7 универзитети без школарина во САД (ЧПП) | 2023 година8 мин прочитано

Универзитетите без школарина се високообразовни институции кои не бараат од студентите да плаќаат школарина.

Во Соединетите Држави, универзитетите без школарина се релативно нови, со неколку универзитети и колеџи почнувајќи да нуди бесплатна школарина во последниве години.

Оваа статија зборува за универзитетите без школарина во САД кои го прават високото образование достапно за повеќе луѓе, без разлика колку пари имаат.

Сепак, ова ќе дојде само откако ќе се разговара за придобивките од посетувањето на универзитети без школарина.

7 придобивки од универзитетите без школарина

1. Пристапност

Универзитетите без школарина го прават колеџот попристапен за студентите од сите сфери на животот.

Ова им олеснува на студентите да се фокусираат на своето образование и го намалува товарот на долгот за студентски заем.

2. Намален финансиски стрес

Со елиминирање на школарината, студентите можат да се фокусираат на нивните студии и да не се оптоварени со стресот да платат за нивното образование, а со тоа да ја зголемат стапката на завршување на студентите.

3. Образование во реалниот свет

Некои универзитети без школарина нудат практично, практично образование што ги подготвува студентите за кариера во одредени области и им дава предност на пазарот на труд.

4. Врски на работодавачот

Универзитетите кои не наплаќаат школарина и имаат партнерства со локални бизниси може да им помогнат на студентите да најдат пракса, работа и можности за вмрежување по дипломирањето.

5. Стипендии

Многу универзитети без школарина нудат стипендии за студенти врз основа на нивните академски перформанси или финансиска потреба.

Овие стипендии помагаат да се платат другите трошоци што доаѓаат со одењето на колеџ.

6. Поддршка на животната средина

Поголемиот дел од времето, студентите на универзитетите без школарина имаат пристап до ресурси кои им помагаат да работат добро, како туторство, советување и студентски групи.

7. Инвестиции во Заедницата

Универзитетите кои не наплаќаат школарина може да бидат добра инвестиција во локалната заедница бидејќи студентите можат да и помогнат на локалната економија и да направат добри работи во нивните заедници.

6 работи што треба да се забележат за универзитетите без школарина

1. Трошоци за школарина

Универзитетите без школарина во САД не наплаќаат школарина.

2. Модели на работа

Тие работат на различни начини, како што се програми за работа-образование, стипендии за одредени групи студенти и програми за финансиска помош врз основа на потреба.

Препорачано:  9 најдобри училишта за акушерство во светот (ЧПП) | 2023 година

3. Финансиска подобност

Некои училишта кои не наплаќаат школарина имаат финансиски барања, како максимален семеен приход или живеење во одредена држава.

4. Работни барања

Некои универзитети без школарина бараат од студентите да работат на кампусот за да го платат своето образование како дел од моделот на работно-образование.

5. Ограничени уписи

Многу универзитети без школарина имаат ограничен упис, што може да го отежне приемот на повеќе студенти.

6. Други трошоци

Додека школувањето е бесплатно на универзитетите без школарина, студентите сепак може да се соочат со други трошоци, како што се соба и пансион, книги и материјали и превоз.

Барања за универзитети без школарина во САД

1. Студентите мора да покажат дека не можат да си дозволат факултет.

2. Кандидатите треба да имаат а диплома од средно училиште или еквивалентно. Покрај тоа, универзитетите ги разгледуваат оценките на апликантите, резултатите од тестовите и другите фактори за да ја одредат нивната академска способност.

3. Студентите мора да работат одреден број неделни часови за да помогнат во плаќањето на нивното образование.

4. Студентите мора да бидат подготвени да им служат на своите заедници преку волонтерска работа, општествено корисна работа или други активности.

5. Универзитетите може да ги оценуваат кандидатите врз основа на нивната мотивација, вредности и способност да водат, меѓу другото.

6. Студентите можеби ќе треба да живеат во кампусот или во областа за да добијат бесплатно образование.

Кои се универзитетите без школарина во САД?

Школарината и другите такси за колеџ значително се зголемија во последниве години, што им отежнува на многу студенти да посетуваат колеџ.

Сепак, можете да студирате бесплатно на овие универзитети:

1. Колеџ на Озарки, Мисури

Колеџот на Озарки, познат и како „Универзитет за напорна работа“, е приватен христијански колеџ за либерални уметности во Поинт Локаут, Мисури.

Тој е еден од првите универзитети без школарина во Соединетите Држави од неговото основање во 1906 година.

Колеџот е познат по својот уникатен пристап кон образованието, кој комбинира силна академска програма со работна-образовна програма која бара од студентите да работат на кампусот околу 15-20 часа неделно, да плаќаат за нивното образование и други такси.

Колеџот на Озаркс нуди широк спектар на академски програми, вклучувајќи дипломи за бизнис, образование, медицински сестри и уметност и наука.

Учениците учествуваат во многу активности надвор од училиштето, како што се клубови и организации, спортски тимови и проекти за општествено корисна работа.

Види детали

2. Колеџот Алис Лојд, Кентаки

Колеџот Алис Лојд е приватен колеџ за либерални уметности во Pippa Passes, Кентаки.

Започнато е во 1923 година за да може студентите од централното подрачје на Апалачите да се образуваат.

Еден од клучните барања на колеџот Алис Лојд е дека студентите мора да бидат од еден од 108-те окрузи во централна Апалачија (Охајо, Тенеси, Вирџинија и Западна Вирџинија) за да обезбедат насочена поддршка на студентите од регион кој историски бил недоволно услужен во однос на на високото образование.

Препорачано:  7+ Најдобро платени работни места во осигурувачи на несреќи на имот (ЧПП) | 2023 година

Друг услов на колеџот Алис Лојд е дека студентите мора да работат 10 часа неделно за да го платат своето образование.

