13+ најгрди знамиња на земји во светот (ЧПП) | 2023 година

Секоја земја во светот има уникатно знаме. Колку и да се слични нивните карактеристики, националните знамиња, кои се национални симболи, секогаш се разликуваат од земја до земја.

Други национални симболи се грбот, националната химна, националната валута, вооружените сили и националниот залог.

Сепак, некои земји имаат национални знамиња кои се толку непривлечни на начин што ако луѓето ги посетуваат земјите врз основа на нивните убави знамиња, тие би биле најмалку посетените земји во светот.

Оваа статија ќе разговара за најгрдите знамиња на држави во светот.

Содржина

Што е знаме на земјата?

Знамето на земјата е симбол на одредена нација. Таа е поставена од владата, како и од нејзините граѓани.

Националното знаме на која било земја е дизајнирано според други симболи и бои кои ја претставуваат таа земја.

Повеќето земји во светот денес го користат знамето што првпат го усвоија за време на нивната независност.

Кои се најгрдите знамиња во светот?

1. Соединетите Американски Држави:

Соединетите Американски Држави

Соединетите Американски Држави се земја која никогаш не би очекувале да се најде на оваа листа поради нејзиниот престиж како светска сила. Сепак, да се биде светска сила не го прави убаво знамето на земјата.

Иако знамето на САД е многу популарно и не е лошо, резултатот од анкетата спроведена низ многу земји покажува спротивно, бидејќи многу луѓе сметаат дека е непривлечно.

Постои чувство дека чувствата за гласање се засновани на завист кон САД, отколку на комбинацијата на формата и бојата на нивното реномирано национално знаме.

Што е уникатно за знамето на Соединетите Американски Држави?

Знамето на Соединетите Американски Држави, честопати наречено „Ѕвезди и пруги“, е единствено затоа што има 13 хоризонтални ленти (што ги претставуваат оригиналните 13 колонии) и 50 ѕвезди (што ги претставуваат сегашните 50 држави).

Наизменичните црвени и бели ленти, во комбинација со синото поле на ѕвездите, го прават веднаш препознатлив ширум светот.

2. Кирибати:

Најгрдите знамиња на земји во светот

Без никакво сомневање, додавањето на Кирибати на оваа листа е избор кој ќе подигне многу веѓи.

Меѓутоа, од внимателно набљудување, презафатената и комплицирана природа на знамето го прави помалку привлечно.

Се верува дека знамето на Кирибати физички би изгледало подобро на книга отколку кога стап ќе го прегрне.

Додавањето на Кирибати на оваа листа е оправдано, а само некои мали промени на знамето сигурно би го тргнале од оваа листа.

Што е уникатно за знамето на Кирибати?

Знамето на Кирибати е уникатно бидејќи има златна фрегата птица која лета над златно сонце со зраци, позиционирана над три хоризонтални брановидни сини и бели линии.

Овие елементи ја симболизираат екваторијалната локација на Кирибати, океанот и 33-те атоли во земјата. Знамето ефикасно ја доловува суштината на географијата на островската држава и поврзаноста со Тихиот Океан.

3. Хаити:

Хаити

Националното знаме на Хаити остава многу малку да се посакува. Имаше дури и претпоставка дека дизајнерот на знамето на Хаити излезе само со неуспешна надградба на знамето на Лихтенштајн.  

Ова го прави додавањето на Хаити на оваа листа на најгрди знамиња на земји во светот многу разумно.

Што е уникатно за знамето на Хаити?

Знамето на Хаити е единствено затоа што има две хоризонтални ленти сина и црвена, со центриран бел правоаголник што го содржи грбот на земјата.

Овој грб има палма, топови, знамиња и фригиска капа, симболизирајќи ја слободата. Дизајнот ја одразува богатата историја на Хаити и неговата борба за независност.

4. Белизе:

Најгрдите знамиња на земји во светот

Националното знаме на Белизе генерално не е инспиративно. Дури се верува дека дизајнерот на знамето направил многу додатоци додека работите не излегле од контрола.

Некои од карактеристиките на знамето се чисто неприфатливи и прилично срамни. Тоа е едно од најгрдите знамиња на земјата што некогаш би ги виделе.

Она што е уникатно за Белизе Знаме?

Знамето на Белизе е уникатно затоа што има детален грб во центарот, прикажувајќи двајца мажи (Местизо и Црнец) кои стојат покрај дрво од махагони со алатки и брод, што ја симболизира историјата на сеча и единство на Белизе.

Знамето има и црвени ленти на врвот и на дното, со сино поле помеѓу, што го прави визуелно препознатлив.

5. Централноафриканска Република:

Централна Африканска Република

Ова не е непочитување кон Централноафриканската Република, но националното знаме на нивната земја е смешно. Знамето изгледа како дизајн направен од комисија од непрофесионалци.

Четирите бендови кои го карактеризираат знамето не се неинспиративни, а малата ѕвезда во горниот лев агол не одговара на знамето.

Црвената вертикална лента надолу во средината го прави знамето целосно несоодветно. Тоа е едно од најнеуредните знамиња што не се разликуваат досега.

Она што е уникатно за Централна Африканска Република Знаме?

Знамето на Централноафриканската Република е единствено затоа што има четири хоризонтални ленти (сина, бела, зелена и жолта) и вертикална црвена лента во средината, што ги пресекува.

Во горниот лев агол, има жолта ѕвезда со пет крака, што ја симболизира независноста. Комбинацијата на бои и дизајн го претставува француското и африканското наследство на земјата.

6. Обединетото Кралство:

Најгрдите знамиња на земји во светот

Иако додавањето на Обединетото Кралство на оваа листа ќе биде шок за многумина, нивното знаме е страшно.

Сите агли на знамињата се премногу агресивни, а фактот што знамето изгледа како обид за подобрување на некои национални знамиња го прави невозможно да се превиди неговото додавање на оваа листа.  

Што е уникатно за знамето на Обединетото Кралство?

Знамето на Обединетото Кралство, честопати наречено „Union Jack“, е уникатно бидејќи ги комбинира симболите на три земји: крстовите на Свети Џорџ (Англија), Свети Андреј (Шкотска) и Свети Патрик (Ирска) во слоевит дизајн на сина позадина. Овој дизајн го одразува соединувањето на различни делови на ОК.

7. Маурициус:

Знаме на Маурициус

Националното знаме на Маурициус не е толку лошо како она на Централноафриканската Република.

Сепак, знамето на оваа земја е уште еден доказ дека секое знаме со четири ленти со различни бои секогаш ќе дава непривлечно враќање, јасна порака за идните земји.

Многу други работи не се во ред со знамето на Маурициус во кои не сакаме да навлегуваме и се надеваме дека доколку во иднина има редизајн на знамето, одговорните за него ќе поминат подобро отколку што имаат сега .

Што е уникатно за знамето на Маурициус?

Знамето на Маурициус е единствено затоа што има четири хоризонтални ленти со еднаква ширина во црвена, сина, жолта и зелена боја.

Овие бои ја претставуваат историјата, природата и луѓето на земјата. Комбинацијата му дава жив и препознатлив изглед.

8. Уганда:

Најгрдите знамиња на земји во светот

Уганда е уште една африканска земја која заслужено се наоѓа на оваа листа. Комбинацијата на црно, жолто и црвено на неговото национално знаме резултираше со она што многумина може да го опишат како тотална болка во очите.

Тешко е да не се помисли дека дизајнерот на знамето се извлече со еден од најнепрофесионалните дела досега. Единствената добра работа за знамето на Уганда е птицата што маршира во центарот на знамето.

Она што е уникатно за Уганда Знаме?

Знамето на Уганда е уникатно затоа што има шест хоризонтални црни, жолти и црвени ленти и има бел круг во центарот со сиво крунисан кран кој ја држи едната нога нагоре.

Кран, со бела прачка на главата, ја симболизира Уганда и додава карактеристичен шмек на знамето.

9. Австралија:

Австралија

Можеби очекувавте додавање на Австралија на оваа листа на најгрди знамиња на држави во светот, но всушност тоа е она што е.

Одлуката на Австралија да оди со знамето на Унијата подвиткано во аголот, им остава генерално непривлечно знаме.

Кој и да го смисли знамето не успеа да се обиде да направи прекумерна концептуализација, што заврши лошо. Ако новата генерација дизајнери го имаше својот пат сега, тие несомнено би се заложиле за промена.

Што е уникатно за австралиското знаме?

Австралиското знаме е уникатно затоа што го комбинира Јунион Џек во горниот лев агол, што ги претставува нејзините историски врски со ОК, со голема седумкрака ѕвезда под него и соѕвездието Јужен крст на десната страна.

Јужниот крст е истакната карактеристика на ноќното небо на јужната хемисфера, симболизирајќи ја локацијата на Австралија.

10. Малдиви:

Најгрдите знамиња на земји во светот

Националното знаме на Малдиви дава впечаток дека аматер го завршил договорот за дизајнер на знаме.

Секој што ќе го погледне тоа знаме ќе помисли дека некој уредувал слика на позадина која првично не била наменета за Малдивите, а потоа ја принудил владата да ја прифати таква каква што е.

Овој ужасен дизајн го оправдува додавањето на Малдиви на оваа листа на најгрди знамиња на држави во светот.

Она што е уникатно за Малдиви знаме?

Знамето на Малдивите е уникатно затоа што има зелен правоаголник со центар на црвено поле, со бела полумесечина свртена кон мувата (десната) страна во зелениот правоаголник.

Боите и полумесечината го симболизираат исламот, кој е главна религија во земјата, и нејзината богата историја.

11. Индонезиски:

Индонезија

Комбинацијата на црвени и бели ленти што го карактеризираат знамето на Индонезија е една од најужасните дизајнерски одлуки досега.

Секој што го дизајнирал тоа знаме со должна почит можеби се извлекол со злосторство слично на убиство. Има само мала разлика помеѓу неговото знаме и она на Монако.

Изгледа дека знамето е неуспешен обид на дизајнерот да украде знаме, што остава многумина да се прашуваат зошто тој не заминал во земја со знамиња со соодветен изглед.

Она што е уникатно за индонезиски знаме?

Знамето на Индонезија е единствено затоа што има две хоризонтални ленти: горната лента е црвена, а долната лента е бела. Неговата едноставност и овие две бои симболизираат храброст и чистота, соодветно.

12. Саудиска Арабија:

Саудиска Арабија

Посветеноста на Саудијците на нивната религија се восхитува низ целиот свет. Сепак, нивната одлука да напишат зборови на национално знаме не им се допадна на многумина.

Досадната зелена позадина го прави знамето уште полошо, а само последен меч на натписот не дозволува знамето да стане еден од најлошите национални симболи досега.

Она што е уникатно за Саудиска Арабија знаме?

Знамето на Саудиска Арабија е единствено затоа што е зелено и ја содржи исламската декларација за вера, Шахада, напишана на бел арапски јазик.

Под сценариото има бел хоризонтален меч кој покажува налево. Знамето го комбинира религиозното значење со историските симболи на саудиската држава.

13. Руанда:

Најгрдите знамиња на земји во светот

Сината, жолтата и зелената мешавина на националното знаме на Руанда не е импресивна. Ако дизајнерот на знамето беше сменет поради оваа страшна работа, ќе има смисла да бидат повикани и отпуштени по втор пат.

Сонцето од десната страна на знамето влошува сè и го остава знамето непожелно.

Она што е уникатно за Руанда знаме?

Знамето на Руанда е уникатно бидејќи има три хоризонтални ленти во небесно сина, жолта и зелена боја. Во горната сина лента, има жолто сонце со 24 зраци во горниот десен агол.

Дизајнот и боите го симболизираат мирот, единството и светлата иднина на земјата.

14. Казахстан:

Најгрдите знамиња на земји во светот

Многумина можеби се намуртени на додавањето на Казахстан на оваа листа; сепак, како е претставена жолтата птица под сонцето, нивното знаме е непривлечно.

Исто така, употребата на колони на комплицирани обрасци на страната на знамето дополнително го зголемува и онака лошот изглед на знамето.

Она што е уникатно за Казахстан знаме?

Знамето на Казахстан е уникатно бидејќи е небесно сино со златно сонце и златен орел во центарот.

Лево, има вертикална лента со традиционални казахстански обрасци. Боите и симболите го одразуваат небото, слободата и културното наследство на земјата.

Често поставувани прашања (ЧПП) за најгрдите знамиња на земји во светот

Која африканска земја го има најубавото знаме?

Сејшелите ги имаат најубавите знамиња меѓу сите африкански земји. Нивното знаме има уникатен дизајн и е направено со совршен спој на различни бои.

Која земја има најлајкувано знаме?

Знамето на САД е многу попопуларно од кое било друго знаме во светот.

Која земја има најуникатно знаме?

Националното знаме на Непал има најуникатен дизајн од сите земји во светот. Се состои од две форми на знаменце со длабока сина граница и темноцрвено поле.

Која земја го има најстарото знаме?

Националното знаме на Данска е најстарото во светот, со неговиот сегашен дизајн усвоен во 1625 година пред да бидат направени неколку додатоци во 1748 година.

Заклучок

Знамињата на сите народи се разликуваат едно од друго.

Иако знамињата на неколку земји може да имаат слични дизајнерски елементи, знамето на секоја земја служи како единствена претстава за таа нација и затоа е различно од знамињата на другите земји.

Оваа објава обезбеди листа на земји со најнеатрактивни национални знамиња. Киргистан, Туркменистан и Јужен Судан се други дополнувања на оваа листа.

Прекрасен еден; Се надевам дека оваа статија ќе одговори на вашето прашање.

Препораки на уредникот:

Ако ја сметате оваа статија добра, ве молиме споделете ја со пријател.

Абасиофон Фиделис
Абасиофон Фиделис

Абасиофон Фиделис е професионален писател кој сака да пишува за животот на факултет и апликациите за факултет. Тој пишува статии повеќе од 3 години. Тој е Менаџер за содржина во School and Travel.

Статии: 561