Список на чекање наспроти одложено – Која е разликата?6 мин прочитано

Оваа статија ќе објасни сè што треба да знаете за „да се биде на списокот на чекање“ и „да се биде одложен“ во формат на „ Список на чекање наспроти одложено“. Затоа прочитајте.

Да се ​​чека одговор на апликација за колеџ или универзитет може да изгледа како вечно, особено по целата напорна и напорна работа за составување апликација.

Повеќето апликанти се на размислување дека на крајот, исходот ќе биде или прифаќање или отфрлање; иако, други можни исходи би можеле да произлезат од процесот на аплицирање.

Може да бидат можни исходи како „да се биде на списокот на чекање“ или „одложен“. Што значат овие различни исходи и нивната грижа за вас се заснова на неколку фактори дискутирани во оваа статија. Останете залепени.  

Список на чекање наспроти одложено

Без оглед на разликата што може да ја поседуваат „листите на чекање“ и „одложувањата“, вреди да се забележи дека и двете споделуваат сличности. Тоа што сте на списокот на чекање или одложено не значи дека сте целосно одбиени, туку значи дека треба да почекате уште малку за да видите дали ќе бидете примени.  

За среќа за процесот, апликацијата за колеџ е нешто низ што повеќето луѓе поминуваат само еднаш. Сепак, ова исто така покажува дека процесот е нов и не е добро познат и може да стане збунувачки по должината на линијата.

Така, ајде да разбереме што значат двата поима.

Што значи да се биде „одложен“ при прием на колеџ?

„Да се ​​биде одложен“ може да значи различни работи. Во многу ситуации, колеџот сè уште е подложен на процес на разгледување на вашата апликација и, со други зборови, ја одложува или одложува нивната одлука за подоцнежен датум. Одложувањата генерално спаѓаат во две категории.

Одложувањето може да биде или резултат на рана одлука или рана акција апликација за колеџ. Спаѓа помеѓу прифаќањето и негирањето.

Во основа, тоа значи дека се врши евалуација на вашата апликација заедно со редовните апликанти за одлучување од страна на службеникот за прием.

Препорачано:  Excel наспроти Accel - што е точно?

Откако ќе се приклучите на категоријата за редовни одлуки, вашата апликација се претвора од апликација за рана одлука во апликација за обична одлука.

Ова исто така може да значи дека ако добиете понуда подоцна (може да се случи со раната одлука), повеќе не се согласувате да одите на тој колеџ.

Горенаведеното, исто така, имплицира дека нема да го добиете вашиот решен одговор додека не се пријават вашите колеги за редовни одлуки, што обично е во март.

Список на чекање наспроти одложено

Што значи да се биде „на списокот на чекање“ при прием на колеџ?

За разлика од „одложеното“, евалуацијата и прегледувањето на досието од колеџот се завршени и донесена е одлука да ве стави на листа на чекање.

Во редовниот процес на одлучување, добивате вест дека сте на списокот на чекање, што значи дека сè уште постои интерес за вас; нема достапно место за да ве смести. 

Дополнително, тоа дополнително имплицира дека доколку другите студенти се примени изберат да не го прифатат нивниот прием; можете да го пополните слотот. Да се ​​биде на списокот на чекање не е исто што и одбивање; тоа едноставно значи дека ќе треба да вежбате малку трпение за да видите дали ќе бидете примени.  

Прочитајте го ова: Најнекорисни степени во кои нема ни да верувате

Список на чекање наспроти одложено

Разлика помеѓу листите за чекање и одложувањата

Поради тоа што одложувањата се дел од редовниот процес на одлучување за апликацијата, тие обично се испраќаат во март.

Меѓутоа, обратно е случајот со листите на чекање; поради фрустрирачката природа на листите за чекање, во повеќето случаи, нема да можете да ги слушнете за да знаете дали сте надвор од списокот сè додека одговорите на колеџите треба да се достават во мај. 

Со други зборови, може да биде потребна посветеност на друг колеџ пред да добиете одговор за тоа дали ќе бидете надвор од листата на чекање! После тоа, веројатно ќе го изгубите вашиот слот ако одлучите да се вратите назад во училиштето што ве ставило на списокот на чекање.

