Како да добиете студентска виза во Белгија (ЧПП) | 2023 година

Студентска виза во Белгија: Белгија е една од најдобрите студиски дестинации за странски студенти во Европа. И покрај малото население, оваа европска земја има неколку терцијарни институции од светска класа. 

Сепак, потребна е студиска виза за студирање во Белгија како меѓународен студент.

И оваа статија ќе ви каже како да добиете еден и неколку совети кои ќе му овозможат на меѓународниот студент брзо да добие белгиска студентска виза.

Исто така, ќе обезбеди неколку бенефиции достапни за студентите кои студираат во Белгија.

Студентска виза во Белгија

Најубедливи причини за студирање во Белгија

Од следниве причини, Белгија е одлична меѓународна студиска дестинација во Европа:

1. Белгија нуди можност за меѓународна кариера 

Студирањето во Белгија може да добие работа во меѓународна организација или тело. Тоа е затоа што оваа нација, особено главниот град Брисел, е дом на седиштето на многу меѓународни организации. 

Студирањето во Белгија ќе ви овозможи редовно да се сретнувате и да се поврзете со официјални лица од овие организации доколку сакате да работите за меѓународни организации како што се НАТО, ЕУ, Еврозоната или Светската трговска организација. Со нивна помош можете да ги постигнете своите цели.

2. Белгија е центар за иновации

Белгија е основата на иновациите, опфаќајќи многу сектори. Луѓето знаат дека оваа земја секогаш доаѓа со нови идеи во технологијата, модата и многу други. 

Белгија е широко почитувана ширум светот поради нејзиниот придонес во секторот за е-трговија. Понатаму, многу нови бизниси напредуваа во Белгија бидејќи граѓаните не се плашат да прифатат нови идеи. 

Студирањето во Белгија може да го промени начинот на кој размислувате и да ви помогне да станете иноватор во својата област, ставајќи ве во центарот на вниманието.

3. Белгија е дом на многу училишта од врвна класа

Добро е да се добие студентска виза во Белгија бидејќи Белгија е одлична дестинација за студирање во Европа.

Повеќето училишта во Белгија се признати ширум светот, така што нема да бидете во неповолна положба кога ги користите нивните сертификати за да аплицирате за работа, стипендија или програма за постдипломски студии. 

Покрај тоа, белгиските колеџи имаат членови на факултет од неколку земји ширум светот и тие се партнери со многу центри за истражувачки активности. 

Белгиските колеџи ставаат голем акцент на работата како тим и ги запознаваат своите студенти со професионални мрежи во нивната област, што им помага да научат повеќе.

4. Белгија ви нуди можност да научите други јазици

Една од највозбудливите работи за студирањето во Белгија е тоа што ви нуди можност да научите многу јазици. 

Иако англискиот е најпопуларниот јазик во земјата, студирањето во Белгија ќе ви овозможи да научите јазици како германски, француски и холандски, кои се широко зборувани во Европа. 

Зборувањето до три европски јазици е забавно и може да ви помогне да разговарате кога посетувате земји што го зборуваат јазикот што сте го научиле. Исто така, ќе ги зајакне вашите ингеренции и ќе ве стави во пол-позиција кога аплицирате за странски работни места.

5. Белгија има средина која е пријателска кон меѓународните студенти

Белгија е разновидна земја која ги почитува правата на странските студенти од сите земји. 

Како меѓународен студент во Белгија, немате причина да се грижите дека ќе бидете нападнати само затоа што не сте од нацијата.

Покрај тоа, владата посветува особено внимание на странските студенти и прави сè што е можно за да им се обезбеди удобност. 

На пример, белгиската влада и неколку организации во земјата дури нудат стипендии и грантови за странски студенти за поддршка на нивното образование. 

Покрај тоа, меѓународните студенти можат да си дозволат да посетуваат многу високообразовни институции во Белгија, што не е случај во повеќето европски земји. 

Трошоците за живот во Белгија се исто така пониски отколку во повеќето европски земји, иако животниот стандард таму е висок.

Видови студентски визи во Белгија

За да студирате во Белгија како меѓународен студент, ќе ви треба виза и дозвола за престој.

Сепак, ова не важи за вас ако сте од земја која е членка на ЕУ/ЕЕА или ако сте од Швајцарија. 

Покрај тоа, како студент кој не е член на ЕУ/ЕЕА, бројот на години што имате намера да ги поминете на студирање во Белгија е фактор што ќе го одреди типот на виза што ќе ви треба. 

Студентите надвор од ЕУ/ЕАА кои сакаат да студираат во Белгија најмалку 90 дена мора да добијат виза за краток престој. 

Од друга страна, студентите кои сакаат да студираат во Белгија повеќе од 90 дена мора да добијат виза за долг престој и дозвола за престој.

Можности за студирање во секоја белгиска заедница

Белгија усвојува федерална државна структура и е поделена на три заедници:

 • Фландрија, фламанската заедница каде што најмногу се зборува холандски.
 • Валонија, француската заедница каде најмногу се зборува француски.
 • Германската заедница, каде што најмногу се зборува германски.

Сепак, од суштинско значење е да се забележи дека меѓународните студенти имаат различни правила во секоја сојузна држава. 

Исто така, кинеските студенти кои сакаат да студираат на кој било колеџ во Белгија или да добијат студентска виза мора да добијат дозвола од Центарот за академска евалуација (APS) на германската амбасада во Пекинг.