Студентите можат да избираат од различни работни места во кампусот, вклучувајќи позиции во библиотеката, трпезаријата, одржување и многу повеќе.

Види детали

3. Колеџ Береа

Ова е приватен колеџ за либерални уметности лоциран во Береа, Кентаки. Тој е еден од универзитетите без школарина во САД.

Тој е еден од ретките колеџи без школарина во Соединетите Држави, што го прави високото образование достапно за студентите од сите финансиски средини строго во регионот на Апалачите.

Колеџот Береа е единствен и вреден ресурс за студентите кои сакаат образование без школарина.

Има ригорозни академици, програма за работа-образовна програма која бара од студентите да работат 10-15 часа неделно и посветеност да и служат на заедницата.

Види детали

4. Колеџот Баркли, Канзас

Ова е приватен колеџ за христијански либерални уметности кој им нуди на студентите уникатно образовно искуство и шанса да заработат диплома без да плаќаат школарина.

Основан во 1917 година, тој е признат како еден од најприфатливите колеџи во САД.

Мисијата на колеџот е да обезбеди образование насочено кон Христос на своите студенти и да им помогне да растат во нивната вера и знаење.

Нејзината политика без школарина, овозможена од љубезноста на донаторите, фондациите и црквите, покажува дека тоа е нејзината цел.

На колеџот Баркли, студентите можат да избираат од различни специјалност, вклучувајќи библиски студии, образование, медицински сестри, бизнис и музика.

Исто така, постојат клубови, спортови и патувања во мисијата за учениците да се обидат надвор од часовите.

Види детали

5. Институтот за музика Кертис во Филаделфија, Пенсилванија

Овој светски познат конзерваториум е местото каде што талентираните млади музичари можат бесплатно да добијат ригорозно музичко образование.

Наставната програма на Институтот за музика Кертис е широка и тешка. Тоа вклучува оркестарски студии, камерна музика, соло изведба и теорија на музика.

Некои од најдобрите музичари и учители во светот се на факултет. Тие тесно соработуваат со учениците за да им помогнат да го достигнат својот максимален потенцијал.

Сите студенти добиваат целосни стипендии кои покриваат школарина, соба и пансион, книги и други трошоци.

Студентите можат да учествуваат на оркестарски концерти, рецитали на камерна музика и соло изведби, давајќи им драгоцено искуство и шанса да настапат пред публика.

Овие можности им помагаат на студентите да ги изградат своите вештини и репутација, подготвувајќи ги за успешна кариера како класични музичари.

Институтот за музика Кертис е одлично место за одење ако сте добар музичар кој сака да научи повеќе или ако сакате класична музика и сакате да видите како е да студирате на конзерваториум.

Види детали

6. Институт Webb

Оваа приватна додипломска институција во Глен Коув, Њујорк, на сите студенти им нуди ригорозна и единствена четиригодишна стипендија со целосна школарина.

Препорачано:  15 бесплатни онлајн владини сертификати во 2023 година (ЧПП)

Овој мал колеџ е основан во 1889 година и обезбедувал врвно образование во областа на поморската архитектура и морското инженерство.

Наставната програма е структурирана да обезбеди широка база на знаење и вештини во инженерството, математиката, физиката и хуманистичките науки, подготвувајќи ги студентите за успешна кариера во морската индустрија.

На сите студенти им се доделува стипендија со целосна школарина која ги покрива сите школарини, такси, книги и соба и пансион.

Оваа политика и малите класови помагаат да се изгради тесно поврзана заедница и да му се даде на секој ученик потребната поддршка и внимание.

Часовите во Веб институтот се тешки, но наставниците се посветени да им помогнат на своите ученици да се снаоѓаат добро.

Професорите им даваат на своите студенти практично можности за учење, како што се дизајн проекти, лабораториски експерименти и симулации на поморско инженерство.

Студентите исто така имаат можност да учествуваат во програми за соработка, практиканти и програми за студирање во странство, кои обезбедуваат искуство од реалниот свет и глобална перспектива.

Комисијата за средни држави го акредитира Веб институтот за високо образование, а неговите дипломци се многу барани од работодавците во поморската индустрија.

Дипломирани студенти од програмата продолжија да работат за водечки компании во индустријата, вклучувајќи бродоградители, фирми за поморска архитектура и консултантски фирми за поморски инженеринг.

Види детали

Често поставувани прашања (ЧПП) на универзитети без школарина во САД

Дали САД имаат универзитети без школарина?

Да, има неколку универзитети без школарина во САД и за државјани на САД и за странски студенти. Сепак, оваа бесплатна школарина се нуди како стипендија.

Како можам да ги зголемам шансите да добијам стипендија?

Можете да ги зголемите вашите шанси за добивање стипендија со одржување на висок Успех во средно училиште, со висок стандардизиран резултат на тестот, поднесување добро писмо со препорака и пишување одличен есеј.

Дали е можно странските студенти да добијат целосно финансирани стипендии во САД?

Да, странските студенти можат да го постигнат ова. Сепак, тие мора да седат за SAT или ACT.

Како можам да се истакнам на факултет?

Може да се истакнувате на колеџ со посетување на сите часови, секојдневно учење, читање само содржина на курсот и посетување на подготвителни часови.

Заклучок

Универзитетите во САД без школарина, главно христијански, нудат ветувачко решение за да се направи високото образование достапно за поширок опсег на студенти.

Значи, мора да искористите некој од нив ако немате пари да ги покриете трошоците за школарина.

Прекрасен еден; Се надевам дека оваа статија ќе одговори на вашето прашање.

Препораки на уредникот:

Ако ја сметате оваа статија добра, ве молиме споделете ја со пријател.