Список на чекање наспроти одложено

Сличности во тоа да се биде на список на чекање или одложен:

Да се ​​биде на списокот на чекање е повеќе или помалку како редовна одлука, што е еквивалентно на рана одлука или предвремено одложување на акција.

Препорачано:  Навика наспроти хоби (Разлика помеѓу навика и хоби)

И листите на чекање и одложувањата би можеле да го одбијат славењето на прифаќањето без целосно отфрлање; сè уште не значи отфрлање, туку укажува на отворање на вратата за потенцијално прифаќање во иднина. 

Потврдата дека имате намера да го прифатите вашето место на списокот мора да се достави до колеџот доколку сте на списокот на чекање. После тоа, може да се напише писмо со континуиран интерес, кое би можело да се покаже вредно и во двата случаи.

Ова писмо покажува дека сè уште сте заинтересирани за колеџот и ви дава можност повторно да се пласирате на пазарот и да му докажете на колеџот дека ќе ја подобрите нивната стапка на принос доколку бидете примени.

Што да направите ако е одложено или на список на чекање?

Ако сте студент кој е одложен или на списокот на чекање; еве што да правите:

Повторна евалуација: 

Ова е периодот кога треба да паузирате и да земете длабок здив. Пред да се препуштите на било што, охрабрени сте да одвоите време за размислување.

Треба да си поставите одредени прашања, од кои едно е да откриете дали училиштето е сè уште вашиот прв избор. Ако сè уште е, не двоумете се да продолжите напред. Меѓутоа, ако не е, сепак е во ред. 

Најдобро е да најдете друго училиште ако поминало некое време кога првпат аплициравте или повеќе не се чувствувате посветени или заинтересирани за училиштето.

Прочитајте го ова: Академски интереси: Како брзо да се развие (брзо)

Изразување интерес: 

Во случај да сте на списокот на чекање, автоматското ставање на списокот на чекање не се случува само; ќе треба да покажете интерес за место кое ќе биде резервирано за вас. 

Меѓутоа, во случај на одложувања, повеќето институции ќе побараат од вас да покажете интерес да бидат разгледани во нивниот редовен процес на одлучување. Во повеќето случаи, ова вклучува пополнување едноставна картичка и испраќање директно преку пошта. 

Исто така, охрабрени сте да ги подобрите вашите оценки и да го завршите секој семестар благодатно. Одржувајте врски и испраќајте дополнителни информации; ова покажува силно изразување на континуиран интерес.

Во исто време, на листа на чекање, одлучете го училиштето во кое би сакале да посетувате и прифатете понуда. Концентрирајте се на училиштето во кое сте примени, а не на училиштето во кое сте биле на списокот на чекање.

Препорачано:  exd наспроти edX - Која е разликата?

Список на чекање наспроти одложено

Заклучок

Конечно, без разлика дали сте одложени или на листа на чекање, препорачливо е да го отфрлите искушението да испраќате писма со препораки и да телефонирате до одделот за прием.

Најчесто, оваа акција може да им наштети на вашите шанси да бидете примени.

Некои институции во своите писма јасно посочуваат дека не примаат никакви писма со препораки или телефонски повици во име на студентот. 

Општо земено, ако се појави потреба за повеќе материјали, канцеларијата за прием е главно заинтересирана за нематеријални информации како што се (оценки и оценки од тестовите) наместо препораки или лични сведоштва.

Забележете дека тоа што сте на листа на чекање или одложено не значи одбивање на прием. Тоа е синоним за барањето да останете во чекалната малку подолго, во очекување на времето кога ќе се донесе одлука. 

Во овој период, искористете го времето мудро и разумно. Обидете се да направите простор за подобрување во однос на вашите оценки или резултати од тестовите, и ако вашата изведба е добра, не попуштајте на тоа. 

Без сомнение, тоа што сте на листа на чекање или одложување може да биде фрустрирачко, но драги, тоа не значи дека на светот му дојде крајот, ниту пак вашата потрага по факултет. Во овој момент, не губете надеж, туку погрижете се да имате други планови со друга институција.

Прекрасен еден; Се надевам дека оваа статија одговори на вашето прашање.

Споделете ја оваа информација.

Поврзани статии: