите столба. Културата која го поддржува социјалното и емоционалното учење е култура каде што децата можат да учат и растат во безбедна и здрава средина.

Кои се SEL алатките?

Овие алатки се наменети да им помогнат на училиштата да сфатат како можат да го подобрат социјалното и емоционалното учење, наставата и професионалниот развој.

Како SEL го подобрува однесувањето?

Се покажа дека учениците побрзо учат кога се опкружени со позитивни возрасни луѓе и им се дава неколку можности да ги усовршат своите социјални, емоционални и когнитивни способности.

Што прават наставниците во СЕЛ?

Функцијата на инструкторот за SEL е интеракција со учениците и управување со училницата. Овие едукатори работат со деца со социјални, емоционални, бихејвиорални и ментални здравствени проблеми, како и со оние со уникатни образовни планови или од културолошки или јазични различни домаќинства.

Заклучок

Покрај апликациите за социјално-емоционално учење наведени погоре, Edmodo, Mood Meter и SuperBetter се други високо оценети апликации за социјално-емоционално учење препорачани за ученици.

Сепак, како наставник, можете да ги подобрите социјално-емоционалните способности на вашите ученици со тоа што ќе им покажете наклонетост, ќе ги мотивирате да се занимаваат со нови активности и ќе им дозволите да си играат со другите деца на училиште.

Уште повеќе, препознавањето на нивните емоции и вложувањето напор за да се чувствуваат подобро, исто така ќе ги зајакне нивните социјално-емоционални вештини.

Прекрасен еден; Се надевам дека оваа статија одговори на вашето прашање.

Препораки на уредникот:

Ако ја сметате оваа статија добра, ве молиме споделете ја со пријател.