Како да аплицирате за студентска виза во Белгија

За да студирате во Белгија, мора да добиете виза во родната белгиска амбасада или конзулат во земјата на живеење. 

Ако сакате да студирате во Белгија со виза за долг престој и дозвола за престој, треба да ја посетите амбасадата најмалку два месеци пред да заминете. 

Од друга страна, ако сакате да студирате во Белгија со виза за краток престој, треба да ја посетите амбасадата најмалку три недели пред да заминете.

Барања за студентски визи во Белгија

За да добиете виза за образование за краток или долг престој за Белгија, лицето мора да ги исполнува следниве услови:

 • Пасош кој не е стар повеќе од три месеци.
 • Надомест за апликација за виза од 70 евра за виза за краток престој и 210 евра за виза за долг престој.
 • Два оригинални пополнети формулари за апликација за виза.
 • Оригинален примерок и две фотокопии од писмото за прифаќање од универзитет во Белгија
 • Фотокопии од академски сертификати.
 • Евиденција за добро однесување за оние кои имаат повеќе од 21 година (вклучувајќи отпечатоци од прсти).
 • Медицинска евиденција.
 • Придружно или мотивационо писмо.
 • Доказ дека имаат доволно пари да го платат своето образование, домување и основни потреби за цела академска година (670 евра/месец).

Сепак, амбасадата секогаш ќе ве замоли да донесете некои дополнителни документи доколку е потребно.

Јазични барања за студирање во Белгија

Секој што сака да студира во Белгија мора да приложи доказ дека поседува длабинска способност да зборува и пишува на јазикот на кој ќе се изучува програмата што ја избираат. 

Но, луѓето од земјите каде што нивната програма се изучува на нивниот мајчин јазик или кои веќе имаат завршено програма на јазик сличен на оној на кој ќе се учат не се очекува да ги исполнат барањата за јазик.

Еве ги јазичните барања:

 • англиски-ТОЕФЛ или ИЕЛТС
 • Холандско-холандска NT2-II диплома
 • Француски-DELF или DALF
 • Германски-DSH или TestDaF

Како да аплицирате за работна дозвола во Белгија

За да студирате и да работите во Белгија, мора да ја добиете белгиската работна дозвола Ц, која е создадена за оваа намена. 

Оваа апликација е направена во регионалните агенции за вработување во Белгија.

Белгија им дозволува на странските студенти запишани во програма во кое било белгиско училиште и поседуваат законска дозвола за престој да работат најмногу 20 часа неделно, со исклучок на училишните празници, бидејќи работата не го попречува нивното образование. 

Сепак, заинтересираните студенти мора да добијат писмен договор на определено време од нивниот работодавец, популарно наречен „студентски договор за вработување“. 

Покрај тоа, оваа дозвола не е потребна за работа на празници.

Како да се добие дозвола за престој во Белгија

Секој меѓународен студент кој бара дозвола за престој во Белгија мора да ја посети локалната општинска управа за да аплицира за дозвола за престој во рок од осум работни дена од денот кога стапнал во Белгија. 

Дозволата за престој ќе му овозможи на странскиот студент да отвори банкарска сметка, да аплицира за работна дозвола и да добие осигурување. 

Сепак, меѓународен студент може да побара дозвола за престој во нивното училиште.

Најчесто поставувани прашања за студентска виза во Белгија

Дали можете да работите со студентска виза во Белгија?

Во текот на учебната година, можете да работите 20 часа неделно во Белгија како меѓународен студент, но само ако тоа не ви пречи на студиите. Уште повеќе, ќе ви треба работна дозвола од типот Ц и писмен договор на определено време од вашиот работодавец.

Дали е лесно да се добие виза за Белгија?

Белгија има најмногу одбиени апликации, со 16.9%, што е највисока стапка во Шенген зоната. Сепак, тоа значи дека 83.1% од луѓето кои аплицираат сепак добиваат Шенген виза.

Дали е потребен ИЕЛТС за студентска виза во Белгија?

И ТОЕФЛ и ИЕЛТС се прифатени, но потребниот минимален резултат варира во зависност од училиштето. Минималниот потребен резултат варира помеѓу училиштата.

Колку време е потребно за обработка на белгиската виза?

Во повеќето случаи, може да потрае и до 15 дена за да се обработи барањето за Шенген виза од Белгија. На пример, ако има премногу луѓе кои сакаат да аплицираат, процесот може да потрае до 30 дена.

Заклучок

Белгија останува една од идеалните дестинации за студирање во светот. Освен тоа, добивањето студентска виза во Белгија не е стресно бидејќи оваа европска нација има лесни барања за виза. 

Но, можете да ги зголемите вашите шанси за добивање студентска виза во Белгија ако закажете состанок со амбасадата неколку недели пред да сакате да заминете и да ги донесете сите документи наведени во овој напис на состанокот.

Прекрасен еден; Се надевам дека оваа статија ќе одговори на вашето прашање.

Препораки на уредникот:

Ако ја сметате оваа статија добра, ве молиме споделете ја со пријател.

ST Admin
ST Admin

Здраво, јас сум ST Admin! Пет години почнав активно да им помагам на студентите во Европа, Соединетите Американски Држави и Канада во нивната потрага по совети за колеџ и можности за стипендирање. Во моментов сум администратор на www.schoolandtravel.com.

Статии: 918